"Slavim rođendan, svi mi daju skupe poklone, a djed samo karticu, kad sam vidio šta na njoj piše..."

Riječi Bernanda Silve, jednog od najboljih igrača svijeta

"Slavim rođendan, svi mi daju skupe poklone, a djed samo karticu, kad sam vidio šta na njoj piše..."

A. Čaušević

Već godinama je jedan od najboljih igrača svijeta. Moglo bi se reći da živi san. Međutim, bez obzira na planetarnu popularnost ostao je čvrsto na zemlji i teži ka slavi. Možda je za to bila i presudna skromnost njegovog djeda. 

Vjerovatno ne postoji tim u kojem mjesta ne bi bilo za Bernarda Silvu, sjajnog Portugalca koji već godinama sa dosta uspjeha nosi dres Manchester Cityja, ali ne krije da mu srce istovremeno kuca za jednog drugog velikana.

Silva danas ima 29 godina, ali kako je sam priznao zauvijek će se sjećati svog sedmog rođendana i to zbog čestitke koju je dobio od svog djeda.

I dok je odmotavao kutije gledao skupocjene poklone, djed mu je poklonio samo karticu. Sam je priznao da mu je stao dah kad je vidio jedan detalj i da će taj trenutak pamtiti do kraja života.

Naime, kada je vidio karticu koju mu je poklonio djed na njoj je bio nacrtan grb Benfice, kluba za kojeg Silva planira zaigrati još jednom do kraja karijere.

Oglasi

"Nikad neću zaboraviti 10. august 2001. Bio mi je sedmi rođendan. Na zabavi sam otvarao darove, a djed mi je dao samo jednu čestitku", kazao je Silva te nastavio:

"Bez kutije, bez omota, samo kartica. Otvorio sam karticu i, pa, ne znam jesam li znao dobro čitati u tom trenutku, ali nije bilo važno jer sam unutar kartice vidio grb Benfice s kratkom porukom."

Na čestitki je pisalo: "Sretan rođendan, jednog dana ćeš igrati za Benficu!'".

Djedova želja za svog unuka se na kraju i ispunila. Silva je prošao omladinske selekcije Benfice i postao član prvog tima, ali kako je bio ogroman talenat Orlovi ga nisu previše zadržali.

Za prvi tim velikana iz Lisabona Silva je skupio svega tri nastupa, a u januaru 2014. još kao 20-godišnjak je otišao u Monaco koji ga je otkupio za 16 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Kakav je Portugalac van terena možda ga je najbolje opisao Pep Guardiola prije nekoliko mjeseci kada je rekao: "On nema naušnicu ili tetovažu, ima normalan auto... on je nevjerovatan igrač za nas."

Pred Silvom je sigurno još nekoliko sezona vrhunskog fudbala, a nema sumnje da će karijeru završiti u Benfici. To je i sam priznao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti