Pogled na tabelu ne treba da zavara: Zmajevi su najgore prošli i imaju sve u svojim rukama!

Tabela ne izgleda lijepo, ali ono najvažnije tek počinje

Pogled na tabelu ne treba da zavara: Zmajevi su najgore prošli i imaju sve u svojim rukama!

Eldar Ganibegović

Sinoć je kompletirano treće kolo kvalifikacija za EURO 2024. u grupi J u kojoj se nalazi i naša reprezentacija. Što se tiče Zmajeva, pogled na tabelu nimalo nije ugodan, no ne treba da zavara, jer ono najvažnije za izabranike Faruka Hadžibegića počinje već za dva dana, te imaju sve u svojim rukama.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u okviru 3. kola kvalifikacija za EURO 2024. godine poražena rezultatom 3:0 na gostovanju kod selekcije Portugala.

Poslije pobjede nad Islandom (3:0) i poraza od Slovačke (2:0), bio je to drugi poraz za našu selekciju u tri utakmice u ovim kvalifikacijama, te se trenutno nalazi na četvrtom mjestu u grupi J.

# TIM GOL-RAZLIKA BODOVI
1. Portugal 13:0 9
2. Slovačka 4:1 7
3. Luksemburg 2:6 4
4. Bosna i Hercegovina 3:5 3
5. Island 8:5 3
6. Lihtenštajn 0:13 0

Pogled na tabelu ne smije i ne treba da zavara. Odradili smo dva na papiru najteža gostovanja, doduše i oba izgubili uz gol-razliku 0:5, ali ono najvažnije za nas tek slijedi.

Slovaci su, naprimjer, prosuli dva boda kod kuće protiv Luksemburga što mi sebi nikako ne smijemo dozvoliti i u utorak je pobjeda protiv ove male selekcije iz Beneluksa apsolutno imperativ pred nastavak kvalifikacija u septembru mjesecu.

Oglasi

Šta su uradili naši konkurenti?

Jučer je prvi na teren izašao Luksemburg. Nije to više ona reprezentacija na kojoj se popravlja gol-razlika, te je bila apsolutni favorit na domaćem terenu protiv Lihtenštajna i ostvarila trijumf rezultatom 2:0 golovima Sinanija i Rodriguesa u drugom poluvremenu.

Slovačka ima sedam bodova. Prosuli su dva na startu remijem protiv Luksemburga na svom terenu, ali ako je iko sretno došao do pobjede u ovim kvalifikacijama do sada, onda je to ona sinoć na Islandu.

Igrala se 70. minuta. Gudmundsson je krenuo da ispuca loptu, a tom prilikom je pogodio Suslova, da bi lopta prebacila golmana domaćih i završila u mreži. Taj gol možete pogledati ovdje.

Šta nama treba i kakav je raspored do kraja?

Prvo što slijedi jeste utakmica protiv Luksemburga za dva dana u Zenici. Zmajevi će već danas ponovo biti u Zenici i početi pripreme za tu utakmicu, a pobjeda je apsolutni imperativ. Tom pobjedom bismo septembar čekali na trećem mjestu u grupi.

Do kraja je, dakle, u igru još po 21 bod za svaku od šest selekcija u grupi. Što se naše reprezentacije tiče, uključujući i meč protiv Luksemburga u utorak, u naredna četiri meča moramo ići na svih 12 bodova.

Oglasi

Dočekujemo, dakle, Luksemburg, a zatim u septembru slijedi domaća utakmica protiv Lihtenštajna i gostovanje Islandu, dok ćemo u oktobru prvo gostovati Lihtenštajnu, pa dočekati Portugal.

Protiv Portugala smo sinoć u prvom poluvremenu pokazali da se može i da su šanse Barišića ili Džeke završile u mreži sigurno je da bismo iz Lisabona vrlo vjerovatno ponijeli makar bod, no utakmica protiv njih ponovo ne bi trebala ništa odlučivati niti bi se trebali "vaditi" protiv jedne takve selekcije.

Ukoliko osvojimo pomenutih 12 bodova, u novembru nam slijedi gostovanje Luksemburgu gdje također pobjeda ne bi smjela izostati. Za to vrijeme, odnosno za tih šest kola, Slovačka bi također trebala gubiti bodove protiv Portugala, a upravo s njom, koja nam je očigledno glavni konkurent za plasman na EURO, igramo u posljednjem kolu u Zenici.

Zmajevi bi tada imali sve u svojim rukama i vidjeli bismo da li bi nam protiv Slovačke trebao bod ili tri (možda čak nijedan u nekim manje realnijim kalkulacijama) u, u to ne sumnjamo, grotlu Bilinog polja za odlazak na historijski EURO.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

KOLO DATUM MEČ VRIJEME
1. 26.3. BiH - Island (3:0) 20:45
2. 29.3. Slovačka - BiH (2:0) 20:45
3. 17.6. Portugal - BiH (3:0) 20:45
4. 20.6. BiH - Luksemburg 20:45
5. 8.9. BiH - Lihtenštajn 20:45
6. 11.9. Island - BiH 20:45
7. 13.10. Lihtenštajn - BiH 20:45
8. 16.10. BiH - Portugal 20:45
9. 16.11. Luksemburg - BiH 20:45
10. 19.11. BiH - Slovačka 20:45

Neke od ključnih utakmica na koje ćemo svakako obratiti pažnju su utakmice Slovačke protiv Portugala u petom i sedmom kolu gdje je realno očekivati da Portugal odradi maksimalan posao, no svakako da će se pratiti i svi ostali mečevi Slovačke kao direktnog konkurenta i nadati se da će se negdje okliznuti kao protiv Luksemburga na startu kvalifikacija.

Ono što također treba istaći jeste da se u kvalifikacijama za EURO u slučaju da dva tima imaju isti broj bodova ne gleda gol-razlika, nego međusobni omjer, pa bismo u slučaju istog broja bodova sa Slovačkom na kraju kvalifikacija morali pobijediti s najmanje tri gola razlike zbog poraza u Bratislavi rezultatom 2:0. 

Top Komentari

kurcina2
Nije BiH u cijeloj povijesti osvojila 12 bodova ukupno hahahahahahahahaha,već ste ispali
1 3
CeZenicaLik
Vrlo interesantno ali oduvijek poznato.Mi smo i najbolji treneri a ujedno i igraci.Sve su nas vec trebali i u nogometni savez izabrati.Mi bi trebali preko portala sastavljati ekipu.Trener i savez nam ne trebaju.Tek bi onda napravili nesto.....hahahah
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi