Lukaku i društvo potpuno zakazali, ali svejedno slavili

Belgija se provukla u Bakuu

Lukaku i društvo potpuno zakazali, ali svejedno slavili

Edmir Škorić

U prvoj utakmici subotnjeg programa petog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Belgija je u Bakuu gostovala kod Azerbejdžana i uz dosta poteškoća na kraju slavila sa 1:0.

Belgija je bila favorit u ovom meču protiv posljednjeplasirane ekipe grupe F koja je u dosadašnja četiri kola osvojila samo jedan bod. Belgijancima je pobjeda bila neophodna, a na kraju su je ostvarili, iako su imali više problema nego što se mislilo.

Gol odluke postigao je Yannick Carrasco u 38. minuti, kada je skrenuo loptu u mrežu nakon udaraca Bakayoka.

Imala je Belgija još nekoliko dobrih šansi, ali nije uspjela da dođe do još jednog gola. Belgijanci su na kraju malo i strepili, ali ipak sačuvali vodstvo pa upisali značajna tri boda u kvalifikacijama.

Sa 10 bodova Belgija je na vrhu izjednačena sa Austrijom, koja također ima 10 bodova. Daleko ispod su Švedska sa tri boda, doduše i utakmicom manje, dok Estonija uz također utakmicu manje ima samo jedan bod, baš kao i Azerbejdžan.

Oglasi

Od 18 sati sastaju se Estonija i Švedska, kojoj je itekako potrebna pobjeda na ovom gostovanju kako bi se priključila u borbi za prva dva mjesta.

Belgija je danas bila bez prvog golmana Thibauta Courtoisa, potom jednog od ključnih igrača Kevina de Bruynea.

Ovo je bio prvi meč ovih selekcija nakon više od 12 godina, a tada je rezultat bio 1:1. Belgija za tri dana dočekuje Estoniju i svakako će ponovo biti veliki favorit, dok će Azerbejdžan tek u oktobru gostovati u Talinu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Belgija je definitivno bila ispod svog nivoa, iako je statistički bila mnogo bolja od rivala, a pravo lice očekujemo od njih u duelu sa Estoncima.

Azerbejdžanci su dali ogromnu energiju danas da budu ravnopravni sa Belgijancima i njima se zaista nema šta zamjeriti, a uz malo sreće mogli su i do velikog boda, iako teško da bi im išta značio jer ova selekcija skoro da nema nikakvu šansu da na kraju izbori plasman na EP.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti