Edin Džeko efekat: Roma je najbolji italijanski klub u Evropi posljednje četiri godine!

Najviše zasluga ide Dijamantu

Edin Džeko efekat: Roma je najbolji italijanski klub u Evropi posljednje četiri godine!

Eldar Ganibegović

Roma je najbolji italijanski klub u evropskim takmičenjima u posljednje četiri godine.

Klub iz prijestolnice Italije jedini je italijanski tim koji je od sezone 2017/18. tri puta stizao do četvrtfinala evropskih takmičenja, a posljednji put je to učinio sinoć plasiravši se među osam najboljih u Konferencijskoj ligi.

Na Olimpicu su sinoć odigrali 1:1 s Vitesseom i s ukupnih 2:1 prošli dalje, a produžetke su izbjegli golom Abrahama u sudijskoj nadoknadi utakmice.

Ove sezone su svi italijanski predstavnici ispali iz Lige prvaka, dok je Atalanta izborila mjestu među osam u Evropskoj ligi.

Podsjetimo, Roma je među osam najboljih bila u Evropskoj ligi prošle sezone, a u sezoni 2017/18. otišli su na krilima Edina Džeke do polufinala Lige prvaka.

U pomenutoj sezoni Roma je u grupi igrala s Atletico Madridom, Chelseajom i Qarabagom, a Džeko je postigao tri gola i dodao dvije asistencije, a naročito se pamti gol protiv Chelseaja u Londonu kada je završeno 3:3.

Oglasi

Osmina finala donosi dvomeč sa Shakhtarom iz Donetska, a Roma je s ukupnih 2:2 prošla zahvaljujući pravilu gola u gostima koje je tada još uvijek bilo na snazi. Poraženi su s 2:1 u Ukrajini, dok je u Italiji Edin Džeko donio pobjedu od 1:0 za plasman dalje, a vrijedi svakako istaći da je i u Ukrajini asistirao za jedini gol, tako da je bio najbolji igrač ovog dvomeča.

I u narednoj fazi Roma je prošla zahvaljujući golu u gostima i to na nevjerovatan način - stigli su 4:1 poraz s Nou Campa i s 3:0 na Olimpicu prošli dalje. Treba li i govoriti da je Džeko bio najbolji igrač ovog dvomeča? Postigao je jedini gol u Španiji, a u Italiji je postigao gol za 1:0 i izborio penal koji je u 2:0 pretvorio De Rossi.

Polufinale također nevjerovatno. Liverpool je slavio s 5:2 na Anfieldu, a Roma je bila blizu novog velikog podviga, no falio je jedan gol, slavili su s 4:2 na Olimpicu. Džeko je postigao dva gola i upisao asistenciju, ali u finale su otišli Redsi koji su kasnije poraženi od Real Madrida u finalu.

Naredne sezone je Roma bila u grupi s Real Madridom, CSKA-om i Plzenom, Džeko je odigrao četiri utakmice u grupi i postigao pet golova uz dvije asistencije, a u osmini finala prošao ih je Porto.

Roma je slavila s 2:1 na Olimpicu uz asistenciju Edina Džeke, dok je Porto nakon produžetaka slavio s 3:1 u Portugalu i prošao dalje.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Naredne sezone stiglo se samo do osmine finala Evropske lige gdje ih je izbacila Sevilla, a Džeko je imao po tri gola i asistencije, da bi naredne sezone stiglo novo polufinale, ovaj put u Evropskoj ligi.

Edin Džeko je ponovo dominirao sa šest golova i asistencijom te sezone, ali je u polufinalu Manchester United ipak bio prejak i s ukupnih 8:5 prošao dalje. Džeko se ponovo izdvojio i postigao dva gola u polufinalu.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

King_Kenny
...najbolji pokazatelj koliko je propala italijanska liga...devedesetih bili ubjedljivo najjaca liga bez konkurencije,a onda ih u crno zavili mafijasi iz Juventusa onom aferom Calciopoli,to je bio pocetak kraja...
2 2
Goran86
Kakvi su ostali kad je Roma najbolji, nemoj Dzeko..
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije