28. mart - dan kada je Edin Džeko postao Dijamant

Prošlo je 13 godina

28. mart - dan kada je Edin Džeko postao Dijamant

Eldar Ganibegović

Edin Džeko najbolji je igrač u historiji fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Naš aktuelni kapiten debitovao je za selekciju BiH 2. juna 2007. godine u kvalifikacijama za EURO 2008. u pobjedi 3:2 protiv Turske na Koševu, a na debiju je odmah zabio i prvijenac, da bi četiri dana kasnije asistirao za tri boda protiv Malte.

Već tada se vidjelo da će biti veliko pojačanje za našu reprezentaciju, a do danas je postao igrač s najviše nastupa (119) i golova (60) u historiji reprezentacije.

Ono što je definitivno obilježilo njegovu karijeru i identitet jeste nadimak "Dijamant" ili "Bosanski dijamant" koji je dobio na današnji dan prije tačno 13 godina - 28. marta 2009. godine.

Igrala je naša reprezentacija u Genku utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u JAR protiv Belgije. Slavili smo s 2:4, a Edin Džeko postigao je prvi gol na tom susretu.

Legendarni komentator Marjan Mijajlović ga je u slavlju i euforiji nazvao "Dijamantom", a taj nadimak je i do dan danas ostao upečatljiv i nešto po čemu je Edin Džeko prepoznatljiv širom svijeta.

Oglasi

Džeko je na tom meču upisao i asistenciju, a četiri dana kasnije istog protivnika smo tukli na domaćem terenu, a Dijamant postiže 2 gola u pobjedi od 2:1.

To su bile i prve kvalifikacije kroz koje je naša selekcija došla u baraž za neko veliko takmičenje, a nažalost tamo nas je s dva puta po 1:0 zaustavio Portugal.

Ono što treba svakako naglasiti jeste i to da kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo najbolje leže Edinu kada je u pitanju igranje za našu reprezentaciju. Od 60 golova koliko je postigao, 25 je to bilo u kvalifikacijama za Mundijal i jedan na završnom turniru u Brazilu protiv Irana.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Nastupio je dakle Edin i na do sada jedinom velikom takmičenju za našu reprezentaciju, a kao kapiten s 36 (tada će imati 37, na početku kvalifikacija) godina na leđima pokušat će da je odvede i na Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine odigrati u Njemačkoj.

Podsjetimo, kapiten reprezentacije postao je 2014. godine u septembru, kada je Bosna i Hercegovina na Tušnju slavila protiv Lihtenštajna 3:0 u prijateljskoj utakmici pred početak kvalifikacija za EURO 2016, a i na debitantskom nastupu kao kapiten je postigao pogodak.

Top Komentari

Mackintosh
Ajvaz dedo za penzije danas
0 7
Mowzilla
Bio sam na toj tekmi, tad su se izostavljali dani u skoli da se prati repka preko cijele evrope. Tad je se ostavljalo srce na terenu, igralo pod injekcijama, povrijedjeno, prehladjeno, a danas i igrace, a i navijace boli nesto ispod trbuha...
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi