Čudesna 'desetka' više ne zna šta je luksuz: "Svi su me voljeli dok sam imao para"
Legendarni Rus živi skromno i od komentatorskog posla (Foto: AFP)

Aleksander Mostovoi živi skromno od plate

Čudesna 'desetka' više ne zna šta je luksuz: "Svi su me voljeli dok sam imao para"

M. Šljivak

Sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća Celta je napravila fenomenalan transfer. Rus Aleksandr Mostovoi stigao je iz francuskog Strasbourga za oko četiri miliona maraka i postao je ikona tima iz Viga. Ipak, gotovo 30 godina kasnije Car s Balaidosa je zaboravljen od kluba i u Rusiji živi poprilično skromno.

Aleksandr Mostovoi briljirao je u dresu Celte u periodu od 1996. do 2004. godine. Ruski fudbaler opravdao je svaku marku od četiri miliona koja su uložena u transfer i postao je ikona tima iz Viga.

Danas 55-godišnji Mostovoi nema stalni posao. Živi poprilično skromno u Moskvi i slabo zarađuje.

"Nemam stalni posao. Radio sam kao komentator dosta dugo, ali mi je ugovor istekao. Sada imam određene saradnje, ali ništa fiksno", rekao je Mostovoi i nastavlja.

"Živio sam u Marbelli dosta dugo nakon okončanja karijere, ali sam se vratio u Rusiju jer mi je ponestalo novca i trebao mi je posao. Djeca su još tamo, žive luksuzno, ali ja više ne zarađujem kao nekad i zbog toga sam se vratio kući."

Oglasi

Mostovoi je nekada zarađivao ogromne cifre u Celti. Ističe da mu je život tada bio veoma lagan za razliku od danas.

"Dok sam bio fudbaler brinuo sam samo o treningu i utakmicama. Zarađivao sam dosta novca i nisam morao ništa drugo raditi. Bio sam dobar, svi su me voljeli. Sada sam stariji, imam mnogo manje novca i sad me se samo rijetko sjete", navodi slavni Rus.

Mostovoi bio blizu prelaska u Real Madrid i Liverpool

Aleksandr Mostovoi bio je veoma blizu prelaska u Real Madrid.

"Da, ta mogućnost je postojala. Postojali su kontakti s njima, kao i s Barcelonom, Liverpoolom i Juventusom. Bio sam dva puta u Engleskoj da završim posao s Liverpoolom, ali nije se ostvarilo."

Oglasi

Veliki transfer nije ostvario jer je tim iz Viga tražio previše novca.

"Svašta se dešavalo. Imao sam već 30 godina, Celta je tražila previše novca. Također, žena i djeca su se osjećali ugodno u Vigu, a ja sam bio sretan u ekipi. Igrali smo Evropu, sve je bilo na dosta dobrom nivou i nisam osjećao preveliku potrebu da idem".

"Da sam sad u takvoj situaciji bilo bi drugačije. Učinio bih sve da odem iz kuba, ali vrijeme se ne može vratiti", rekao je Mostovoi koji je otišao iz Viga kao da uopšte nije legenda. Doslovno su ga otjerali.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Žao mi je što je tako ispalo. Nisam zaslužio da me tek tako otjeraju nakon svega što sam učinio za klub. Ostali su mi dužni nešto novca", rekao je Mostovoi.

Legendarna 'desetka' Celte za klub je nastupio 290 puta i postigao je 72 pogotka. U karijeri je igrao još za Alaves, Strasbourg, Caen, Benficu i Spartak iz Moskve.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi