Tadić šokirao sve: "U Srbiji nije neobično da predsjednik ima seks s kapitenovom ženom"

Podržavao je Overmarsa unatoč svemu

Tadić šokirao sve: "U Srbiji nije neobično da predsjednik ima seks s kapitenovom ženom"

Edmir Škorić

Bivši direktor Ajaxa Marc Overmars je suspendovan na godinu dana zbog nedoličnog ponašanja. Postoji i uslovna suspenzija od godinu dana, uz probni rad od dvije godine. On je kao jedan od šefova Ajaxa slao uposlenicama kluba dugo godina neprimjerene poruke i pokušavao da ih iskoristi, a interesantno da ga tadašnji igrači Ajaxa na čelu sa Dušanom Tadićem svejedno nisu osudili, štaviše oni su ga podržali i nisu vidjeli ništa sporno. Posebno interesantna je navodna izjava Dušana Tadića, kao bivšeg kapitena, a koja je objavljena u knjizi "Ajax u krizi".

ISR zaključuje da Overmars nije poštovao pravilo da se 'uzdržava od seksualne intimnosti putem bilo kakvih sredstava komunikacije' tokom svog perioda kao direktor fudbalskih poslova u Ajaxu i stoga je prekršio propise o seksualnom uznemiravanju.

Suspenzija znači da mu od dana donošenja presude, koja je donesena danas, nije dozvoljeno da godinu dana obavlja funkciju u Fudbalskom savezu KNVB ili organizacijama povezanim s KNVB. Overmars stoga može nastaviti da obavlja svoj posao u Belgiji. Nekoliko sedmica nakon otpuštanja iz Ajaxa, počeo je raditi kao tehnički direktor u belgijskom Antwerpenu.

Odluku KNVB može proslijediti FIFA-i. Ukoliko Svjetska fudbalska asocijacija preuzme kaznu, to bi moglo imati posljedice po njegov rad u Belgiji.

Protiv Overmarsa je 4. jula ove godine podnesena prijava. Tužilac je optužio Overmarsa da je slao seksualno sugestivne poruke i/ili fotografije i video zapise nekolicini zaposlenih, uključujući bivše igrače, i da je više nego što je potrebno zadirao u privatne živote sportista.

Oglasi

Disciplinska komisija smatra jednu optužbu dokazanom. Osoba koja je prijavila pritužbu dostavila je više od 300 stranica WhatsApp poruka u periodu dužem od 3,5 godine, koje je proučio stručnjak. "Ogromna većina tih poruka (od Marca Overmarsa do reportera) je seksualno eksplicitna i sadrži jednostran vrlo eksplicitan materijal (tekst i fotografije)."

Istovremeno, mediji u Nizozemskoj tvrde da su se bivše igračice Ajaxa u prošlosti suočavale sa nedoličnim ponašanjem Overmarsa, a to su za Het Parool izjavile tri bivše fudbalerke koje su ostale anonimne.

Na primjer, kaže se da je Overmars opipao jednu fudbalerku u fizio sali na stolu za masažu u prisustvu druge djevojke. "Odbacio je to kao šalu, ali to nije tako shvaćeno", izjavile su bivše fudbalerke. Rečeno je da se incident dogodio u ranim godinama Overmarsovog mandata u Amsterdamu.

Bivši direktor Ajaxa Marc Overmars suspendovan na godinu dana

Bivši direktor Ajaxa, koji sada ima sličnu poziciju u FC Antwerpenu, često bi ulazio u fizio salu, koja je poznata kao siguran prostor. Žene ponekad leže potpuno ili djelomično gole na stolu za masažu.

Treća bivša fudbalerka Ajaxa kaže za Het Parool: "Znala sam za nekoliko igračica da su imale iskustva koja nisu bila ispravna."

Oglasi

Tri žene s kojima je Het Parool razgovarao žele ostati anonimne. Overmars je preko portparola Antverpena obavijestio novine da ne želi da komentariše incident u fizio sali.

Igračica Merel van Dongen, koja je igrala za Ajax od 2015. do 2018. godine, kaže da nema negativnih iskustava sa Overmarsom. "Ali ponekad ste čuli nešto. Ponekad je dao komentar koji vas je naveo na razmišljanje: ne tako ljubazan, ne profesionalan. Vidio nas je ne samo kao zaposlene, već i kao materijal za flert."

Het Parool je takođe razgovarao sa drugim bivšim igračicama Ajaxa o ponašanju Overmarsa. Kažu da ne znaju za incident u fizio sali ili su samo čule za njega. "Nekolicina to ne bi ni potvrdila ni demantovala", pišu novine.

Činjenica da je Overmars redovno posjećivao žensko odjeljenje u sportskom kompleksu De Toekomst također je nekoliko uključenih doživjelo ugodno. Na to se gledalo kao na priznanje ženskoj diviziji.

Oglasi

Daphne Koster, menadžerica ženskog fudbala u Ajaxu, rekla je u dokumentarnoj seriji Na putu ka vrhu da priče o Overmarsu kruže već neko vrijeme. Koster, koja je igrala za Ajaxov ženski tim od 2012. do 2017. godine, rekla je da nije poduzeta nikakva mjera protiv ponašanja Overmarsa zbog klime nastupa u klubu.

Ten Hag i igrači s kapitenom Tadićem nisu vidjeli ništa loše u Overmarsovim potezima

Nizozemski Voetebal je izvijestio da su bivši menadžer Erik ten Hag i igrači Ajaxa podržavali Overmarsa, a otkriveno je to u knjizi "Ajax u krizi" koju je napisao Menno de Gallan.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Kapiten Dušajn Tadić, koji je danas član Fenerbahčea, navodi se kao vođa igrača koji su podržavali Overmarska unatoč skandaloznom ponašanju sada već bivšeg dirketora kluba.

"Na prvom sastanku tima sa Van der Sarom rekao je da ne vidi problem na taj način. Tadić je rekao da u Srbiji 'nije neobično da predsjednik ima seks sa kapitenovom ženom'", između ostalog piše u knjizi. Taj komentar je mnoge nasmijao, ali i otvorio neka pitanja...

Top Komentari

user1676286668
Nije bolest sve što boli
1 0
user1692778042
Normala kod četnima da taslači ko koga stigne
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi