Sudnji dan za ruski fudbal: Ovo bi mogao biti kraj!

Kongres FIFA-e za dva dana

Sudnji dan za ruski fudbal: Ovo bi mogao biti kraj!

Eldar Ganibegović

Ruski mediji upozoravaju da bi Rusija mogla biti isključena iz svih FIFA-inih struktura.

Naime, Rusi su zabrinuti zbog nejasne odredbe u jednoj od tačaka dnevnog reda nadolazećeg Kongresa FIFA-e koji će se u Dohi (Katar) održati 31. marta.

Rat u Ukrajini traje više od mjesec dana, tačnije od 24. februara. Ukrajinci nastavljaju pružati otpor ruskom agresiru koji brutalno bombarduje civile. Druge zemlje uvele su sankcije Rusiji, što je utjecalo i na svijet sporta. Svjetski sportski savezi diljem svijeta zabranili su tamošnjim sportistima mnoga takmičenja, a to se odnosi i na fudbal.

FIFA i UEFA izbacile su Ruse iz doigravanja za Svjetsko prvenstvo, a klubovi su diskvalificirani iz europskih kupova. Rusi su se žalili na odluke, ali je Međunarodni sportski sud (CAS) u Lozani odbio žalbu.

No, Rusi bi mogli pretrpjeti još jedan udarac, navodi portal sport.ru. Novinari upozoravaju da bi 31. mareta Ruski nogometni savez (RFU) mogao biti isključen iz FIFA-ine strukture.

Rusi napominju da tačka četiri programa uključuje "suspendovanje članstva ili isključenje iz udruge". Zbog toga se itekako Rusi se mogu osjećati nesigurno. Istina je da prije nije bilo informacija da bi se FIFA odlučila na takav korak, ali nije napisano na koga se ta tačka odnosi.

Ovaj unos se može primijeniti još samo na federaciju Kenije i Zimbabvea. Vlade se miješaju u poslove lokalnih sindikata, što FIFA ne dopušta . Sports-express.ru poslao je zahtjev FIFA-i tražeći od organizacije da otkrije koji su savezi u pitanju, ali odgovor nisu dobili.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Šta se mora dogoditi da Rusi budu isključeni iz FIFA-ine strukture? O tome se mora glasati. Prijedlog za isključenje Ruske federacije mora podržati 75% birača. Bez Zimbabvea, Kenije i Rusije, pravo glasa imat će 208 nacionalnih sindikata. To znači da bi njih 156 moralo biti za diskvalificiranje Rusa, a Rusi se nadaju da će, ako do njega dođe, biti zatvoreno za javnost, jer bi, ukoliko bi bilo otvoreni, neki glasali protiv Rusije plašeći se od kritika javnosti.

"Ne vidim nikakve osnove za prestanak ili suspenziju članstva RFU u FIFA-i. Jasno je da su vremena teška, ali postoje neke procedure. Nema pravog razloga za donošenje tako ozbiljnih odluka. U svakom slučaju, moramo komunicirati s međunarodnim savezima, graditi odnose", rekao je u intervjuu za ruski Match TV Aleksej Sorokin, bivši generalni direktor organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Top Komentari

King_Kenny
...goni g*vna u p*cku materinu,sa njima svakako niko nece da igra...divljaci i zlocinci.
3 4
hake
Kad vas izbace, a hoće, možete sa Čečenima i Bjelorusima igrati nogometa u Mariupolju, u usta vam se izaserrem ruska!
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi