Vjerovali ili ne, Zeničanin i Tuzlak su igrači s najviše osvojenih zračnih duela, Van Dijk tek šesti

Impresivno, zar ne?

Vjerovali ili ne, Zeničanin i Tuzlak su igrači s najviše osvojenih zračnih duela, Van Dijk tek šesti

E. Škorić

Interesantno je pogledati listu fudbalera sa najviše osvojenih zračnih duela, pošto su na vrhu dvojica fudbalera iz Bosne i Hercegovine, s tim da jedan nosi hrvatski dres.

Ako vam kažemo da je stoper Liverpoola i generalno jedan od najboljih defanzivaca na svijetu, Virgil van Dijk, tek šesti po broju osvojenih duela u zraku, onda vam je jasno koliko je to veliki uspjeh dvojice fudbalera koji su rođeni na prostoru naše zemlje.

Ono što je također važno da se naglasi, radi se o napadačima, a poznato je da su u ovom segmentu defanzivni fudbaleri uvijek u prednosti u odnosu na vezne fudbalere ili napadače.

Prvi je ove sezone po broju osvojenih vazdušnih ili zračnih duela Ante Budimir, koji je rođen u Zenici, ali nastupa za reprezentaciju Hrvatske. Ukupno je na 27 utakmica i 1208 odigranih minuta imao 258 duela u zraku, od čega ih je 144 bilo uspješnih.

Budimir, inače napadač Osasune, igra sezonu iz snova, pošto je sa 14 golova treći najbolji strijelac La Lige.

Oglasi

Drugi na listi je iskusni Milan Đurić, bivši reprezentativac BiH rođen u Tuzli. On je odigrao 20 utakmica (1208 minuta), a imao je ukupno 183 vazdušna duela i čak 135 uspješnih, a samo 44 neuspješna. Đurić je odnedavno fudbaler Monze u koju je stigao iz Verone.

I dok će Budimir sasvim sigurno igrati na Euru u Njemačkoj, pošto je u nevjerovatnoj formi i Zlatko Dalić neće imati izbora osim da ga pozove u Njemačku, Đurić će teško biti dio tog fudbalskog spektakla. Već neko vrijeme robusni napadač nije na spisku reprezentacije BiH, a uostalom pravo je pitanje hoće li se naši fudbaleri plasirati na Euro. To ćemo znati krajem ovog mjeseca nakon što se završi baraž.

Iza njih dvojice je Nijemac Tim Kleindienst iz Heidenheima, koji je na 24 meča imao ukupno 221 vazdušni duel, a uspješnih je bilo 133. Četvrti je fudbaler Cadiza Chris Ramos koji je imao 259 duela u vazduhu i 130 ih je osvojio, a 129 je izgubio.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Peto mjesto rezervisano je za Mainzovog Seppa Van den Berga koji je imao 114 osvojenih vazdušnih duela, dok je tek šesti Liverpoolov Virgil van Dijk, koji je imao 133 duela, a čak 112 ih je dobio, prepustivši rivalima tek 21 duel u zraku.

Među 10 najboljih nalaze se još Juanmi Latasa iz Getafea (111/97), Dominic Calvert-Lewin iz Evertona (108/108), Vedat Muriqi (108/87) i Mikel Merino iz Real Sociedada (105/73).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi