Begović: Vraćaju mi se sjećanja iz rata, za BiH su igrale mnoge izbjeglice poput mene

Zauvijek će biti zahvalan svojim roditeljima

Begović: Vraćaju mi se sjećanja iz rata, za BiH su igrale mnoge izbjeglice poput mene

E. Čaušević

Asmir Begović je odrastao u Kanadi i svoju karijeru je počeo u toj zemlji, ali kada je stigao poziv da brani u dresu Bosne i Hercegovine nije imao dilemu i odlučio je da bira srcem i nastupa za Zmajeve.

Begović je izgradio sjajnu karijeru u Engleskoj gdje je s dosta uspjeha nastupao za Portsmouth, Stoke City, Chelsea i Bournemouth, a trenutno je bh. golman član Evertona s kojim se bori za opstanak u najjačem rangu engleskog fudbala.

Iskusni golman bio je i član reprezentacije BiH koja je 2014. godine nastupila na prvom velikom takmičenju, te je branio za Zmajeve na Mundijalu u Brazilu. Zbog nekih dešavanja unutar Saveza Begovića više nema na spisku mečeva bh. reprezentacije i pitanje je da li će više ikada i braniti za BiH.

Begović je prije nekoliko dana dao intervju za portal Goal u kojem je govorio o svojoj karijeri, ali i djetinjstvu u Bosni i Hercegovini kada je na početku rata njegova porodica bila primorana da napusti svoj dom i uputi se u bijeli svijet.

Asmir Begovic's chaotic career: Tottenham controversy, loan adventures and  Everton lifeline - Mirror Online

Početkom nesretnog rata u našoj zemlji porodica Begović napustila je Trebinje i skrasila se u Kanadi gdje je naš golman i odrastao i počeo svoju karijeru. Čak je nastupao i za omladinske kategorije reprezentacije Kanade, ali je potom izabrao da igra za BiH.

Oglasi

U ovom intervjuu Begović je pričao o ratu u Bosni i Hercegovini i priznao da ga neke slike iz rata još uvijek proganjaju iako je tada bio samo dijete, ali se očito sjeća šta se dešavalo tih godina.

"To je bio jako težak period za moju porodicu i što sam sve više odrastao o tome sam sve više razmišljao jer samo tada po prvi put bili izbjeglice, a ja sam imao samo četiri godine", priča Begović za Goal i nastavlja.

"Tokom pandemije i pauze u fudbalu i svemu što se dešava počela su mi se vraćati neka sjećanja. Sjećam se kako smo bježali i putovali u brodovima samo da odemo na sigurno. Dobijem neki flashback svako malo dok se nalazim u automobilu i putujem negdje. Nemam previše uspomena o napuštanju BiH, više ih je o napuštanju Njemačke i odlasku u Kanadu. To je bilo baš teško".

Legenda bh. reprezentacije završila u idealnom timu zato što je izabrala BiH ispred druge zemlje

"Nismo imali stabilnost jer smo bili na godišnjim vizama i bilo je nemoguće produžiti ih jer nismo dovoljno zarađivali za život u toj zemlji. To je baš potresno moju porodicu i ostavilo ožiljak. Zbog cijelog tog truda i borbe sada sam zahvalan jer sam dobio jako dobar život kasnije".

Oglasi

"To me je naučilo da uvijek tražiš bolje i dalo mi je osjećaj straha da se tome nikada ne želim vratiti".

Begović je priznao da ni danas ne može u potpunosti da shvati sve to što se dešavalo tokom rata u njegovoj domovini. Ipak, svjestan je kakvu žrtvu su napravili njegovi roditelji da bi on imao najbolje moguće djetinjstvo.

"Preplave te osjećaji kada misliš o tome. Ono što je najbitnije jeste da osjećam ogromno poštovanje prema svojim roditeljima. Kako stariš tako imaš i odgovornosti u životu i sam postaneš roditelj. Ipak, ne mogu ni da zamislim šta su oni sve morali proći tada. Niko nas tada nije žalio niti moji roditelji su sažaljevali sami sebe. Radili su po nekoliko poslova. Moj otac je odustao od fudbala kako bi bio dostavljač. Mama je radila u restoranima i kao čistačica, a onda se školovala da bude medicinska sestra i uporedo je učila novi jezik".

"Uspjeli smo sve to prevazići i izdignuti se iznad svega jer su se moji roditelji nevjerovatno žrtvovali. Kada si stavljen u takav položaj imaš samo dva izbora, ostati ili otići. Otišli smo i to je bio pravi potez".

Begović se osvrnuo i na svoju karijeru i put koji je prošao.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Nije bilo lako, ali sam volio to. Zahvaljujući Harryju Redknappu koji je vidio nešto u meni došao sam u Englesku u Portsmouth. Od tada je sve išlo kako treba, igrač protiv najboljih klubova u Premiershipu i protiv velikih igrača, a onda odeš i u reprezentaciju", priča Begović i nastavlja.

"Bilo je dobro za mene što sam otišao u reprezentaciju BiH jer su mnogi igrači tu bili izbjeglice u ratu kao i ja. Za mene je to bio kao flert da sam ponovo Bosanac i Hercegovac nakon što sam se vratio u Evropu".

Promo

Top Komentari

King_Kenny
...zaj*bao si se sa reprezentacijom,da si izabrao Kanadu sada bi isao na SP i bio legenda njihove reprezentacije...ovako te ponizavaju i seru po tebi trecerazredni selektori i ljudi koji u zivotu nisu sutnuli loptu...
9 1
emanuelmacron
da je izabro kanadu,nebi vidio Evrope ni Engleske,a nebi bio ni u njihovoj repr. svi oni mogu reci,hvala ti BH doneba,jedino Bosanska djeca to nemogu reci,zauzimali su njihova mjesta,a nisu nista dali,a ocevi nase djece su placali Bosni skupe treninge.
0 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi