Rukovali se u Hrvatskoj: Slavni Felix Magath na klupi 'Zmajeva'
Foto - EPA

Vraća se trenerskom poslu

Rukovali se u Hrvatskoj: Slavni Felix Magath na klupi 'Zmajeva'

M. Šljivak

Čuveni njemački stručnjak Felix Magath (70) vraća se trenerskom poslu. On bi u narednim danima trebao preuzeti ekipu Olimpije iz Ljubljane.

Olimpija iz Ljubljane otpustila je portugalskog stručnjaka Joaa Henriquesa, a na njegovo mjesto Zmajevi će angažovati legendarnog Nijemca Felixa Magatha.

Prema informacijama koje stižu iz Slovenije, 70-godišnji stručnjak se u Hrvatskoj sreo s predsjednikom Olimpije Adamom Deliusom. Dogovor je postignut i Magath će sjesti na klupi slovenačkog velikana.

Treba svakako istaći da Magath nije bio prvi pik rukovodstva Zmajeva. Oni su prvo pristupili svom nekadašnjem treneru Igoru Bišćanu, no on ih je odbio zbog činjenice da se prije nekoliko godina nisu rastali na naročito lijep način.

Potom se ljubljanski klub povezivao s Miroslavom Kloseom i Slavišom Stojanovićem, no na kraju je postignut dogovor s legendarnim Magathom. Sada se očekuje službena potvrda njegovog preuzimanja Zmajeva iz Ljubljane.

Oglasi

Felix Magaht je istinska legenda njemačkog fudbala, kako igračka tako i trenerska, a radio je u najvećim klubovima ove zemlje.

Trenersku karijeru je počeo 1995. godine u HSV-u. On je zaslužan za igračku eksploziju Hasana Salihamidžića u ovom klubu, a zatim je imao veoma uspješne angažmane u drugim klubovima.

Sa Stuttgartom je 2002. godine osvojioo UEFA Intertoto kup, zatim je na klupi Bayerna uzeo dvije Bundeslige i dva Kupa, no definitivno je najveći trenerski uspjeh titula prvaka s Wolfsburgom u sezoni 2008/2009.

Tada su Vukovi predvođeni Magathom na klupi, te Edinom Džekom, Zvjezdanom Misimovićem i drugovima na terenu iznenađujuće postali prvaci Njemačke i Magath je zlatnim slovima uspisan u historiju ovog kluba.

Posljednji angažman imao je u Herthi 2022. godine, a raio je još u Schalkeu, Werderu, Nurnbergu, Eintrachtu, Fulhamu i kineskom Shandongu. Povezivao se jedno vrijeme i s reprezentacijom Bosne i Hercegovine, no do dogovora između njega i Fudbalskog saveza BiH nikada nije došlo.

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

Olimpija je nakon 11 odigranih kola na trećem mjestu prvenstvene tabele u Sloveniji s 20 bodova. Šest više ima vodeće Celje, a četiri drugoplasirani Koper.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi