Da li je zaista vrijeme da Roma Džeki pokaže izlazna vrata?
(Foto: EPA) Špekulacije o Edinovim potencijalnim transferima nisu izostale ni ove zime, a Italijani sada potežu pitanje - Da li se bliži kraj?

Dijamant i Vučica na raskrsnici

Da li je zaista vrijeme da Roma Džeki pokaže izlazna vrata?

Proći će dugo vremena prije nego što Bosna i Hercegovina dobije novog Edina Džeku, ako ga uopšte i dobije. Sa nešto manje sentimenta na Džeku gledaju u Rimu, ali ni onima kojima je Roma u srcu nije svejedno kada se spomene Edinov kraj na Olimpicu.

Ipak, vrijeme radi svoje, pa će doći i trenutak kada će Džeko napustiti Romu. Da li će ga Roma prodati, da li će uz skromniji ugovor dočekati kraj karijere na Olimpicu ili će kao grom iz vedra neba stići vijest da je Edin odlučio da je dosta, kada se tome niko ne bude nadao - nije ni bitno.

Međutim, u Rimu (pitanje je potegao portal Chiesaditotti.com) je izgleda sve bitnija dilema: Da li je vrijeme da Roma kaže Džeki "kraj" i da se okrene nekim drugim opcijam? Roma se muči, muči se Di Francesco, muči i Džeko, a to za sobom nužno nosi i propitivanje Edinovih mogućnosti, iako je mnogo onih koji snose puno veću krivicu za ovosezonske patnje Vučice.

Edin Džeko će, međutim, uvijek ostati omiljena figura među navijačima. Kako i ne bi, prva je to prava devetka, devetka svjetske klase koju je Roma imala nakon dugo vremena.

Stigao je bh. Dijamant u Romu ljeta 2015. (posudba, pa otkup 2016.) za ukupno 15-ak miliona eura. Dočekan je euforično. Čovjek je to koji je, ipak, postigao puno toga, a nedugo prije dolaska na Olimpico osvojio je i najatraktivnije prvenstvo u fudbalskom svijetu.

Euforija navijača Rome, ispostavilo se, nije bila bezrazložna. Nakon prve osrednje sezone u dresu Rome, Dijamant je bljesnuo.

Sezona je bila 2016/2017, Francesco Totti je u poznim igračkim godinama konačno dobio vrhunskog špica ispred sebe. Salah još nije bio gol mašina, ali je bio mašina za asitencije, a Edin je zabijao - kao "lud".

29 golova u Seriji A i 39 ukupno za najbolju Edinovu sezonu. Džeko ne samo da je zabijao, nego je odisao sigurnošću kao nikada ranije, fizički je također djelovao impresivnije i može se reći da ga je Roma dobila na njegovom vrhuncu.

Ni sezone 2017/2018 nije bila "za baciti". Ipak, 16 golova u Seriji A nije isto što i 29, ali je Edin "vadio" Romu golovima u Ligi prvaka.

Međutim, ove sezone je "zaštekalo". Edinova četiri gola u 18 nastupa u Seriji A (Liga prvaka je ponovo druga priča) premalo su za Romu, ali i za igrača njegovog kalibra.

Zbog činjenice da Edinov goleterski učinak itekako opada, ali i da će on uskoro proslaviti 33. rođendan, u rimskoj fudbalskoj javnosti se, logično, počinje razmišljati o budućnosti Edina Džeke, odnosno o tome da li je vrijeme da Roma krene dalje.

Tu su i nezanemarivi argumenti za one na afirmativnoj strani debate, ali svaka medalja, ipak, ima dvije strane.

Produktivnost u opadanju

Od 29 prvenstvenih golova u sezoni života, preko prošlosezonskih 16, do četiri u ovom ciklusu Serije A - jasno je da je Edinova forma u opadanju. Da ne pričamo između redova, Džeko daje sve manje golova, a posao napadača su, ipak, golovi.

Ono što možda navijače Rome zabrinjava još više, jeste činjenica da je Edin iz sezone u sezonu sve rijeđe opasnot po protivničke golove. Italijani su tako "iskopali" statistiku koja govori da ukupni broj pokušaja i broj pokušaja za gol po utakmici konstatno opada kod Edina Džeke. Također, stopa konverzije pokušaja u golove je u stalnom opadanju. Od 16% prije dvije sezone, preko prošlosezonskih 10%, sada je pala na svega pet posto.

Dakle, zaključak je sljedeći - Džeko šutira manje, šutira nepreciznije i sa smanjenom efikasnošću.

Međutim, tu je i druga strana medalje. Edin i dalje obavlja sav "prljavi" posao kao i prethodnih sezona, ali ga ove gol jednostavno neće. I dalje gradi loptu i spušta je za saigrače kako samo on zna, ali naprosto nema podršku. Roma je na dosta utakmica ove sezone - katastrofalna. Koliko Edin nema podrške i koliko mu manjka pravih lopti govori i činjenica da ove sezone više od 30% svojih šuteva upućuje van kaznenog prostora, u odnosu na prošlosezonskih 23%.

Problem zvani Patrik Schick

Tu je i subjektivni argument onih koji smatraju da je Edinovo vrijeme u Romi isteklo, a zove se Patrik Schick.

Schick je predstavljao veliku investiciju Rome, ali se još nije isplatio. Ipak, jasno je da u Romi još ne žele odustati od njega, a neki smatraju da bi Džekin odlazak sa Olimpica značio više prostora da Schick pokaže da zapravo nije promašaj, te da će se "zalog za budućnost" na kraju ipak isplatiti Romi.

Kako je jasno da Džeko i Schick zajedno na terenu ne funkcionišu, mnogi su spremni zbog Čehovih godina stati upravo na njegovu stranu. Kada bi se sjetili Džeke od prije sezonu ili dvije, sigurno ne bi došli do takvog zaključka, ali, ruku na srce, prevelike razlike između učinka jednog i drugog ove sezone nema. A Schick je mlađi.

Međutim, možda Schick jednostavno nije toliko dobar?

Moguće je da Džeko nije kriv za Schickove patnje. Jednostavno Čeh možda nije toliko dobar koliko su u Romi mislili, ali zbog uloženih 42 miliona eura, to je jako teško priznati.

U najmanju ruku skroman golgeterski skor od dolaska iz Sampdorije je činjenično stanje, pa možda Džekino prisustvo ne koči Schicka, već možda on jednostavno nije centarof za najviše domete. A u tom slučaju Romi je bolje da ima "starog lisca" u ekipi nego momka čiji je procvat uzaludno čekati.

"Bagatela"

Bilo kako bilo, Roma će teško ponoviti takav poslovni potez kao što je bio Edin Džeko. 82 gola i 32 asistencije za 15-ak miliona eura su bagatela po današnjim standardima, a Edin sigurno još nije ispucao sve što je imao u nogama.

Budućnost zavisi i od Edinovih preferencija, ali umjesto sredine Premier lige (o Džekinom povratku na Ostrvo se već neko vrijeme špekuliše), mogao bi u godinama koje dolaze ostati u Romi i biti Vučicin "zlatni džoker", a ukoliko završi karijeru na Olimpicu mogao bi se oprostiti i kao klupska legenda - to i zaslužuje.

Ipak, Edinov ugovor sa Romom važi do ljeta 2020. godine, pa će Vučica, ukoliko se odluči na prodaju, to morati uraditi već ovog ljeta, želi li izvući nešto novca. Ukoliko se ne odluči na prodaju, barem će Di Francesco, ili neki novi trener, uvijek znati da u ekipi ima dokazanog, vrhunskog centarfora.

Fun Fact

Italianska Serija A mjesto je gdje napadači često u "starosti" dostignu svoj vrhunac. Ili dožive drugu mladost.

Fantastičan primjer je Fabio Quagliarella koji sa 36 na leđima ove sezone igrao kao nikada prije. Legendarni Di Natale je 150 ligaških golova postigao nakon 30. rođendana, Roberto Baggio je i sa 37 zabijao, a o Miroslavu Kloseu nije potrebno trošiti riječi.

Darija Hubnera se mnogi više ni ne sjećaju, a sa 35 godina je (u sezoni 2002/2003) postigao 24 gola za Piacenzu.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Tu je i Luca Toni, a tu su i Totti, Di Vaio, Boriello, Lucarelli, Massimo Maccarone...

Ako mu Roma da novu ugovor, ko kaže da Edin Džeko neće u sezoni 2020/2021 oboriti svoj rekord od 29 golova u Seriji A?

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

mirsocomaga
nema on lopti pravi a zabijao bi Dzeko sigurno covjek se potrosi dok dodje do gola jer Roma je losa u svim segmentima a Dzeko je najmanji problem ......
7 0
Emir
Roma mi je drag ali nakaradan klub. Vizija im je katastrofa.
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi