Fener u utorak donosi odluku: Sponzori ih "mole" da istupe iz lige, s iftara stigao konačan odgovor!

Ali Koc organizovao iftar

Fener u utorak donosi odluku: Sponzori ih "mole" da istupe iz lige, s iftara stigao konačan odgovor!

E. Škorić

U utorak 2. aprila održat će se vanredna skupština turskog velikana Fenerbahčea i na njoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti potencijalno istupanje iz lige.

Prije reprezentativne pauze Fenerbahče je gostovao Trabzonsporu i slavio s 3:2, ali su meč obilježili razni incidenti i napadi na igrače gostiju, zbog čega se čak razmatralo istupanje iz lige i, po mogućnosti, preseljenje u neku drugu evropsku ligu.

Prema pisanju turskog Hürriyeta, nekoliko je mogućnosti ako Fenerovo vodstvo zaista posebne za najradikalnijom odlukom. Lige petice skoro da su nemoguća misija zbog oštrih pravila. U Španiji definitivno ne mogu igrati jer prema pravilima nijedan tim izvan Španije i Andore ne može biti dio fudbalskih takmičenja.

U francuskoj Ligue 1 klubovi imaju status neprofitnih udruga. Moguće je da se stranac pridruži ovoj organizaciji pod uslovom da se pridržava iznimno strogih procedura. Što se tiče Serije A, procedura kupnje klubova u Italiji je slična onima u Njemačkoj, a to znači da bi Fenerbahče možda i mogao da nastupa, ali tek od najnižeg ranga.

Ipak, dvije opcije za Fenerbahče ostaju kao moguće i realne, a to su belgijska Jupiler liga i nizozemska Eredivisie. Belgija i Nizozemska imaju fleksibilnija pravila. Lakše je regrutirati timove iz ovih liga nego iz Liga petica, ali i tamo se moraju prihvatiti iznimni uslovi.

Oglasi

Iftar na kojem je mnogo toga odlučeno

Počasni predsjednik TFF-a Senes Erzik prisustvovao je iftaru koji je organizovao predsjednik Fenerbahčea Ali Koc i ondje je govorio o ideji Fenera, uvjeravavši sve da od istupanja iz lige neće biti ništa. I čini se zaista da je stav kluba da ne istupi iz lige iako se u jednom trenutku činilo da je takav scenarij realan.

"Takve stvari ne dolaze u obzir. Po mom mišljenju, svi će doći na izvanrednu glavnu skupštinu 2. aprila i bit će postignuta potrebna većina. Tamo neće biti ništa poput istupanja iz lige. Svi oni koji su tamo govorili podržali su predsjednika, ali on nije želio odluku o istupanju. To je prava stvar".

Na iftaru su bili i bivši treneri kluba, a jedan od njih, Sekip Mosturoglu, dao je zanimljiv prijedlog.

"Moramo preći na ozbiljne reakcije. Naprimjer, nakon 2. aprila svaku utakmicu nositi crne dresove i protestvovati ističući transparente, čak i donijeti odluku da se ne vode navijači na gostujuće utakmice".

Vefa Küçük, bivša predsjednica Odbora visokog vijeća Fenerbahčea, rekla je u svojoj izjavi o sastanku koji je organizovao Ali Koc "Bio je to vrlo koristan i produktivan sastanak. Zajednička tačka je da ne povlačimo ekipu iz lige. Osim toga, dajmo svaku podršku upravi", rekala je ona.

Metin Sen, jedan od bivših menadžera kluba, izjavio je da nije govorio na sastanku, već je svoje stavove objasnio lično predsjedniku: "Nekontrolirana moć nije snaga. Fenerbahče ne bi trebao biti jedini oštećen nakon odluke koja će se donijeti. Povlačenje iz lige nije lako, jako je teško".

Potražite više informacija na temu Super Lig:

U Turskoj je sve moguće i ništa nije nemoguće, ali teško je zaista očekivati da će Fener posegnuti za takvom odlukom i da će istputiti iz turske Super lige, ali jasno da im ovo može poslužiti da naprave pritisak i da si omoguće bolje uslove i suđenje do kraja sezone u kojoj se s gradskim rivalom Galatom bore za titulu.

A interesantno je, kako pišu turski mediji, da je klub dobio veliku podršku glavnih sponzora i da je većina njih zapravo rekla da će čak dodatno pojačati sponzorstvo u slučaj Fenerovog istupanja iz lige, odnosno da će više nego ikada pomoći klubu u financijskom smislu, što jasno pokazuje kakvu vezu imaju Fenerbahče i njegovi poslovni partneri.

Top Komentari

Interista
Gasi i tursku i njihovu ligu, to su veliki divljaci sve
0 0
user1603303812
Uuuu
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi