Kovačević: Cijenimo Peteva, vrijeme je da krenemo praviti rezultate i vratimo navijače na tribine
Foto: T. Hebib

Naredni izazov nam je Liga nacija

Kovačević: Cijenimo Peteva, vrijeme je da krenemo praviti rezultate i vratimo navijače na tribine · Intervju

E. Ganibegović

Bh. defanzivac Adnan Kovačević sa svojim Ferencvarosom imao je sezonu iz snova u Mađarskoj. 

Zajedno s još trojicom bh. fudbalera u timu, Eldarom Ćivićem, Muhamedom Bešićem i Stjepanom Lončarom, Kovačević je osvojio duplu krunu u Mađarskoj, a ukupno je ove sezone odigrao 29 utakmica i upisao jednu asistenciju u svim takmičenjima.

Trenutno se nalazi na zasluženom odmoru poslije sjajne sezone, a prije reprezentativnih akcija koje ga čekaju u junu kada naša selekcija igra četiri utakmice u Ligi nacija.

S odmora se javio za SportSport.ba i u kraćem razgovoru sumirao sezonu s mađarskim prvakom, te najavio novi ciklus koji čeka reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Za početak, Vaša ocjena za lične nastupe i generalno za sezonu Ferencvarosa?

Može se reći da je sezona iz snova. Nakon povrede i operacije koju sam imao, mogu biti prezadovoljan. Završilo je na najbolji mogući način.

Oglasi

Prvi put u karijeri ste osvojili duplu krunu, kakav je osjećaj?

Dupla kruna je nešto posebno, drago mi je da sam i to uspio ostvariti. Bilo je teško, puno uspona i padova, promjena trenera, ali na kraju je osvojena dupla kruna što je i bio cilj početkom sezone.

Može li Ferencvaros nakon jedne sezone stanke ponovo zaigrati u Ligi prvaka?

Naravno da može, ali će biti veoma teško. Mnogo je jakih ekipa u kvalifikacijama. Vjerujem da postoje dobre šanse, ali ponavljam da će biti baš, baš teško.

Oglasi

U Ferencvarosu je ove sezone prava kolonija bh. igrača. Kakav odnos vlada među vama?

Da, ima nas dosta, naš jezik je glavni u svlačionici (smijeh). Slažemo se super, podržavamo jedan drugog, nemamo problema.

Može biti slika sljedećeg: 3 ljudi, ljudi stoje i tekst "E"

Ugovor Vam ističe na kraju naredne sezone. Da li je realnija opcija produženje ugovora ili odlazak za stepenicu više u karijeri?

Oglasi

Imam još jednu godinu, nekih razgovora je već bilo na temu produživanja, tako da ne razmišljam puno o tome. Vidjet ćemo šta će vrijeme donijeti.

Mjesec juni u znaku reprezentacije. Čekaju nas dvije utakmice s Finskom, te po jedna s Rumunijom i Crnom Gorom u Ligi nacija. Koliko možemu tu?

Da, očekuje nas reprezentacija. Mislim da je idealna prilika da popravimo neke stvari. Grupa nam nije zahtjevna i očekujem mnogo bolje rezultate, koji će, nadam se, vratiti i naše navijače na tribine.

Dok je javnost uglavnom protiv Peteva, svjedoci smo da igrači, a u prvom redu i kapiten Edin Džeko, izuzetno cijene selektora. Kakvo je Vaše mišljenje o njegovom radu? Uostalom, kod njega ste i najviše igrali igrao otkako ste u reprezentaciji (pet od devet utakmica).

Oglasi

Cijenimo ga, jer svi znamo kako radi i koliko daje sebe u svemu tome. Naravno, nekad rezultati nisu zadovoljavajući i onakvi kakve svi želimo, ali nadam se da će se i to promijeniti.

Iza reprezentacije je loš period. Može li juni i početak ovog novog ciklusa biti prekretnica ka nekim boljim vremenima i konačnom plasmanu na EP 2024. godine? 

Ja se iskreno nadam da može. Već smo par okupljanja u istom kadru, upoznali smo se dovoljno i vrijeme je da počnemo sa ostvarivanjem ciljeva.

Sutra nas očekuje finale Kupa Bosne i Hercegovine gdje Sarajevo, Vaš bivši klub, igra protiv Veleža. Vaše prognoze?

Vjerujem da će Sarajevo osvojiti Kup i da će Dženan Uščuplić podići još jedan trofej. On zna kako se to radi. Ovim putem im zelim puno sreće u finalu.

Podsjetimo, Kovačević je za Sarajevo igrao od 2013. godine kada je stigao iz matičnog Travnika pa sve do 2017. godine, a s ovim timom je Kup osvojio 2014. godine, a godinu dana kasnije u Premijer ligu.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Karijera ga je dalje odvela u poljsku Koronu, a od ljeta 2020. godine član je Ferencvarosa. 

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine skupio je devet nastupa, a debitovao je kod Roberta Prosinečkog 12. oktobra 2019. godine u pobjedi protiv Finske 4:1 na Bilinom polju u kvalifikacijama za EP 2020. godine. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

GuiliDamou
E od danas ni ti nevaljas! :) :) :) Ceka se ko ce sljedeci pohvaliti Peteva… :)
9 0
BHFanataic
Naprotiv treba da bojkotujemo sve dok g. Vico i Misimovic ne napuste pozicije
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi