Na stadionu gdje danas igra Hrvatska, Zmajevi su prije četiri godine doživjeli težak i bolan poraz

Armenija je srušila Zmajeve, šta mogu Vatreni?

Na stadionu gdje danas igra Hrvatska, Zmajevi su prije četiri godine doživjeli težak i bolan poraz

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Hrvatske danas igra u gostima protiv Armenije na Vazgen Sargsyan Republican stadionu, a upravo na tom stadionu je naša reprezentacija prije četiri godine i tri dana doživjela vrlo težak i bolan poraz nakon kojeg su nam ostale samo minimalne šanse za plasman na EURO 2020. 

Vatreni danas od 18 sati po centralnoevropskom računanju vremena igraju utakmicu 6. kola kvalifikacija za EURO i to u Jerevanu protiv domaće selekcije Armenije.

Trećeplasirana reprezentacija s posljednjeg Svjetskog prvenstva koje je održano u Kataru svakako je favorit, ali to tek treba potvrditi protiv uvijek neugodne Armenije.

A koliko Armenija neugodna zna biti dobro je osjetila reprezentacija Bosne i Hercegovine i to u septembru 2019. godine u kvalifikacijama za prethodno Evropsko prvenstvo.

Imali su Zmajevi tog osmog septembra imperativ pobjede u glavnom gradu Armenije kako bi ostali u igri za direktan plasman na Evropsko prvenstvo, ali su ih Mkhitaryan i društvo šokirali i savladali rezultatom 4:2.

Oglasi

Već u trećoj minuti je domaći tim stigao do vodstva upravo preko Mkhitaryana, da bi deset minuta kasnije izjednačio Edin Džeko na asistenciju Amera Gojaka.

Čekali smo da naša selekcija preokrene rezultat u svoju korist, a onda novi hladan tuš u 66. minuti kada novi pogodak postiže Mkhitaryan.

Četiri minute kasnije u tim kvalifikacijama sjajni Amer Gojak ponovo vraća stvari na početak i daje nadu navijačima naše selekcije, ali Hovhannes Hambardzumyan u 77. minuti ponovo dovodi Armence u prednost.

Tada je bilo jasno da ćemo teško do tri boda, ali nismo uspjeli ni do jednog. Da stvar bude gora, rezervista Stjepan Lončar je u nadoknadi postigao komičan autogol za konačnih 4:2.

Bio je to težak i bolan poraz iz nekoliko razloga. Prvi je taj što nas je ostavio s tek teoretskim šansama za plasman na EURO, a drugi što smo u Jerevan otišli kao favoriti i uvjereni u tri boda.

Robert Prosinečki je nakon te utakmice podnio ostavku, koja nije prihvaćena od strane N/FSBiH, te je hrvatski stručnjak Zmajeve predvodio i u preostala četiri kola, no više od četvrte pozicije na tabeli iza Italije, Finske i Grčke nismo mogli.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kako se Hrvatska i po mentalitetu i još mnogo čemu izdvaja od ostatka balkanskih zemalja, za očekivati je da Vatreni budu na nivou i ne dopuste nikakvo iznenađenje.

Top Komentari

pero98
Sretno Vatreni
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi