Žena gepard "iščupala" svoje drugo zlato na SP-u
Foto: epa.eu

Pobjeda Anne Fenninger u veleslalomu

Žena gepard "iščupala" svoje drugo zlato na SP-u

Austrijska skijašica Anna Fenninger osvojila je svoju drugu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Vailu/Beaver Creeku nakon što je slavila i u utrci veleslaloma. Aktuelna olimpijska šampionka bila je najbrža i nakon prve vožnje, a na kraju je slavila u ukupnom vremenu 2:19.16. 

Iako je nakon prve vožnje bila ubjedljivo prva, u drugoj joj je malo nedostajalo da ispadne nakon jedne velike greške, ali nakon što se uspjela "iščupati" suvereno je stigla do svog drugog zlata. 

Drugo mjesto i srebrena medalja pripala je njemačkoj skijašici Viktoriji Rebensburg, koja je odradila fantastičnu drugu vožnju, te tako došla do svoje prve medalje na svjetskim prvenstvima. Bronza je pripala Šveđanki Jessici Lindell-Vikarby, čiji je trener postavio stazu za drugu vožnju. 

Tina Weirather završila je kao četvrta, dok je njena imenjakinja iz Slovenije, koja je nakon prve vožnje bila treća, završila tek na petoj poziciji. Michaela Kirchgasser nije uspjela da na pravi način materijalizuje odličan nastup u prvoj vožnji, pa je na kraju završila tek na šestom mjestu.

Žana Novaković je u prvoj vožnji nastupila sa rednim brojem 68, a završila ju je na 56. mjestu sa gotovo sedam sekundi zaostatka za Annom Fenninger, prvoplasiranom nakon prve vožnje, ali i to je bilo dovoljno za nastup u drugoj vožnji. Amira Halilović koja je startovala kao 88. na kraju je prvu vožnju veleslaloma završila na 74. mjestu.

Prava je šteta što mlada bh. skijašica Šejla Merdanović, koja važi za jednu ood najperspektivniji na prostorima bivše države, nije uspjela da završi prvu vožnju. Merdanovićeva je na prvom prolazu imala zaostatak od 1.27 sekunde za Fenningerovom. Nažalost na kraju je završila među skijaškom elitom, koju su predvodile Eva-Maria Brem, Lara Gut, Anemone Marmottan i Federica Brignone, a koje završile kao "žrtve" staze koju je postavio trener Tine Maze, Valerio Ghirardi.

Na kraju vrijedi spomenuti da je Anna Fenninger inače svjetski ambasador za zaštitu geparda, jedne od najbržih kopnenih životinja, a "čupanje" iz velike greške bilo je upravo u stilu geparda.

Svjetsko prvenstvo, veleslalom (žene):
1. Anna Fenninger (AUT) 2:19.16
2. Viktoria Rebensburg (GER) +1.40
3. Jessica Lindell-Vikarby (SWE) +1.49
4. Tina Weirather (LIE) +1.55
5. Tina Maze (SLO) +1.74
6. Michaela Kirchgasser (AUT) +1.75
7. Kathrin Zettel (AUT) +2.15
8. Mikaela Shiffrin (USA) +2.47
9. Maria Pietilä-Holmner (SWE) +2.68
10. Sara Hector (SWE) +2.80

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.