Legendarni stadion kojeg neki Bosanci pamte po lošem postaje pravi ljepotan

Predstavljen projekat

Legendarni stadion kojeg neki Bosanci pamte po lošem postaje pravi ljepotan

Admin Čaušević

Umjesto izgradnje novih neki klubovi se odluče za rekonstrukciju i modernizaciju novih stadiona. 

U ponedjeljak je predstavljen projekat rekonstrukcije stadiona kojeg bivša Jugoslavija predvođena Ivicom Osimom uopšte ne pamti po dobrom.

Naime, grad Firenca i italijanska vlada su se odlučili za rekonstrukciju stadiona Artemio Franchi, a kompletan projekat će koštati oko 100 miliona eura.

Legendarni dom Viola će biti završen do 2026. godine te će prema novom projektu ličiti na stadione iz Engleske.

Navijači će mnogo bliže biti tribinu, dok će biti izgrađeno i niz objekata te poslovnih prostora koji će gledateljima nuditi mnogo bogatiji i raznovrsniji sadržaj nego što je to slučaj sada.

Oglasi

Sluteći po fotografijama projekta Franchi će postati pravi ljepotan i sigurno će izgledati mnogo ljepše u odnosu na trenutno zastarjelo izdanje.

Kapacitet stadiona bi trebao ostati oko 40.000 gledatelja i poslije nove rekonstrukcije. Posljednja značajna je obavljena pred Svjetsko prvenstvo 1990. godine.

Stadion Artemio Franchi je bio domaćin i utakmice četvrtfinala Svjetskog prvenstva između Jugoslavije i Argentine koju su Gaučosi poslije boljeg penala pobijedili sa 3:2.

Tada je Jugoslaviju s klupe predvodio Ivica Osima, a za selekciju bivše zemlje su između ostalih nastupili Safet Sušić, Faruk Hadžibegić i Refik Šabanadžović koji je i isključen.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Na golu je stajao bivši trener Željezničara Tomislav Ivković koji je uspio odbraniti penal velikom Diegu Armandu Maradoni, dok je ključni penal za Jugoslaviju promašio Hadžibegić.

Inače, stadion u Fiorenci je izgrađen davne 1931. godine i spada u grupu najvažnijih stadiona na Apeninima.

Top Komentari

plemic
po lošem ga pamte i hercegovci, a bogme i ostali bivši jugosloveni.
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije