"Igrači Reala mi govore da pređem ko njih, kažem im da su ludi znaju li za koga igram, a navečer..."

Da se pitao ne bi nikad otišao matičnog kluba

"Igrači Reala mi govore da pređem ko njih, kažem im da su ludi znaju li za koga igram, a navečer..."

A. Čaušević

Imao je san cijelu karijeru provesti u voljenom klubu. Bio je na pravom putu, ali je viša sila učinila svoje. Svojevremeno najbolji štoper svijeta je pravi primjer kako su zapravo fudbaleri robovi klubova i da se ne pitaju za mnoge stvari kada se odlučuje o transferima.

Kada se biraju najbolji štoperi u historiji ime Alessandra Neste je neizbježno. Prvak svijeta s Italijom, osvajač Lige prvaka s Milanom i kapiten Lazia sa 21 godinom.

Da se on pitao nikad ne bi napustio Lazio. Nebeskoplavi su na presjeku dva stoljeća imali fantastičan tim te su igrali zapaženu rolu u Italiji i Evropi.

Na Olimpico su donijli Kup Kupova, evropski Superkup, nekoliko Kupova Italije, ali i Scudetto. Ekipi za koju su igrali jedan Nedved, Mihajlović, Veron i brojni drugi kapiten bio golobradi Nesta.

Italijan je Lazio napustio posljednjeg dana prijelaznog roka 2002. godine. Tadašnji predsjednik Sergio Cragnotti ga je primorao na takav potez. Proglašen je izdajicom, ali je istina potpuno drugačija.

"Kako sam napustio Lazio? Nisam to očekivao, sjećam se da smo igrali prijateljsku utakmicu protiv Real Madrida, a na kraju utakmice je došao Fernando Hiero:

Oglasi

"'Oh, moraš doći u Real Madrid, što radiš u Laziju?' Pogledao sam ga i rekao: "Jesi li lud ?"Igram u Seriji A i to za Lazio." Pogledao me iznenađeno, a onda rekao oprosti.

Klub se borio sa finansijskim problemima, svi čekaju plaće, a kao kapitenu ekipe to je za mene postalo zabrinjavajuće pošto je u svlačionici bio nered.

Da se pitao Nesta bi cijelu karijeru proveo u Laziju

Znam da su me optužili za izdaju, nikad nisu rekli istinu. Lazio je bio pun dugova, Hernan Crispo i ja bili smo žrtve te uprave, mnoge su priče o meni izmišljene.

Ali istina je bila da smo smo izgubili derbi od Rome sa 5:1, obavijestili su me da ću na kraju sezone otići u Juventus, a ja sam to definitivno odbio.

Oni su insistirali da sam odustan sa terena. Bio sam tužan jer nisam želio napustiti Lazio. U porazu od Rome prvi put sam nakon prvog poluvremena tražio izmjenu, nisam se mogao koncentisati.

Oglasi

Uprkos svemu, želio sam i dalje ostati u svom gradu i svom timu, ali to nije bilo dovoljno, sine predsjednika Sergija Caragnottija natjerao me da odem i proširio je vijest da sam odlazi,

Zvao me predsjednik Barme, zvao me predsjednik Intera Massimo Moratti i zvao me Paulo Maldini. U jednom trenutku sam bio umoran i otišao sam u Milanu.

Nesta na dan potpisa za Milan

Ujutro sam bio u Formillu na treningu, navečer sam se našao kako stojim na balkonu zgrade u Milanu držeći dres Rossonera, bio sam napola sretan i moje lice je govorilo sve.

Sretan što sam bio u velikom klubu, ali tužan što Lazio ne bih napustio ni s uperenim pištoljem u glavu", ispričao je Nesta.

Nesta je tada prešao u Milan za 31 miliona eura te je u to vrijeme bio najskuplji defanzivac na svijetu. Dres Rossonera je nosio jula 2012. godine.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Nakon toga je imao nekoliko avantura u Kanadi i Indiji, poslije čega se posvetio trenerskom poslu. Trenutno vodi ekipu Reggiane.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti