Četiri puta osvajali Ligu prvaka, ljetos potrošili 112 miliona eura, a sada su kandidat za ispadanje

Nikad nije bilo gore

Četiri puta osvajali Ligu prvaka, ljetos potrošili 112 miliona eura, a sada su kandidat za ispadanje

Edmir Škorić
Teme:

Jedan je od najvećih klubova u zemlji, izuzetno cijenjen u svijetu zbog svoje velike prošlosti i brojnih talenata koje je stvorio, a danas se bori za opstanak.

Osvajali su prvi put naslov prvaka Evrope 1971. godine, potom su i naredne dvije godine uzastopno bili najbolji tim u Evropi, a posljednju titulu osvojili su 1995. godine.

No, ove sezone se tim Ajaxa bori za opstanak, mada to zvuči nevjerovatno. Vezali su četiri poraza u znizu, posljednji ovog vikenda od Utrechta, pa se nalaze na 17. mjestu. Imaju tek pet bodova, a iza njih na tabeli jedino je još Volendam.

Nedavno su navijači napravili haos na stadionu u derbiju protiv Feyenoorda kada su igrači Ajaxa gubili sa 4:0. Poniženja koja trpe ove sezone se riječima ne mogu objasniti...

U ljeto ove godine Ajax je doveo čak 12 igrača za koje je ukupno platio 109,3 miliona eura. Najskuplji je bio Hrvat Josip Šutalo, iz zagrebačkog Dinama, 20,5 miliona, a jedno od pojačanja je i reprezentativac BiH Benjamin Tahirović koji je došao iz Rome.

Oglasi

Istina je da su Kopljanici prodali i fudbalere za 156,4 miliona eura. Važna imena kao što su Mohammed Kudus (43 miliona eura, West Ham), Jurrien Timber (40 miliona eura, Arsenal) ili Edson Alvarez (38 miliona eura, West Ham) napustila su Amsterdam ovog ljeta.

Bivša zvijezda Ajaxa Rafael van der Vaart (40) smatra da je njegova nekadašnja ekipa trenutno kandidat za ispadanje.

"Ajax igra kao Excelsior. Ti više nisi Ajax. Morate pretpostaviti da niste ništa bolji od protivnika jer jednostavno nemate potrebne kvalitete. Čak su i dobri igrači daleko ispod svoje razine. Morate misliti da ste sada kandidat za ispadanje. Jako je tužno, ali je istinito. Jednostavno vidim slabu ekipu sa slabim igračima i trener se mora nositi s tim", kazao je Vaart, pa je dodao:

"Je li ikada situacija bila tako ekstremna da bi tehnički direktor doveo dvanaest igrača? Sa 110 miliona eura morate biti prvak bez problema" , rekao je van der Vaart, prenosi vi.nl.

Ajaxu u četvrtak slijedi gostovanje kod Brightona u 3. kolu grupne faze Evropske lige. Tamo su u dva meča do sada osvojili dva boda.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

U prvenstvu im potom slijedi derbi protiv PSV-a u Eindhovenu, ali s obzirom na to kako igraju jedni i drugi ove sezone, teško je to nazvati derbijem jer bi PSV mogao bez problema upisati pobjedu, kao što su to ranije uradili i AZ, Feyenoord...

BIlo kako bilo, teška sezona za Ajax, koji je nedavno igrao polufinale Lige prvaka, bio nezaustavljiv u Niozemskoj, a sada se navijači brinu da će doći do najgoreg scenarija i ispadanja u niži rang.

Top Komentari

user1675926959
Gdje bošnjo dođe tu trava ne raste
3 3
Hanibal
Hebali ih roati: Sutalo i Medic. Strasna pojacanja
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi