Džeko: Ako se trebamo zabrinuti poslije tri utakmice, ne treba ni da igramo
Video:Dino Kurbegović

Dijamant pred Luksemburg

Džeko: Ako se trebamo zabrinuti poslije tri utakmice, ne treba ni da igramo

Eldar Ganibegović, foto: Dino Kurbegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra utakmicu 4. kola kvalifikacija za EURO protiv Luksemburga. Tim povodom danas je održana press konferencija, a medijima se obratio kapiten Edin Džeko. 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine protiv Luksemburga je igrala sedam puta i svih sedam puta pobijedila, ali Luksemburg napreduje. 

"Što se tiče stopostotnog učinka mislim da nam to neće pomoći sutra. Svaka utakmica je drugačija. Mislim da smo prije nekoliko mjeseci već pričali o tome da Luksemburg više nije reprezentacija kao prije deset godina. Pokazali su to i zadnji put u Zenici ovdje i protiv Slovačke 0:0 gdje su mogli i pobijediti. Očekujem jednu tešku utakmicu, nimalo laganu, ali spremni smo", rekao je Edin Džeko.

"Tek su prošle tri utakmice. Sada kad se pogleda tabela, nije baš najbolja, ali mi smo igrali s Portugalom, Slovačka još uvijek nije. Slovačka je pobijedila na Islandu što nije najbolji rezultat za nas, ali su isto tako izgubili dva boda kod kuće protiv Luksemburga. Mi sutra treba da pobijedimo i gdje su Slovaci izgubili dva boda, da dobijemo tri. Rano je da pričamo o deficitima, bitno je da nakon zadnje utakmice budemo tamo gdje želimo biti. Sve je otvoreno", rekao je Džeko o razvoju sitaucije u našoj grupi. 

"Ako ćemo se zabrinuti poslije tri utakmice, onda ne treba ni da igramo. Igrali smo tri utakmice s tri najbolja protivnika u grupi. Imamo tri boda, očekivali smo više, bar jedan bod više, koji bi na neki način oduzeo Slovacima dva, ali treba da pogledamo isto tako da u prve dvije utakmice je falilo dosta naših glavnih igrača. Treba na sve obratiti pažnju. Po meni, situacija nije zabrinjavajuća, još uvijek je sve otvoreno i još uvijek je sve u našim rukama. Zavisi od nas kakve ćemo rezultate praviti u narednim utakmicama, ali sigurno da je sutra utakmica ključna", istakao je kapiten. 

Oglasi

Mladi igrači poput Ahmedhodžića i Dedića preuzimaju ključne uloge u reprezentaciji, a tu je i još mladih i novih igrača. 

"Moraju, nema druge. Mislim da su Liga nacija i zadnje kvalifikacije na neki način bile dobre za te mlade igrače, da upadnu malo u ekipu i da steknu to iskustvo igranja u reprezentaciji, za državni grb. Sigurno da se od njih u ovim kvalifikacijama očekuje da budu nosioci igre, s obzirom da na mlađim igračima ostaje reprezentacija. Zadnjih godina smo dobili dosta mladih igrača, na zadnjoj tri, jednog Barišića koji je igrao od početka i mene je oduševio i to na poziciji gdje smo bili u nekom deficitu. Od mladih se očekuje puno, a na nama starim, iskusnijim, je da im pomognemo što više možemo, ali nema više mladi i stari, svi treba da pokažemo kvalitet na terenu", mišljenja je Dijamant. 

Igrali smo protiv Luksemburga 29. marta prošle godine u prijateljskoj utakmici i jedva pobijedili 1:0 golom Edina Džeke u 85. minute.

"Strah je teška riječ. Ko igra fudbal, ako ima strah, ne treba da ga igra. To je samo igra i na terenu treba da pokažeš da si bolji od protivnika. Imati jedan respekt prema jednoj ekipi je dobra stvar, ali treba da znaš koliko kvaliteta ti imaš. Mi smo svjesni svog kvaliteta. Tu utakmicu koju smo igrali s njima prijateljsku nam je bitna za sutra. Dosta ljudi potcjenjuje Luksemburg, ali daleko da su bolji od nas. Cijenimo i respektujemo protivnika, ali mi igramo kući i pred našim navijačima i treba da uradimo ono što se od nas očekuje." 

Benjamin Tahirović prešao je jučer u Ajax što je Dijamant također prokomentarisao, ali nije htio govoriti o svojoj budućnosti što se tiče kluba:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Ja sam bio u Rimu kada je Benjo došao iz Švedske. Ja sam ga i dočekao tamo i taj momak je strašno napredovao. Dobar iskorak za njega u njegovoj karijeri s obzirom da je Ajax ekipa koja voli da igra fudbal i koja gura mlade igrače. Što se mene tiče, od srijede sam na odmoru." 

Zmajevi će sada odraditi trening u Trening centru N/FSBiH, a utakmica Bosna i Hercegovina - Luksemburg igra se sutra s početkom u 20:45 sati na stadionu Bilino polje u Zenici. 

Top Komentari

user1675926959
Ja sam se zabrinuo kad su ti imenovali ovog selektora koji je doveo sve te menadžere pa sad se i kunto i pamti poziva
1 2
komentator1
Zabrinemo se mi kad ti vidimo podocnjake ko dva uštipka , alkoholicaru! Idi vise dosta te je
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi