Dal Varešanović briljira i dokazuje kvalitet u Turskoj: "Od malena slušam priče o svom prezimenu"
Dal Varešanović u opširnom intervjuu za SportSport.ba govorio je o svom usponu u Rizesporu, pritiscima u FK Sarajevo i reprezentaciji Bosne i Hercegovine čiji je član od prošle godine.

Sjajan fudbaler, ali i sagovornik

Dal Varešanović briljira i dokazuje kvalitet u Turskoj: "Od malena slušam priče o svom prezimenu" · Intervju

E. Ganibegović

Jedan od bh. fudbalera koji ove sezone briljira u Turskoj je Dal Varešanović. Za kratko vrijeme je postao glavni igrač Rizespora koji se bori za plasman u Evropu, a golovi u posljednje vrijeme idu kao na traci. Bio je to sjajan povod da s bivšim fudbalerom FK Sarajevo napravimo intervju u kojem nam je rekao dosta zanimljivih stvari.

Ljetos je Dal Varešanović prvo igrao dvije utakmice u pretkolima Konferencijske lige za FK Sarajevo, igrao je i protiv Sloge na otvaranju Premijer lige, a onda dolazi transfer u Rizespor. Odmah je bačen u vatru i debitovao je protiv Adana Demirspora. Zanimalo nas je kako se sve odvijalo i kako se ispočetka prilagodio i prebacio s bh. na turski fudbal.

"S obzirom da sam prošao cijele pripreme sa Sarajevom, što se tiče fizike nije mi bio nikakav problem. Već sam bio u tom takmičarskom ritmu, igrali smo Evropu i imali tu utakmicu sa Slogom. Onda se desio transfer "preko noći" i nisam imao vremena ni razmišljati o nekoj adaptaciji. Samo sam bačen u vatru i ono, tu si, moraš odmah igrati. Nije ni bilo neke prilagodbe, koliko se sve nabrzinu desilo i mislim da je tako na kraju i najbolje ispalo", kazao nam je Varešanović, pa nastavio:

"Pošto je generalno nova ekipa bila i da je novi trener došao, bilo mi je manje-više kao i ostalima. Neko upoznavanje, upoznavanje s trenerima, zahtjevima, taktikom i tim nekim stvarima. Svima je bilo novo, bilo je i meni novo i hvala Bogu se poklopilo sve, tako da smo na početku krenuli odlično."

Od sedam golova i tri asistencije koliko ima u dresu Rizespora, Dal Varešanović je pet golova i asistenciju upisao od početka decembra 2023. godine do danas. Zbog prezimena često se susretao s komentarima poput onog da ga "tata gura". Prokomentarisao je i to Varešanović.

Oglasi

"Šta na to da kažem? Mogu reći da guram sam sebe, da me gura moj mentalitet i glad za uspjehom."

Uporedio nam je Varešanović bh. i tursku ligu. Za kratko vrijeme je od nosioca igre FK Sarajevo postao nosioc igre kluba koji se bori za izlazak u Evropu u jakoj konkurenciji u turskoj Super ligi.

"Što se tiče lige kao lige, kada je poredim s našom, mislim da je dosta brži fudbal i da je dosta direktniji fudbal. Igra se otvoreno na obje strane što meni u suštini i odgovara. U Sarajevu ko god ti dođe na Koševo, stane u odbrani s pet igrača i ne možeš to lako probiti. Ovdje je dosta brži fudbal, zahtjevniji fizički, ali meni brža igra i više trke i odgovara. Tako da mi nije bio problem se prilagoditi. Sad ne znam je li to zbog glave, ali čak se ovdje puno bolje osjećam kada igram nego u Bosni i Hercegovini", priča nam Varešanović, pa nastavlja:

"Što se tiče ekipe, na početku su neki ciljevi postavljeni. Mislim da su sad malo pomjereni, zbog dosadašnjih rezultata. Trenutno je nama u opticaju Evropa i prema tome smo se svi okrenuli i to je neki cilj za ovu sezonu. Hoćemo li uspjeti, nećemo li, ne znam, ali znam da je to trenutno cilj."

Pomogli mu Višća, Džeko, Hajradinović... 

Pored Varešanovića, još mnogo bh. fudbalera igra u Turskoj. Međutim, Varešanović je na istoku i najbliži mu je Edin Višća koji igra u Trabzonsporu. No, kaže da iskoristi svaku priliku da se druži sa svima, te da su mu stariji igrači pomogli kada je stigao u Tursku:

Oglasi

"Jeste, Višća je u Trabzonu. Ja sam tu nekih 40-ak minuta od Trabzona. Ostali su daleko, ali kada god imam priliku da se vidim, vidim se i s Hajradinovićem i s Džekom, s Bajićem, Nihom (Mujakić, op.a.). Bio sam s Višćom, ali on opet ima i porodicu, ja sam tu sam i imam možda više vremena od njega. Moram se zahvaliti i Višći i Džeki i Hajradinoviću, Bajiću, starijim igračima, kad sam došao šta mi je god trebalo i kakva god da sam pitanja imao njima sam se mogao obratiti. Oni su mi, što se tiče dobrodošlice, dosta pomogli."

Prati FK Sarajevo, želja iskorak u Evropi

Kao dijete i veliki navijač kluba s Koševa, Dal Varešanović prati igre FK Sarajevo. Pitali smo ga kako je zadovoljan jesenjom polusezonom i gdje Sarajevo vidi na kraju sezone.

"S obzirom da je u Sarajevu uvijek turbulentno i da su stvari uvijek zadnjih par sezona išle teško, mislim da ništa nije izgubljeno ove sezone i da Sarajevo ima ekipu i kvalitet da se bori za sami vrh. Iako je Borac pobjegao nadam se da se to može stići, ali iskreno ja lično bih više volio da Sarajevo napravi neki iskorak u Evropi. I ako se titula ne uzme, mislim da se iskorak u Evropi može napraviti, kao što je Zrinjski ove sezone napravio."

Iako je pružao dobre partije u Sarajevu, Dal Varešanović je bio pod ogromnim pritiskom. Da li mu je to pomoglo ili odmoglo, te koliki mu je teret prezime Varešanović, odgovorio nam je na sljedeći način:

"Kad se gleda iz pozadine, svi bi rekli da mi je to prezime teret. Od malena sam slušao te neke komentare jer mi je prezime kakvo jeste i od malena sam se naučio nositi s tim. Nije mi to predstavljalo neki veliki problem, a isto tako puno mi je pomogla porodica i prijatelji što se tiče usmjeravanja i shvatanja iako ni za šta nisam kriv, niti sam dao nekog povoda da mi se radi što mi se radilo. Nikom ništa ne zamjerim, te stvari su me učinile jačim i pomogle su mi da sada uživam. Razmišljam samo o fudbalu, dok u Sarajevu ne razmišljaš samo o sebi, voliš klub i razmišljaš o klubu, pa dok je Mirza (Varešanović, Dalov otac, op.a) bio trener, to su neke druge emocije. Sarajevo je moj klub, Sarajevo me je napravilo igračem i zaslužno je za dosta toga što sam sada. Svi ti negativni komentari i te prozivke su mi učinile jednu veliku uslugu. Ja sam svjestan toga da više nigdje pritiska neću imati i da pritisak u suštini više ni ne osjetim, s obzirom šta sam prošao u Sarajevu."

Oglasi

U dresu FK Sarajevo Dal Varešanović je igrao 66 puta, postigao 15 golova i dodao četiri asistencije. Osvojio je Kup BiH 2021. godine. 

S reprezentacijom BiH sanja EURO

Prošle godine je, 17. juna, u Lisabonu Dal Varešanović debitovao i za reprezentaciju BiH. Pred 55.000 ljudi je ušao i zaigrao protiv zvijezda kao što su Ronaldo, Fernandes i drugi Portugalci.

"Prvenstveno mi je velika čast i ponos i ono što cijeli život sanjaš protiv bilo koga da sam debitovao. Da igraš s igračima koje cijeli život gledaš na televiziji i koji su ti bili uzori. Onda na drugu stranu, kao što si rekao, još mi je draže što sam bio u Sarajevu u tom momentu i debitovao kao igrač Sarajeva i iz naše lige. Na kraju svega toga što sam debitovao protiv reprezentacije kao što je Portugal i protiv svih tih zvijezda, u Lisabonu pred punim stadionom i sigurno da mi je to najljepši dan u životu bio. Moram se zahvaliti puno selektoru Hadžibegiću što mi je omogućio tu priliku", istakao je veznjak Rizespora.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se direktno plasirala na EURO i doživjela je nekoliko neugodnih poraza u minulim kvalifikacijama. Varešanović je kratko tu, ali problem je detektovan.

"Mislim da generalno ta loša atmosfera oko reprezentacije dosta utiče na igrače, jer se dosta vodi polemike o tim nekim političkim stvarima i onda je to pritisak za sve igrače. Sigurno kad nije dobra atmosfera oko reprezentacije, da se i na terenu to vidi. Nadam se da će sad protiv Ukrajine, da se pokuša vratiti ta atmosfera, pa da pokušamo napraviti historijski iskorak i da odemo na to Evropsko prvenstvo. Psiha, sto posto. Znaš i ti u svom poslu, kad nisi u glavi dobar, ne možeš ništa ni napisati", koncizno je to kazao Varešanović.

Šta treba da se promijeni, pa da u martu izgledamo bolje, pobijedimo dvije utakmice i odemo na EURO?

Potražite više informacija na temu Super Lig:

"Sigurno da smo najtežeg protivnika dobili. S obzirom da se igra na jednu utakmicu i da je domaća i da su oni favoriti, te da je možda više pritiska na njima nego na nama. Mislim da možemo puno napraviti. Uz malu dozu sreće, ja sam uvjeren da možemo puno napraviti. Ja se nadam najboljem", za kraj nam je rekao Dal Varešanović koji je u velikom usponu.

Nema sumnje da je pred Dalom Varešanovićem svijetla budućnost. Ako ovako nastavi, granica je sigurno još jača liga od turske Super lige. Mi mu možemo poželjeti da ovog ljeta igra Evropu s Rizesporom, ali i Evropsko prvenstvo s Bosnom i Hercegovinom. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

limvotemirvah
Dal je super igrac, sto i sad pokazuje. Nepismena stoka i ubaceni elementi su mu se jedno vrijeme naklatili na kosti i naravno da je momak psihicki pao. Hvala Bogu da je Mirva vizionar, pa je shvatio da je i za klub i za Dala transfer najbolja opcija. I sto je jos bitnije, novac koji smo uzeli za njegov transfer ostali klubovi u ovoj ligi mogu samo sanjati.
5 0
Ham0
Dal je ubjedljivo najbolji poslijeratni izdanak skole fudbala i akademije FKS. Raja ga mrzi samo zbog prezimena.
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti