Bunt navijača uspio, istinski fudbal u Njemačkoj još živi!
Nakon silnih protesta DFL se povukao (Foto: EPA)

DFL odustao od plana privatizacije

Bunt navijača uspio, istinski fudbal u Njemačkoj još živi!

Midhat Šljivak

Navijači u Njemačkoj su pobijedili. Čelnici Bundeslige odustali su od ideje o ulasku investitora u klubove nakon brojnih protesta na stadionima širom ove zemlje.

Njemački navijači su u prethodnom periodu prekidali utakmice u dva najjača ranga takmičenja. Razlog je bio protest protiv plana čelnika Bundeslige (DFL) da izglasaju ulazak investitora u klubove po kojim bi jedan čovjek mogao kupiti tim, što trenutno u Njemačkoj nije moguće.

Pokušali su u DFL-u promijeniti pravilo o investitorima, odnosno da klubovi mogu postati privatno vlasništvo, ali su naišli na žestok otpor među navijačima.

Utakmice su u prethodnom periodu iz protesta redovno prekidane. Zbog toga je danas na sastanku DFL odlučio da su navijači pobijedili i da za sada od ulaska investitora neće biti ništa.

Čelnici Bundeslige oglasili su se saopštenjem i priznali su poraz.

Oglasi

"Čini se da nastavak procesa s obzirom na trenutna dešavanja više nije moguć", naveo je DFL na početku saopštenja i nastavlja:

"Iako postoji velika većina za ulazak privatnika u klubove i smatra ih neophodnim, njemački fudbal je na ispitu koji se ne odvija samo unutar lige između klubova, već dijelom i unutar timova, igrača, trenera, funkcionera..."

"Navijačke skupine velika su prepreka. Zbog toga je ugrožena sam igra, a tim i integritet takmičenja. Održivost ideje više se ne može garantovati s obzirom na okolnosti", saopšteno je.

U Bundesligi privatnik može posjedovati samo 49 posto vlasništva određenog kluba. Većinski vlasnici ostaju grad, navijači i drugi investitori i to se očigledno još neko vrijeme neće mijenjati.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Navijači u ovoj zemlji nisu željeli da im se u dvorištu stvaraju timovi poput PSG-a ili Manchester Cityja u kojem oni ne bi mogli ništa odlučivati i zbog toga su iz sedmice u sedmicu izazivali velike proteste.

Na kraju su odnijeli pobjedu. Bundesliga je odustala od plana o investitorima i barem za sada sve ostaje kako jeste.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

King_Kenny
...pobunile se Bayernove filijale,dok ovi mudro sute hahahahahahahah...nahuskao ih Bayern da se pobune...
0 2
Bulle
Tako i treba...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi