Milošević pričao o kobnim izmjenama: "Sada da svaljujemo krivicu na jednog momka..."

Bh. selektor nakon poraza od Ukrajine

Milošević pričao o kobnim izmjenama: "Sada da svaljujemo krivicu na jednog momka..."

Endin Čaušević

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo poražena od Ukrajine nakon preokreta sa 2:1, a nakon utakmice Savo Milošević je na press konferenciji otkrio svoje utiske.

Bosna i Hercegovina je imala vodstvo od 1:0, ali Ukrajinci su u samom finišu utakmice u svega tri minute uspjeli da preokrenu rezultat i dođu do pobjede, te se plasiraju u finale baraža za EP.

Na Bilinom polju nakon utakmice održana je press konferencija na kojoj je Savo Milošević imao šta da kaže nakon poraza u meču u kojem je naš tim bio na korak od pobjede.

"Zaista ne znam za vas ili za navijače, lično nemam nijednu jedinu zamjerku igračima. Ne bih imao dušu kada bih prigovorio ijednom bilo šta. 80 minuta smo neutralisali ozbiljnu ekipu, onda je došlo do konfuzije zadnjih 10 minuta vjerovatno dijelom zamjena, a dijelom i pada koncentracije zbog umora. To je fudbal nažalost, mali jedan pad je bio dovoljan. Žao mi je jer smo uspjeli da im pariramo da smo na kraju izgubili utakmicu. Momcima ne mogu ništa zamjeriti, sve drugo može biti moja krivica ili odgovornost", rekao je Milošević na početku.

Možete li nam malo izmjene pojasniti?

"Dvije izmjene su bili iznuđene koje nismo mogli da predvidimo. Plan nekih izmjena uvijek postoji, mi smo već imali dvije izmjene spremne kada se desila povreda Ahmedhodžića, a prije toga Dedić je već od 20. minute bio povrijeđen i na karakter je izdržao do 60. minute. Znali smo da će Dedić u nekom momentu da napusti teren, plan smo neki imali, imao sam drugu ideju neku i nažalost nisam se na to opredijelio. Odlučili smo se na Ćivića i možda je to na kraju presudilo. Igračima apsolutno nemam ništa da zamjerim. Dvije prisilne zamjene su suštinski nam ugrozile dvije pozicije, te izmjene su dosta toga promijenile i one su moja odgovornost i od toga ne bježim. Krivica i odgovornost su moje", poručio je i nastavio.

Oglasi

"Ne mogu da komentarišem situacije prethodnih godina ili decenija. Ovo što se večeras desilo, sad su još vruće glave, ali suštinski smo na terenu bili ako ne bolja, onda iskusnija ekipa po godinama. Mogli smo malo pametnije da odigramo zadnjih 10 minuta. Plan igre koji smo imali su momci poštovali do tog 85. minuta, tada bi većina iskusnih ekipa bi mnogoi više zadržavala igru i koristila neke vanfudbalske stvari, a to nismo radili i to je razlog što smo primili dva gola. Da samo samo malo iskusnije razmišljali zadnjih 10 minuta, zaustavili igru, pravili prekide... No, mi to nismo uradili i igrali smo i kao ostatak meča. Minut prije gola njihovog imali smo šansu za 2:0 i nismo uspjeli. To je moje objašnjenje za ovu utakmicu".

Možete li opisati situaciju iz 84. minute kada Ćivić ostaje gore, pravi grešku i ostavlja cijelu stranu praznu?

"Može se reći da je to njegova greška, ali prije svega moja što sam ga stavio, moja odgovornost. Previše nas je bilo gore i dozvolili smo im kontru u toj situaciji kada imamo rezultat. Sada da svaljujemo krivicu na jednog momka... Objasnio sam šta bi iskusnija ekipa uradila, imali smo previše igrača na protivničkoj polovini kada nije bilo potrebe za tim. Nije mi nikada palo na pamet da otkrivim bilo koga, sve odluke koje smo donijeli oko tima i taktike su moje odluke i stručnog štaba. Individualne greške ako ih je bilo su sastavni dio fudbala. Ako se neki igrač nije snašao na nekoj poziciji to je moja odgovornost što sam ga tu stavio".

Tahirović na tribinama? Zašto niste išli na zatvaranje meča tih zadnjih 10 minuta?

Oglasi

"Što se tiče Tahirovića to je moja odluka. Vidjeli ste po spisku da je bilo viška igrača i znali smo da će morati neko otpasti. To je moja odluka, nemam ništa protiv nekog igrača i meni su svi isti. Ovi što su igrali i bili na klupi su trenutno u prednosti bez zalaženja u detalje. Lično sam razgovarao s Tahirovićem i rekao mu da mora promijeniti neke stvari ako želi da ide njegova karijera u pravom smjeru".

"Krenuo sam da spremam zamjene kada se desila Anelova povreda, to je sve poremetilo nakon Dedićeve povrede. Zatvaranje utakmice iz mog ugla, vezni red i cijeli tim je toliko dobro funkcionisao i naše razmišljanje je bilo da mijenjamo tek u zadnjih 10 minuta i bojao sam se da prije toga ne poremetim odličnu igru zamjenama, zato nisam mijenjao prije toga. Sve je funkcionisalo perfektno".

Šta dalje? Ostajete li?

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"To ne zavisi od mene sigurno. Tu postoji niz stvari šta može da se izdešava, ali s obzirom na rezultat i sve svjesni ste da je to komplikovana priča. Da li bih ostao? Ne bih ni bio ovdje da nije tako".

Top Komentari

Baron22
Euforicni bosnjo hahahahaha
0 4
kenonitos
Nisu povrede krive strucnjak to se desava,kriv si ti kao selektor jer ti igraci na glupi imaju minutazu nedo bog nikom. Ove sto si ubacio imaju zajedno 28minuta te trkacki "jako sposobni i agresivni "kako bi bilo logicno 15min kod naseg vodstva. I niko drugi nije kriv ni savez ni menadjeri ni igraci nego ti selektore ti si tu na tom mjestu gdje treba biti tvoja zadnja i ispravna al ti nemas karakter,jer nisi covjek jer ni ti sam ne znas zasto si pojedince pozvao. Sam se sebe stidi sramoto ljudska.
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi