Velež i Široki Brijeg će danas dati odgovor ko je četvrti polufinalista Kupa Bosne i Hercegovine

Revanš u Mostaru

Velež i Široki Brijeg će danas dati odgovor ko je četvrti polufinalista Kupa Bosne i Hercegovine

H. Zilić

Revanš utakmice četvrtine finala Kupa Bosne i Hercegovine kompletirat će se danas utakmicom između Veleža i Širokog Brijega koja se igra od 16 sati u Mostaru, a prvi duel je završen pobjedom Širokog Brijega rezultatom 2:1.

Dobili smo već tri učesnika polufinala, a to su Sloga Meridian Doboj, Zrinjski i Borac. Posebno je dramatičan bio duel na Koševu odigran sinoć između Sarajeva o Borca koji je prekinut u finišu utakmica nkon što su fudbaleri Sarajeva napustili teren pri rezultatu 1:2 za Borac, domaći tim je bio nezadovoljan suđenjem Matea Muse.

Duel u Mostaru koji se igra danas važan je za oba tima. Velež je u igri za evropska takmičenja i kroz ligu i Kup, dok je Široki Brijeg dobro otvorio proljetni dio sezone, a sigurno da i u timu sa Pecare ne bježe od eventualne borbe za Evropu.

Susret Veleža i Širokog Brijega počinje u 16 sati, a glavni sudija utakmice je Aleskandar Njegomirović iz Prnjavora sa pomoćnicima Stefanom Tešanovićem iz Istočnog Sarajeva i Josipom Čolićem iz Kupresa, četvrti sudija je Danije Perić iz Bijeljine.

Velež je do polufinala izbacio ekipe Bosne Viskog i Tuzla Citya, uz gol razliku 9:2, ne računajući prvi meč protiv Širokog.

Oglasi

Sa druge strane Široki Brijeg je do polufinala izbacio Sutjesku iz Foče nakon penala, zatim i Sutopčanicu nakon penala, tako da nisu još u regularnom dijelu izbacili protivnika.

Ako verčeras u Mostaru Velež slavi trijumf jednim golom razlike, Široki Brijeg bi onda i treću utakmicu u Kupu pucao penale jer ne vrijedi više pravilo gola u gostima.

FK Sarajevo čeka kazna

Tokom cijelog meča protiv Borca fudbaleri Sarajeva i klupa tima su protestovali na mnogobrojne sudijske odluke, a sve je kulminirao kada je Mateo Musa dosudio jedan prekršaj u napadu fudbalerima Sarajeva, kojeg doista nije bilo.

S klupe Sarajeva su tada reagovali, odnosno utrčali su na teren i svojim igračima su rekli da napuste utakmicu, pa je Musa prekinuo meč. Njegovo dijeljenje pravde će sasvim sigurno biti predmet stručnih analiza, a Sarajevo će gotovo sigurno biti žestoko kažnjeno.

Oglasi

I to ne samo klub, nego i oni koji su "naredili" igračima da napuste teren, a sudeći prema Disciplinskom pravilniku, i sami fudbaleri bi mogli biti suočeni sa ozbiljnim sankcijama.

Disciplinski pravilnik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bavi se problematikom prekida utakmica u članovima 64, 65 i 66.

Član 64. Disciplinskog pravilnika tretira prekid utakmice od strane igrača ili sportskog radnika i u njemu se navodi:

1) "Ako igrač ili sportski radnik izazove prekid utakmice koja ne bude nastavljena, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od 3 do 12 utakmica i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi,biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 2.000 KM,
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM.

Oglasi

Član 65. Disciplinskog pravnilnika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bavi se prekidom susreta od strane tima i u njemu se navodi:

1) "Ako je tim za vrijeme utakmice prouzrokovao nerede zbog kojih je utakmica prekinuta ili je napustio teren za igru, pa utakmica nije nastavljena, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 3 do 6 bodova, odnosno od 3 do 6 negativnih bodova i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi ili tim počini teži prekršaj, zbog čega je utakmica prekinuta i nije nastavljena, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 6 do 12 bodova, odnosno od 6 do 12 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM."

Međutim, ni to nije sve, odnosno Disciplinski pravilnik u članu 66. bavi se nagovaranjem na prekid utakmice i u pomenutom članu stoji:

Oglasi

1) Igrač ili sportski radnik koji nagovara tim da iz bilo kojih razloga napusti teren ili da ne započne igranje utakmice, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM,
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM,
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.

3) Ako prihvate nagovaranje i teren napuste do četiri igrača, a ostali nastave igru, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana.

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

4) Ako prihvate nagovaranje, pa teren napusti najmanje pet igrača, zbog čega se utakmica prekida, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od godinu dana do dvije godine.

5) Ako se prihvati nagovaranje pa cijeli tim napusti teren, odnosno ne otpočne utakmicu, pa ista bude prekinuta, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 3 do 12 bodova odnosno od 3 do 12 negativnih bodova.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Zaccheroni
NEMA SUMNJE,PROLAZIMO ŠIROKOG. FORZA VELEŽ LJUBAVI MOJA
0 1
rodjak
Treba traziti od saveza da rade zri****nje sudija(ko u YU ligi) pa ko te zapane da je posteno a ne da ti savez salje sudiju koga oni hoce. I druga stvar traziti sto prije uvodjenje VAR-a ,bar ce malo biti postenije
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi