Džeko je i dalje heroj Cityja: Građani se prisjetili jednog od najvažnijih mečeva

Dijamant je imao ključnu ulogu u šampionskim sezonama Manchester Cityja

Džeko je i dalje heroj Cityja: Građani se prisjetili jednog od najvažnijih mečeva

Ime Edina Džeke je neizostavno kada se govori o najslavnijim momentima Manchester Cityja u premierligaškoj eri.

Dijamant će zauvijek ostati upamćen na Etihadu, jer je jedan od "najodgovornijih" za titule prvaka Engleske do kojih je City došao u 21. vijeku.

Sigurno se svi ljubitelji engleskog fudbala sjećaju kultne utakmice Manchester Cityja i Queens Park Rangersa iz 2012. godine. Građani su se borili za titulu prvaka Engleske sa gradskim rivalima, Crvenim đavolima, a u zadnjem kolu im je bila potrebna pobjeda protiv QPR-a.

Ipak, QPR, kojem je u tom trenutku još uvijek prijetila relegacija, vodio sa 2:1 u samom finišu utakmice, a onda je Edin Džeko u 92. minuti pogodio za 2:2 i produžio nadu Cityja. Dvije minute kasnije je Aguero postigao gol za konačnih 3:2 i tako Cityju donio veliki preokret i prvu titulu prvaka Engleske još od 1968. godine.

Međutim, nije ovo bila jedina odlučujuća utakmica Cityja u kojoj je Edin Džeko briljirao. Danas su se u Cityju prisjetili i maja 2014. godine i ključne utakmice protiv Evertona na Goodisonu.

Građanima je na Goodisonu bila potrebna pobjeda kako bi ostali na prvom mjestu ispred Liverpoola, sa istim brojem bodova kao i Redsi, ali boljom gol razlikom.

Bila je to utakmica 36. kola, Liverpool je navijao za ljute rivale, a dobro je počelo i za Redse i Karamele jer je Ross Barkley postigao sjajan gol za vodstvo Evertona od 1:0.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sergio Aguero je izjednačio na 1:1, ali je morao napustiti igru zbog povrede, pa je sve palo na leđa Edina Džeke. Međutim, Dijamant je uspio dovesti Građane u vodstvo od 2:1, a potom i pogoditi za 3:1. Lukaku je 25 minuta do kraja susreta smanjio na 3:2, ali je City izdržao i na kraju slavio pobjedu.

City nije pružio svoju najbolju partiju na ovom susretu, ali su dva gola Džeke donijela Građanima pobjedu i približila ih drugom peharu osvajača Premier lige, koji je na kraju i završio u vitrinama Građana.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Harisss
Prvak Njemacke sa Wolfsburgom, prvi put u istoriji ovog malog kluba. Iz te sezone bih izdvojio tri Edinova gola u rasturanju Bajerna 5: 1. Sezonu kasnije najbolji strijelac Bundes lige. Sa Cityjem dvije titule i to nakon 44 g cekanja, FA kup, liga kup. Kod ove dvije titule pogotovo u drugoj Dzekson je formu tempiro na kraju, u najvaznijim i najtezim mecevima. Za Romu znate sve. Frisko je. I onda neko napise kloc, panj itd. Ma daj....
14 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi