Pustili jednog, doveli drugog ljubimca bh. nacije, troše više od Reala i Bayerna, a lošiji nego ikad
Na čelu kluba se od 2016. godine nalazi Farhad Moshiri

Grade i stadion vrijedan pola milijarde

Pustili jednog, doveli drugog ljubimca bh. nacije, troše više od Reala i Bayerna, a lošiji nego ikad

A. Čaušević

Ogroman budžet bez planiranog i ispravnog ulaganja prije ili kasnije svaki klub dovede u probleme. 

U posljednjih pet godina slavni klub je uspio potrošiti više novca od Real Madrida i Bayerna, svjetskih fudbalskih giganata, ali su postali lošiji nego ranije.

Everton je u tom periodu potrošio čak 500 miliona funti na 44 igrača. U cijeloj Engleskoj samo je Manchester United više trošio novca na nove igrače.

Primjer radi transferi od 27 miliona funti na Davyja Klaassen, 35 miliona na Alexa Iwobija i 45 miliona funti na Gylfija Sigurdssona su svakako najveća engima.

Iwobi nije mogao biti starter u Arsenalu, često se borio za poziciju u timu, dok su popuplarne Karamele za njega odlučile potrošiti nevjerovatan novac.

Farhad Moshiri je klub preuzeo 2016. godine i jedna od prvih stvari je bila otkaz Robertu Martinezu koji je do toda radio odličan posao, a u timu su igrali danas odlični igrači kao što su Johne Stones i Romelu Lukaku.

Oglasi

Prošlog ljeta u klub je na klupu stigao Carlo Ancelotti, zajedno s njim i James Rodriguez koji je sa platom od 250.000 funti sedmično postao najplaćeniji u historiji Evertona.

Cilj je bio izboriti plasman u Evropu i boriti se za trofeje, a Ancelotti je otišao u Real, a James je blistao samo na početku sezone i na kraju je nestao sa velike scene. Na kraju je osvojena tek 10. pozicija.

Iskorak je planiran i ljetos. Na klupu je doveden Rafael Benitez, ali ništa se ne mijenja. Everton je u donjem dijelu tabele, a posljednje poniženje je stiglo prije nekoliko dana kada je na Goodison Parku Liverpool u gradskom derbiju slavio sa 1:4.

Interesantno da ovaj klub ima i poveznicu sa BiH. Posljednjih sedam godina član Karamela bio je Muhamed Bešić koji je otišao besplatno, dok je ljetos bez uložene funte stigao Asmir Begović koji sjedi na klupi. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

I dok su rezultati daleko od željenih Everton na lokaciji gradske rive uz rijeku Mersey gradi impozantan stadion vrijedan 500 miliona funti.

Kada bude otvoren pred sezonu 2024/2025 bit će najmoderniji u Engleskoj i sigurno jedan od najboljih svjetskih stadiona. Interesantno da će biti izgrađen od stakla i željeza i imat će kapacitet od 52.000 sjedećih mjesta.

Top Komentari

Miskee
Šta mislite, za koji klub navijam?Real, Bayern ili Chelsea?Ova 3 su mi najdraža, ali zamolio bih vas da poređate od 3 do 1 mjesta.
1 0
user1574859714
Kakav Rafa Benitez los trener
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi