Sigurnost u Sočiju najveća je briga za ruske vlasti
FOTO: EPA

Strahuju da su teroristi možda već u gradu

Sigurnost u Sočiju najveća je briga za ruske vlasti

Zimske olimpijske igre u Sočiju počet će u petak sedmog februara, a sigurnost u ovom ruskom gradu i dalje je tema broj jedan. 

Novinar ESPN-a, Jeremy Schaap napravio je zanimljiv prilog o sigurnosnim aspektima Zimskih olimpijskih igara. 

Soči je smješten na istočnoj obali Crnog mora i nalazi se 1367 kilometara od Moskve. Međutim Soči se nalazi u podnožju Kavkaza. Nakon nekoliko sati vožnje, preko tih planina dođete do regije u kojoj se nalaze pokreti koji žele nezavisnost Čečenije i Dagestana. Tu se vodi rat na više frontova. 

U odvojenim terorističkim napadima u Volgogradu poginulo je više od 36 ljudi u posljednjih nekoliko mjeseci. Teroristi tu ne misle stati i najavili su da će još krvi biti proliveno. Vođe terorističkih organizacija naredile su svojim sljedbenicima da izvedu što više napada u i oko Sočija, a sve kako bi osramotili zvanični Kremlj i Vladimira Putina. 

Potreba za pojačanom sigurnošću u Sočiju je mnogo veća nego na ranijim Olimpijadama, poput onih u Salt Lake Cityju 2002. godine, ili Pekingu 2008. Međutim Rusi su spremni i najavljuju čelični obruč oko grada. Velike mjere sigurnosti, kako bi zaštili sve posjetioce tokom igara. 

Međutim najveći strah predstavlja činjenica da su teroristi možda već u Sočiju i da čekaju svoju priliku. Mnogi radnici nalaze se u Sočiju već godinama i oni su potencijalna opasnost, jer ne moraju da prolaze kroz čelične obruče. U januaru su Rusi izvjestili kako su pojačane mjere sigurnosti u Sočiju, te da traže tzv. crne udovice. 

To su žene samoubice čija su braća, očevi, muževi poginuli u borbi protiv ruskih vlasti. Američke antiterorističke organizacije surađuju sa ruskim vlastima. Ruske vlasti obećavaju da će igre u Sočiju biti jedan lijep događaj koji će se dugo pamtiti. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti