U Leipzigu se hvataju za glavu - Zbog 'greške' ostaju bez Benjamina Šeška, Slovenac seli u Englesku
Šeško u junu 2022. godine slavi pogodak protiv Srbije na meču Lige nacija u Ljubljani. (Foto: EPA)

Na kraju sezone

U Leipzigu se hvataju za glavu - Zbog 'greške' ostaju bez Benjamina Šeška, Slovenac seli u Englesku

Edmir Škorić

Slovenski reprezentativac i jako talentovani napadač Leipziga, Benjamin Šeško (20), nakon samo jedne sezone napušta njemački tim, a čini se da su u Leipzigu napravili veliku pogrešku.

Za 20-godišnjaka je trenutno zainteresovano nekoliko vrhunskih klubova u Evropi, a u normalnim okolnostima Leipzig bi sada koketirao sa svima i tražio ogroman novac, pa i 100 miliona eura, ali Nijemci se više ništa ne pitaju.

Oni su, da bi namamili Slovenca na potpis, dopustili njemu i njegovim agentima da ugrade odštetnu klauzulu kako bi mogao otići već u ljeto 2024. godine. Danas je ona procurila u javnost, a s obzirom na to da nije veliki iznos, već sada možemo da konstatujemo da seli u Englesku.

Klauzula će biti aktivna od ljeta, a klubovi koji žele da ga potpišu dovoljno je samo da je aktiviraju i plate 50 miliona eura, što u današnje vrijeme i nije puno kada se uzme u obzir da se radi o mladom i jako perspektivnom igraču. Leipzigovu grešku, primjerice, Barcelona ne bi napravila, pa čelnici katalonskog kluba prihvataju klauzule od npr. 500 ili čak i milijardu eura, kako bi spriječili lake gubitke svojih vrhunskih igrača.

Chelsea, Manchester United i Tottenham se smatraju klubovima koji prate Šeška i koji će za 50 miliona eura da ga dovedu na kraju sezone. Chelsea ga je pratio još ljeta 2022. godine, no on je otišao u Leipzig i vjeruje se da će Plavci ponovo krenuti u misiju njegovog dovođenja. Za njih suma od 50 miliona nije ništa.

Oglasi

Šeško se sasvim sigurno uklapa u Chelseajev novi model potpisivanja ugovora s mladim igračima prije nego što postanu vrhunski igrači. Također bi bio jeftiniji od drugih napadača kao što su Victor Osimhen, Viktor Gyokeres i Ivan Toney.

Dobar napadač treba i Manchester Unitedu unatoč dolasku Rasmusa Hojlundaprošlog ljeta, dok je budućnost Anthonyja Martiala neizvjesna i on bi mogao otići ubrzo iz kluba.

Tottenham je prošlog ljeta ostao bez Harryja Kanea i nije ga uspio zamijeniti, što znači da će ovog ljeta biti na tržištu aktivan kako bi pronašao novog centarfora.

Oglasi

Dakle, svima treba Šeško, posebno sada kada je postalo jasno da ga je moguće dovesti za 50 miliona eura, ali ostaje da se vidi ko će pobijediti u trci za potpis Slovenca.

On ove sezone nije previše pokazao, tri gola u 14 nastupa u Bundesligi, ali to je zbog toga što trener Marco Rose trenutno više gura i vjeruej iskusnijem Loisu Opendi. U austrijskoj Bundesligi, prije dolaska u Njemačku, Slovenac je imao 21 gol i četiri asistencije na 54 meča.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Iz Salzburga je u Njemačku otišao i Erling Haaland, tako da se Šeško smatra vrhunskim dodatkom za svaki tim i igračem koji može da postigne desetine golova u sezoni.

Šeško je inače doveden za 30 miliona eura, što znači da će Leipzig u svakom slučaju zaraditi 20 miliona eura, ali sigurno nije niko u timu sretan što će ostati bez njega. Ipak, odštetna klauzula ne ide u prilog Nijemcima i više ništa nije u njihovim rukama.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ham0
Trebali ste i kokardu staviti na naslovnicu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi