"Apel" iz Il Messaggera: Razmislite hladne glave, nije Edin Džeko samo broj postignutih golova
(Foto: EPA) Edin Džeko je ove sezone postigao osam golova za Romu u Seriji A i pet u Ligi prvaka

Da li će se Roma odreći Dijamanta?

"Apel" iz Il Messaggera: Razmislite hladne glave, nije Edin Džeko samo broj postignutih golova

Edin Džeko je u subotu protiv Udinesea konačno prekinuo gogleterski post na Olimpicu u Seriji A koji je trajao gotovo godinu dana. Sama činjenica da je centarfor Rome toliko čekao na gol pred domaćim navijačima u domaćem šampionatu dovoljno govori i njegovoj ovosezonskoj formi.

Nije Edin ove sezone bio na nivou nekih prethodnih u dresu Vučice, pa su glasine o njegovom napuštanju Olimpica bile sve glasnije i glasnije kako je sezona odmicala.

Godine

Više od njegove forme, za Romu su problem Edinove godine - njih 33. Vučica nema praksu produženja saradnje sa igračima iznad 30 godina starosti, pa nije spremna svoju praksu mijenjati ni u slučaju Edina Džeke, bez obzira koliki je on doprinos imao za klub od svog dolaska u prijastolnicu Italije 2015. godine.

Džeko neće dobiti novi ugovor od Rome. To je gotovo sigurno. Njegov važeći traje do ljeta 2020. godine, što svakako potpiruje špekulacije o njegovom transferu iz Rome već ovog ljeta. Roma svakako želi zaraditi barem nešto ako će već prodati svoju udarnu iglu, a posljednja šansa za to je ljeto pred nama.

Ukoliko Roma proda Edina Džeku ovog ljeta za 10-ak miliona eura (zainteresovanih itekako ima), biće to "potvrda" fantastičnog poslovnog poteza rimskog kluba. Džekinih 86, a vjerovatno do kraja sezone i više, golova uz transfer gubitak od tek nekih pet miliona eura.

Ipak, Edin poprilično košta Romu kroz svoj ugovor, ali u poređenju sa nekim drugim koji su u skorijoj prošlosti stigli na Olimpico i činjenicu da se njihov doprinos i dalje čeka, bh. Dijamant je "bagatela".

Bez obzira na sve, špekulacije o Edinovom napuštanju Rome ne prestaju, ali ima i onih koji vjeruju da bi njegov transfer bio velika greška kluba jer nije sve u golovima - Džeko ih je ove sezone postigao tek osam u Seriji A i pet u Ligi prvaka.

Vođa, a ne golgeter

Jedan od onih koji vjeruju da Roma ne treba odustati od Džeke, te da ga treba zadržati barem do kraja ugovora, je i novinar italijanskog Il Messaggera, Alessandro Angeloni koji je napisao krakti osvrt na "raskrsnicu" pred kojom se nalaze Edin i Vučica.

"Možda čak ni Edin nije zamišljao da posjeduje određene kvalitete: Ne toliko one golgetera, koje je su viđene u svakoj ligi u kojoj je bio protagonist, već one vođe", napisao je Angeloni.

Potom se pomenuti autor osvrnuo na situaciju u Romi, upravo kada su liderske figure u pitanju.

Status lildera Rome i dalje pripada Danieleu De Rossiju. Apsolutno zasluženo, ali kapiten Vučice ima sve manje i manje fizičkog kapaciteta za voditi tim s obzirom na "hiljade ratova" koji su iza njega.

Upravo zbog toga Angeloni u Edinu Džeki vidi nezamjenjivu figuru za Romu. Edin možda jeste u poznim igračkim godinama, možda jeste u slabijoj formi, možda je i skup, ove sezone je u nekoliko navrata pokazao i lošu stranu svog karatkera, ali je lider.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Igrača poput njega će biti teško zamijeniti. Ponavljam, ne zbog broja golova, nego zbog onoga što on predstavlja u ekipi. Na primjer, Belotti će možda dati više golova, ali nema tu harizmu, tu internacionalnu prepoznatljivost. Oni koji to imaju su skupi, tako je... Zanemarimo ružne epizode koje je imao ove godine, ali on ima funckionalnu ulogu unutar ekipe koju je kroz vrijeme gradio u svlačionici... U Rimu su obožavali i napadače koji su zabijali manje od njega (Voeller, Rizzitelli, dva idola navijača) i to je razumljivo jer 'zaljubljivanje' ne zavisi samo od broja golova. Ali možda ne treba vjerovati da je ispravno odbaciti Edina Džeku. Sigurno bi bila dobra stvar barem hladne glave razmisliti o tome", istakao je, između ostalog, Angeloni.

Da li će čelnici Rome poslušati fudbalskog hroničara Il Massaggera, ostaje da se vidi...

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Dobojlija
Bez Dzeke roma ce biti dugo vremena samo jos jedan prosjecan klub u Italiji koji ce se boriti za 7-6 mjesto
2 0
Harisss
Najgolan je ispravnu dijagnozu za Dzeku dao. Rekao je da su Dzeku prema dole povukla slabija timska igra Rome. On je jedan od rijetkih koji je dao takvu izjavu mada je iole boljem poznavaocu loptanja to trebalo biti jasno.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi