Više ništa neće biti isto: Jedan od šest prvaka Turske od danas u rukama vlasnika Manchester Cityja

Postignut dogovor

Više ništa neće biti isto: Jedan od šest prvaka Turske od danas u rukama vlasnika Manchester Cityja

E. Škorić

Nekadašnji turski prvak ove sezone se nalazi u zoni ispadanja i proživljava teške trenutke, ali navijače može da obraduje vijest da je klub postao dio grupacije koja upravlja i Manchester Cityjem.

U vijestima u turskom Fanatiku stoji kako je City Group, koja se neko vrijeme u velikoj tajnosti sastajala s Bašakšehirom, postigla dogovor o kupovini ovog kluba.

Navodi se kako je Bašakšehir već primio prvu uplatu u vezi s prodajom dionica te da se očekuje da će službeno biti objavljena gigantska prodaja.

City Football Group uključuje timove kao što su Manchester City, New York City, Melborne City, Yokohama F. Marinos, Montevideo City Torque, Girona FC, Schuan Jiuniu, Mumbai City FC, Lommel SK, Esparence Sportive Troyes, Palermo, Bahia, Club Bolivar.

Sada su odlučili da se prošire i na Tursku, pa su izabrali Bašakšehir, bivšeg prvaka, koji je samo jedna od šest turskih ekipa sa titulom uz Fener, Galatasaray, Bešiktaš, Trabzonspor i Bursu.

Oglasi

Ovo nije prvo strano ulaganje u turski fudbal. Nedavno je danska kompanija Sport Republice kupila 70 posto turskog prvoligaša Goztepea. Vlasnik danske firme Rasmus Ankersen bio je prvo strano ime koje je uložilo u turski sport. Ankersen je također vlasnik engleskog Southamptona.

Član Bašakšehira bio je i bivši bh. reprezentativac Edin Višća, koji je najbolju sezonu imao upravo kada je taj tim postao prvak Turske, a bilo je to 2020. godine.

Klub je poznat po tome što je omiljen turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Osnovan je 1990. godine, ali je uglavnom u sjeni gradskih rivala kao što su Fener, Galatasaray i Bešiktaš.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Očekuje se da će igrati važnu ulogu u turskom fudbalu u narednim sezonama, sada kada je upao u Cityjevu grupaciju.

Mnogi timovi pod Cityjevom fudbalskom mapom prave značajne rezultate, a najbolji primjer je "mala" Girona koja se nalazi u vrhu La Lige, dok je sinoć oduševila cijeli fudbalski svijet i nadigrala Barcelonu te slavila sa 4:2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi