Rekli mu da ga to što je doktorov sin ne čini boljim - danas je jedan od najboljih fudbalera svijeta
Bernardo Silva je u vezi sa egener Tomaz od 2020. godine, a ove godine su se vjenčali i prvi put nedugo nakon toga postali roditelji. Manekenka koju je oženio rođena je 1998. godine.

Portugalac je svima začepio usta

Rekli mu da ga to što je doktorov sin ne čini boljim - danas je jedan od najboljih fudbalera svijeta

E. Škorić

Trenutno je jedan od najboljih veznjaka na svijetu. Sa šest godina je upisan u školu engleskog jezika, njegov otac bio je doktor, a on često osporavan, doživio je nepravde, ali je sve to prebrodio i danas je jedan od ključnih igrača jedne od najboljih reprezentacija na svijetu, ali i najboljeg fudbalskog tima na Starom kontinentu.

Ističući se po svemu što je postigao za Manchester City prošle sezone (Premijer liga, FA kup i Liga prvaka), Bernardo Silva, nedavno izabran od strane magazina 'France Football' za najboljeg portugalskog igrača 2023. godine sa 9. mjjestom na ovogodišnjoj Zlatnoj lopti, dao je intervju u kojem se prisjetio dana kada je iz Benfice otišao u Monaco za 15 miliona eura.

"Jednom su mi tokom treninga Benfice rekli da 'to što si doktorov sin ne čini te dobrim igračem'. Shvatio sam to pomalo lično i učinio sve što sam mogao da se to dogodi i da postanem dobar fudbaler", kazao je Silva.

Njegova prodaja je vjerovatno najgori posao Benfice svih vremena. "Tu se pomalo javlja moja tuga jer sam mislio da je klub mogao da me zadrži na drugi način".

Na pitanje da li je to kritika na račun tadašnjeg predsjednika Benfice Luisa Filipea Vieire, Silva je rekao: "Ne samo, već i grupi od četiri ili pet ljudi koji bi, da su poznavali fudbal, stvari vidjeli drugačije".

Oglasi

Da li bi se vratio u Benficu? "Želim to. Ako me klub želi u tom trenutku, očigledno će se stvari dogoditi", ističe reprezentativac Portugala i kategorično tvrdi da ne bi mogao potpisati za Sporting ili Porto.

Želi da osvoji nešto i sa Portugalom. "Jedan od neuspjeha u mojoj karijeri je taj što nikada nisam mogao pomoći Portugalu na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu da prođe malo dalje. Igraćemo u Njemačkoj na Euru da budemo prvaci, velika je odgovornost da ova generacija bude uspješna".

Bernardo Silva je govorio i o veoma uspješnoj epizodi u Engleskoj i dominaciji Manchester Cityja.

"Na klupskom nivou, želimo da ovdje stvorimo naslijeđe jednog od najboljih timova u historiji engleskog fudbala, jer smo osvojili pet Premier liga u šest godina i konačno osvojili Ligu prvaka. Ostvarili smo tripletu, što je bilo posebno. Na nivou reprezentacije imam veliku ambiciju i želju da jednog dana osvojim Evropsko ili Svjetsko prvenstvo za našu zemlju, nešto što nikad nisam postigao. Već sam osvojio Ligu nacija, ali težina Evropskog ili Svjetskog prvenstva je nesumnjivo potpuno drugačija".

Oglasi

Pokušat će natjerati Joaa Nevesa da dođe u City

On je takođe hvalio mladu zvijezdu Benfice i Portugala Joaa Nevesa, igrača koji bi mogao da završi upravo u Manchesteru.

"Veoma sam sretan zbog Joaa i zbog drugih klinaca koji se pojavljuju u timu Benfice, ali i u nacionalnom timu. Joao Neves u Premier ligi? Mislim da kvalitetni igrači mogu da igraju u svakom prvenstvu. Vidim da je veoma fokusiran na svoj klub, što je najbitnije u ovom trenutku, veoma mlad igrač ali pred njim je veoma obećavajuća budućnost. Stigao je u reprezentaciju, uklopio se i dobro se integrisao. On je još jedan od pomoći ako selektor tako misli, da nam pomogne da osvojimo Evropsko prvenstvo. City isped Uniteda? Ako mogu, ubaciću klin, naravno", zaključio je Silva.

Portugal je u kvalifikacijama ostvario svih 10 pobjeda i oborio razne rekorde predvođen Cristianom Ronaldom, a dva od tih 10 duela dobio je protiv slabašne selekcije BiH. Nedanvo je u Zenici bilo 5:0, dok je u prvom meču bilo 3:0.

U toj prvoj utakmici odigranoj u junu u sklopu 3. kola upravo je Bernardo Silva postigao vodeći gol, a onda je u nastavku Bruno Fernandes sa još dva gola dotukao Ljiljane.

Neobičan ritual

Interesantno je da je "mali Messi", kako su ga u Portugalu zvali, nakon svakog treninga ostane da leži oko sat vremena na travi zatvorenih očiju.

Oglasi

Poboljšava svoje sposobnosti razmišljanja i odgovoran je za svoju inteligenciju na terenu. To ga čini jednim od najinteligentnijih fudbalera na svijetu.

Kao nepoznat je stigao u Francusku, ali je bio ključan u timu Monaca pored tadašnjih zvijezda kao što su Falcao, Mbappe, Fabinho...

“On je možda najvažniji član tima. U poređenju sa igračima kao što su Radamel Falcao i Kylian Mbappe, njegov doprinos bi se lako mogao previdjeti. On nije igrač sa nekim posebnim brojkama, jednostavno je inteligentni tip fudbalera koji svojim potezima rješava mnoge stvari", rekao je 2017. Fabinho.

Jardim poput oca

Bernardo Silva je priznao da mnogo duguje bivšem treneru Monaca Leonardu Jardimu, koji mu je više kao otac nego bivši trener.

"Dao mi je mnogo. Vidio je da sam mlad i dao mi je šansu. U glavi sam osjećao drugačije. Popravio sam se za tri mjeseca od dolaska u francuski klub", rekao je Silva.

Oglasi

Bernardo je odigrao 132 meča za Monaco, pomažući klubu da osvoji titulu u Ligue 1 u sezoni 2016/17.

Bernardo je odrastao u Lisabonu, kao dijete je navijao za Benficu. Njegov stav i naporan rad bili su kriterijumi i razlog zašto je danas tu gdje jeste u svijetu fudbala.

Svoju fudbalsku karijeru započeo je kao osmogodišnjak i na kraju je prošao kroz omladinski sistem prije nego što je debitovao za Benficu B u drugom rangu portugalskog fudbala 2013. godine. Kasnije je otišao u Monaco.

Mnogi su vjerovali da će se playmaker pridružiti Manchester Unitedu kada napusti Monaco zbog veza sa super-agentom Jorgeom Mendesom – koji ima menadžera Josea Mourinha kao jednog od svojih klijenata, ali je na kraju bitku za potpis dobio Pep Guardiola koji je bio impresioniran Silvom tokom poraza Monaca od 5:3 u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka.

Jorge Jesus nije vjerovao u mlade, Silvu je ponižavao

Jorge Jesus iz Benfice postigao je velike stvari u svom klubu, ali su mu klupski navijači prigovarali što nije imao vjere u mlade i talentovane igrače Benfice, kao što je to bio Bernardo Silva. Nikad nije vjerovao u mladog Bernarda i a jednu sezonu, Jorge Jesus je dozvolio Silvi da igra samo 31 minut u tri meča za prvi tim Benfice.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Kada me je Jorge stavio da igram na poziciji lijevog beka u Benfici, shvatio sam da nemam budućnost u klubu", priznao je Silva jednom prilikom. Bernardo je ludo volio Benficu, ima istetoviran moto kluba na lijevoj ruci, ali je shvatio da je morao da ode iz Lisabona ako želi da postane uspješan fudbaler.

Sin portugalskog doktora je na kraju postao vrhunski fudbaler i idol mnogoj djeci u Portugalu. Iako često u sjeni drugih velikih zvijezda poput Cristiana Ronalda, ipak je neko ko svojim fudbalskim potezima i fudbalskom inteligencijom pravi prevagu na terenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije