Svaki naredni Džekin gol značit će i novi rekord
Foto: T. Hebib

Nadamo se već večeras

Svaki naredni Džekin gol značit će i novi rekord

Eldar Ganibegović

Edin Džeko definitivno je najveći fudbaler kojeg je reprezentacija Bosne i Hercegovina ikada imala.

Trenutni kapiten naše selekcije igrač je s najviše nastupa u historiji (124), te je i najbolji strijelac sa 63 postignuta pogotka.

Na svojoj posljednjoj utakmici za reprezentaciju, koju je igrao 14. juna u Zenici protiv Finske, Džeko je postigao dva gola u pobjedi od 3:2. 

Ti pogoci značili su i novi rekord u našoj selekciji. Naime, tada je Džeko postao najstariji igrač koji je postizao golove u dresu Bosne i Hercegovine s 36 godina, dva mjeseca i 28 dana, te iza sebe ostavio Emira Spahića koji je 2016. bio strijelac protiv Estonije s 36 godina i 19 dana.

Kako niko u reprezentaciji nema ni blizu godina kao Džeko, to znači da će svaki naredni gol Dijamanta značiti i novi rekord u ovom parametru, a tome se svakako nadamo već večeras protiv Crne Gore.

Treba istaći i da će večeras Džeko postati 4. najstariji igrač koji je nastupio za Bosnu i Hercegovinu, a s tog mjesta skinut će Muhameda Konjića koji je igrao protiv Francuske s 36 godina, tri mjeseca i dva dana. 

Stariji od njega koji su nastupili samo su još Elvir Rahimić (37 godina, 4 mjeseca i 10 dana), Emir Spahić (37 godina, 9 mjeseci i 10 dana), te Samir Muratović (38 godina i 8 dana).

Inače, pred večerašnji meč Edin Džeko istakao je da se konačno oko reprezentacije osjeća pozitivna atmosfera.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

"Osjeća se pozitivna energija. U zadnje vrijeme situacija nije bila takva. Dosta negativne energije stvorilo se oko ove reprezentacije. Da li zbog selektora, da li zbog predsjenika, Saveza, Džeke, Pjanića... Uz sve to mislim da je ekipa napravila dobre rezultate. I kad je teško, i kad je teško, osjeti se ta pozitivna energija i sigurno pomaže. Pomoći će nam sutrašnji rasprodan stadion. Nije to ono što može stoposto donijeti pobjedu, ali dat ćemo sve od sebe", rekao je Džeko.

Utakmica Bosna i Hercegovina - Crna Gora igra se večeras s početkom od 20:45 na stadionu Bilino polje u Zenici. 

Top Komentari

Mowzilla
BHT 1, Arena Sport 2 (bh, sr, hr), Sport Klub 1 (svi balkanski kanali)
3 0
King_Kenny
...zna li se sta ko prenosi ovo?...nije valjda SK?
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi