Svjetsko prvenstvo 2030. godine: Dvije kandidature - dva kontinenta, šest država...

Gdje će se održati?

Svjetsko prvenstvo 2030. godine: Dvije kandidature - dva kontinenta, šest država...

Eldar Ganibegović
Teme:

Na jesen nas u Kataru očekuje najveći fudbalski događaj - Svjetsko prvenstvo.

Sljedeće Svjetsko prvenstvo, ono 2026. godine, održat će se u Kanadu, Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku, a šta je sa Svjetskim prvenstvom 2030. godine? 

Kako prenosi španska Marca, u FIFA-u su pristigle dvije kandidature i to s dva kontinenta, a od ukupno šest zemalja.

Južna Amerika ili Evropa?

Prema Marci - Argentina, Čile, Peru i Urugvaj podnijeli su zajedničku kandidaturu za domaćina Svjetskog prvenstva 2030. godine. Nakon prvenstva u Kataru - odnosno na azijskom kontinentu, te u Kanadi, SAD-u i Meksiku - odnosno u Sjevernoj Americi, turnir bi ovaj put trebao putovati na južnoamerički kontinent, po prvi put nakon 2014. godine kada je organizator bio Brazil i gdje je po prvi put nastupila i naša reprezentacija. 

Vrijedi naglasiti i da se svojevremeno govorilo da se Svjetsko prvenstvo 2030. igra u čak pet zemalja. Velika Britanija je bila ozbiljan kandidat za organizaciju događaja. Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska već su izrazile spremnost da sudjeluju u ovom projektu. Međutim, "The Sun" je izvijestio da se u taj pothvat planira pozvati i RepublikaIrska.

U konačnici, Britanci su se odlučili fokusirati na utrku za domaćina Evropskog prvenstva 2028. godine, gdje su im konkurenti Rusija i Turska.

Južnoamerička kandidatura također će se suočiti s vrlo teškom konkurencijom. Odavno je poznato da FIFA pokušava geografski pošteno "igrati" s domaćinima.

Zbog činjenice da je odmah nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu Svjetsko prvenstvo organizovala Rusija, Europu se također može shvatiti ozbiljno, tim više što dvije zemlje s velikom fudbalskom tradicijom izražavaju volju da 2030. godine ugoste najbolje svjetske selekcije.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Riječ je o dvije pirinejske zemlje - Španiji i Portugalu.

Marca prenosi kako bi turnir na Pirenejskom poluostrvu, prije svega, bio finansijski isplativiji za FIFA-u te bi mogao računati na veliku podršku drugih evropskih saveza. No, odluka o izboru domaćina Svjetskog prvenstva 2030. bit će poznata tek početkom 2024. godine.

Top Komentari

Goran86
Ljudi misle na 2030 a pitanje i za ovo SP kako je krenulo nazalost
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi