Heroj i krvnik Reala zbog kojeg su uveli klauzulu straha: "Gledao sam Zidanea i Figa kako pate"

Prije tačno 20 godina

Heroj i krvnik Reala zbog kojeg su uveli klauzulu straha: "Gledao sam Zidanea i Figa kako pate"

Edmir Škorić

Ove subote obilježava se 20 godina otkako je Monaco eliminisao Galaktikose Real Madrida, a Francuze je predvodila ikona Reala koja se u Francuskoj našla te sezone na posudbi.

Jedan do najvećih napadača u prošlosti Reala je tog 6. aprila nosio dres Monaca. Prije tačno 20 godina je kao jedan od najdražih navijača Reala bio krvnik kluba čiji je bio član. Zabio je u prvoj i drugoj utakmici u četvrtfinalu u kojem je Monaco izbacio Madriđane.

"To nije bila potvrda, ali bila je demonstracija da sam još uvijek dobar igrač", rekao je bivši napadač dok se prisjeća mečevima sa Realom. Te je sezone Monaco igrao povijesno finale Lige prvaka, a on bio najbolji strijelac turnira. Fernando Morientes.

No, kako si je Real Madrid dopustio da ostane bez napadača poput Morientesa?! To se objašnjava manjkom minutaže napadaču nakon dolaska Ronalda Nazarija iz Italije.

"Nisam volio transfere, a činilo se da sam morao da idem jer nisam imao priliku da igram. Tada je bilo jedino rješenje otići na posudbu, sa 26 ili 27 godina osjećaš da si u punoj snazi i da je pred dobom dosta fudbala. Uvijek želite da igrate", objasnio je Morientes.

Oglasi

Zbog povrede Nonde, Monaco je trebao napadač, pa je tadašnji trener Didier Deschamps pozvao Morientesa. "Nazvao me i rekao mi da je to ekipa koja se bori za naslov u Francuskoj i da igra Ligu prvaka. I jasno mi je do znanja dao da ću biti važan igrač",

Monaco je tada imao fantastičan tim sa Giulyjem, Evrom, Rothenom, Dadom Pršom... Sjetit će se mnogi čuvene utakmice te sezone u grupnoj fazi protiv Deportiva kada je Monaco slavio sa 8:3, kada je upravo hrvatski napadač Dado Pršo dao tri gola.

Izbacio je Monaco Lokomotiv Moskvu u osmini finala, a onda Real. "Vidjeti svoje saigrače iz Reala ispred sebe je bilo nešto najčudnije što mi se dogodilo", rekao je Morientes.

Prva utakmica bila je na Bernabeu, gdje je Queirozov tim iz Madrida nastupio s najboljim igračima. Real je slavio s 4:2 uz golove Helguere, Zidanea, Ronalda i dvostrukog strijelca Luisa Figa, a na drugoj strani je pogodio Squillaci i Morientes, koji je gol posvetio žrtvama tragedije koja se dogodila nešto ranije.

U revanšu Monaco je slavi os 3:1 i uz staro pravilo gola u gostima prošao dalje. Morientes je bio ponovo strijelac, a novine "vrištale" o "propasti Galaktikosa".

Oglasi

"Bio sam jasan da tokom svog boravka u Monacu ne želim hodati na prstima", prisjeća se Morientes, koji ipak priznaje da je u tom trijumfu bilo nečeg gorko-slatkog.

"Nisam bio uzbuđen da gledam kako moji saigrači pate. Tada sam gledao da pate Helguera, Salgado, Zidane, Figo... A imao sam tada više afiniteta prema njima nego saigračima iz Monaca koje sam mnogo slabije poznavao i sa kojim sam imao nedostatak komunikacije zbog problema s jezikom", poručuje Morientes.

Taj poraz Madriđana imao je golem utjecaj, a još više činjenica da ga je kreirao posuđeni fudbaler kojemu je isplaćivao dio njegoev plaće.

To je značilo da je od tada na snazi ​​takozvana klauzula straha, kojom se igrači na posudbi nisu mogli suočiti s matičnim klubom. “Uvijek se nisam slagao s ovakvim klauzulama. Ako vas se tim odrekne, to je zato što ne mogu pronaći mjesto za vas. Ali na klupskoj razini savršeno razumijem pokušaj izbjegavanja izvansportskih problema, da te igrač koji ti pripada izbaci iz Lige prvaka...", analizira Morientes, igrač čije je ime zlatnim slovima upisano u historju Real Madrida. Kao heroj, ali i kao krvnik.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Morientes je osim za Real i Monaco, igrao za Valenciju, Zaragozu, Liverpool i Marseille. U Ligi prvaka je ukupno odigrao 93 meča i dao 33 gola, od čega je čak 17 postigao kao igrač Reala, devet u Monacu, šest u Valenciji i jedan u Liverpoolu.

Legendarni španski napadač je za Real odigrao 272 meča i postigao 100 golova uz 34 asistencije. Tri puta je osvajao Ligu prvaka s Madriđanima i to u sezonama 97/98, 99/00 i 01/02. Dva puta je bio prvak Španije. Ima i titulu u Francuskoj s Marseilleom.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije