Barbarez konačno o reprezentaciji: Fino je vidjeti tu neke nove momke, za neke čak nisam ni čuo

Napravio je izuzetak i odlučio dati intervju

Barbarez konačno o reprezentaciji: Fino je vidjeti tu neke nove momke, za neke čak nisam ni čuo

E. Čaušević

Kada se spomene ime Sergeja Barbareza onda čovjek ne mora puno da objašnjava o kakvom velikanu bh. fudbala se radi, te kakav status ima legendarni reprezentativac kod bh. navijača.

Barbarez je nedavno proslavio svoj 49. rođendan i dobio je ogroman broj čestitki iz cijelog svijeta. On je ostavio neizbrisiv trag u bh. reprezentaciji, a to pokazuje činjenica da se i danas može čuti skandiranje njegovog imena kada igra selekcija naše zemlje.

On je postao ikona bh. navijača zbog toga što je uvijek pokazivao koliko mu znači igranje u dresu BiH. Karijeru je završio prije 12 godina u Bayer Leverkusenu i od tada ga ne viđamo često u medijima jer je Barbarez odlučio da se odmori od svega.

Prethodni period Barbarez većinom boravi u Bosni i Hercegovini, odnosno svom rodnom Mostaru gdje puni baterije za nove izazove. Odlučio je da napravi izuzetak jer je bio gost na podcastu kod repera Frenkieja, a reakcija javnosti je bila zaista sjajna.

Barbarez prethodnih godina nije želio da se oglašava niti da priča o dešavanjima u reprezentaciji, ali je ovaj put napravio izuzetak. Razgovor se snimao dan nakon meča BiH - Poljska (1:2), te se Sergej osvrnuo na našu reprezentaciju.

"Gledao sam s rajom, to je bio roštilj neki, bazen i nas 12 'starijih' momaka. Gledali smo, zezali se... Ja sam uvijek tu jedini realan i iz toga posla zato sve to gledam opuštenije. Mostarci su uvijek bili za reprezentaciju s puno energije i nerviranja, ali što je najvažnije reprezentacija se voljela i voljet će se uvijek", rekao je Barbarez i osvrnuo se na meč protiv Poljske, te sadašnji igrački kadar.

"Liga nacija i jeste napravljena da bi zamijenila ove prijateljske utakmice samo s nekom većom dozom ozbiljnosti i da se igra za nešto. Na kraju krajeva mi imamo šansu da ako ne uspijemo kroz kvalifikacije odemo na EP kroz Ligu nacija. Vidi se da skoro nigdje nije počelo prvenstvo i svi ti momci su još uvijek u pripremama i prva stvar je da se ne povrijede, da ne dobiju koronu... Zato gledam na te stvari malo drugačije. Treba probati i sve se radi da se pripremi za te mečeve baraža".

Promjena u igri i igračkom kadru i komentar na novog selektora?

"Pa, ne može se to promijeniti tek tako. Fino je vidjeti tu neke nove momke, za neke čak nisam ni čuo. Selektora znam i privatno iz Mostara i prije smo bili u Komitetu pri Savezu. Nadati se, po njegovom karakteru, da će biti to kako treba da bude barem pošteno odrađeno, a rezultati će pokazati da li je bio ili nije u pravu. Igrači će na terenu sigurno svaki put izgarati".

Kako gleda na komentare na društvenim mrežama i milion "selektora" nakon mečeva reprezentacije.

"Mi smo po tome poznati, ali to izlazi iz karaktera našeg naroda. Ljudi trebaju samo malo neke pozitive da daju sve od sebe i meni je to bio primarni cilj kroz cijelu karijeru u reprezentaciji da ljudima daš malo sreće i radosti bez obzira na rezultat i oni su to poštovali. Vjerujem da je svaki momak ponosan da igra tu. Što se komentara tiče vjeruj da toga ima i u Njemačkoj i ide se iz krajnosti u krajnost. Ja to gledam potpuno opušteno, ne čitam puno medije i imam svoju sliku jer dolazim iz tog posla".

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

"Meni su kritike samo mogle dati motivaciju i s tim sam uvijek lako izlazio na kraj. Naravno ima igrača koji mentalno nisu jaki da izađu s tim na kraj i svako ima svoj način kako da se nosi s tim. Meni je to bila motivacija i ja sam u tim stvarima bio transparentan. Volio sam da imam kontakt s rajom i da pričam o tome. Pokušavaš nekome da objasniš nešto, ali ta veza je s moje strane bila savršena i ja sam kroz to jednostavno plovio na tim emocijama od raje i navijača i to me nosilo da igram".

Barbarez je u razgovoru govorio o tome da je imao šansu da zaigra za reprezentaciju Njemačke, te da nije bilo lako kada se odlučio za BiH i da se prvo morao pobrinuti za sigurnost svoje porodice u Mostaru. Također, otkrio je da mu je želja bila da zaigra u Engleskoj i da su interes za njega pokazivali Tottenham i Arsenal, ali on nikada nije bio toliko zagrijan da napusti Njemačku i sve što je tamo ostvario. Naravno, neizbježna tema bila je i Marakana i meč Srbija - BiH.

Top Komentari

kaskada24
Kultura sjećanja je odlika ovog portala, mislim na česta prisjećanja u vidu intervjua sa našim nezaboravnim sportskim herojima... Pohvala za to. A što se tiče Sergeja živjela naša legenda!
9 0
KallDrogo
Great Sergej. Nadam se da ces jednog dana biti u strucnim stabu sa Bajevicem i Spahom i Dzekom
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi