Fudbal je sinoć dobio šamar u Bugarskoj: Rasističko i nacističko orgijanje na tribinama u Sofiji

Zaslužili su da UEFA žestoko kazni

Fudbal je sinoć dobio šamar u Bugarskoj: Rasističko i nacističko orgijanje na tribinama u Sofiji

E. Čaušević

Reprezentacija Engleske sinoć je u gostima deklasirala Bugarsku sa 6:0, ali na ovoj utakmici najmanje je bilo govora o fudbalu.

Sudija ovog meča Ivan Bebek je u dva navrata prekidao utakmicu zbog rasističkih povika bugarskih navijača na račun fudbalera Engleske. Navijači Bugarske su itekako osramotili svoju reprezentaciju i sigurno da su zaslužili žestoku kaznu koja neće izostati od UEFA-e.

Međutim, iako je fudbal napredovao do nevjerovatnih granica u pojedinim državama i dalje je rasizam veliki problem. Iako se očekivalo da to do danas bude smanjeno na minimum nažalost grupe huligana uspiju sve da pokvare i dođu u centar pažnje.

Na stadionu u Sofiji sinoć se nije radilo o nekoj manjoj grupi navijača kao što to klubovi ili reprezentacije znaju prikazati nakon svega, te je veći broj pristalica Bugarske oponašanjem majmuna vrijeđao tamnopute igrače Engleske.

 Racist Bulgarian fans abuse England's footballers with monkey chants

Ovakvo skandalozno ponašanje je i poraz za fudbal koji i pored svoje veličanstvene ljepote često zbog huligana padne u drugi plan. No, pored navijača najviše je razočarao i selektor Bugarske, Krasimir Balakov, koji je nakon meča pričao kako nije čuo hukanje s tribina, a na kraju je optužio i engleske navijače.

"Nisam čuo rasističke uvrede o kojima pričate, ali sam vidio da je sudija prekinuo utakmicu u dva navrata. Treba reći da su engleski navijači vrijeđali naše i da su bili glasni dok se intonirala naša himna. Kod nas nikada nije bilo ovakvih stvari i izvinjavam se ako je to bio slučaj, ali ja zaista nisam čuo hukanje", rekao je selektor Bugarske kojem je sluh očito sinoć na utakmici bio malo oštećen jer je jedini koji nije čuo rasistički ispad "navijača" Bugarske.

 England fans chanted back at vile Bulgarian yobs: 'You racist b*******'

Da stvar bude gora objavljene su i fotografije sa tribina ovog stadiona, te su navijači Bugarske nacističkim pozdravom orgijali po tribinama, a na svu sreću fotoreporteri su to zabilježili pa sada Bugari ne mogu reći kako je sve izmišljeno.

Također, "briljirali" su i bugarski novinari na press konferenciji Garetha Southgatea. Jedan od njih je uvjeravao Southgatea da su povici s tribina bili kratki i nisu se ni čuli, a jedan od kamermana je čak počeo psovati nakon pressa, te je rekao selektoru Engleske "od*ebi".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

 Bulgarian fans started targeting our black stars with Nazi salutes minutes into the game

Jedina pozitivna reakcija iz Bugarske na sve ovo stigla je od premijera Boyka Borissova koji je zatražio ostavku predsjednika Fudbalskog saveza ove zemlje Borisa Mihaylova. Ipak, Bugare će UEFA sigurno žestoko kazniti zbog svega što se sinoć dešavalo, ali ruku na srce oni su to itekako zaslužili.

Top Komentari

burek_sa_mesom
Ništa bolji nisu tzv. "BHF" tako da treba prvo pomesti ispred svog dvorišta.
3 12
vanzemaljac
Fudbal svakog vikenda dobije šamar u Širokom Brijegu itd.
10 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi