Fudbaler Reala objavio sliku za ramazan, nije ni slutio kakve će reakcije izazvati

Reagovao je tužbom

Fudbaler Reala objavio sliku za ramazan, nije ni slutio kakve će reakcije izazvati

H. Zilić

Fudbaler Real Madrida i reprezentativac Njemačke Antonio Rudiger ne krije svoja vjerska uvjerenja, a i ovaj mjesec ramazan je odlučio da provede u postu i objavio je fotografije na društvenim mrežama vezane upravo za sveti mjesec kod muslimana.

Rudiger je i davao izjave povodm ramazana i posta, monogi su se pitali kako profesionalni fudbaleri mogu postiti i trenirati, u nekim situacijama se i iftare tokom utakmica.

"Da li ramazan nešto mijenja nama fudbalerima? Za mene ne, navikao sam na to. Ništa ne jedem, ništa ne pijem i to strogo poštujem. Nije lako, ali i to je vježba i najbitnije je da sam sa sobom u glavi to riješiš i shvatiš šta treba da radiš", rekao je Rudiger i dodao.

"Kada sam shvatiš da sve možeš onda je lako. To je jedno od 'oružja' koje ja imam, moj mentalitet i lakoća da u glavi posložim stvari kako treba. Na kraju mogu jednostavno reći da post tokom ramazana za mene uopšte nije nikakav problem".

Dok većina poštuje vjerska uvjerenje, samim tim i post u mjesecu ramazanu, Rudiger nije ni slutio da će njegova fotografija sa početka mjeseca ramazana izazvati teške reakcije u Njemačkoj.

Oglasi

Rudiger je objavio fotografiju tokom molivte sa kažiprstom upućenim prema nebu, a njemački novinar Julian Reichelt je tu sliku okarakterisao kao "islamizam", navodi se u njemačkom BILD-u.

Nakon Reicheltovih pisanja Rudigera su pojedinci dovodili i u kontekst teorirzma, što je jako pogodilo zvijezdu Reala.

Angažovao advokata

Nakon pomeutih pisanja koja su šokirala Rudigera, ali i većinu javnosti njemački fudbaler je angažovao advokata i podnio krivičnu prijavu protiv Reichelta berlinskom javnom tužilaštvu.

Oglasi

"Zbog uvrede, klevete, huškačke namjere, podnosimo krivičnu prijavu", navodi se između ostalog u tužbi.

Također, Rudiger je sa svojim advokatima poslao pismu uredništvu BILD-a i urednici Marion Hron kako bi upozorili na slične tekstove koje prenose njihovi novinari i da u istraživanja plasiraju dosta uvreda.

Inače, pomenuti Juliean Reichelt je bio bivši urednik jednog od najpopualrnijih njemačkih medija, BILD-a.

Pomenuti odnos medija prema Rudigera zbog vjere izazvao je i dodatne reakcije, a mnogi smatraju da mediji maksimalno ulaze u vjerska opredijeljenja fudbalera koja su lična i intimna stvar.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Onima koji nisu upoznati previše s islamom i postom tokom ramazana nije bilo nikada jasno kako fudbaleri uspiju po cijeli dan ništa da ne jedu i ne piju, a potom igraju utakmice i na njima se uopšte ne vidi razlika.

Rudiger je uupravo jedan u nizu koji je pokušao da objasni da to uopšte ne predstavlja nikakav problem, a ono što je najbitnije na igračima koji poste se tokom utakmica uopšte ne primijeti nikakva razlika kada dođe mjesec ramazan.

Top Komentari

Sanska_Prangija
Cesto sam citao kako dizete bild u nebesa kao jednu od "najboljih" novina u njemackoj, a to zaista nije tako, bild samo puno pise, bile to istine ili ne.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi