Buffon bi najradije izbrisao memoriju: "Sramim se zbog onoga što sam uradio u srednjoj školi"

Bar je iskren

Buffon bi najradije izbrisao memoriju: "Sramim se zbog onoga što sam uradio u srednjoj školi"

Edmir Škorić

Legendarni italijanski golman Gianluigi Buffon ispričao je kako je u mladosti kupio diplomu srednje škole i danas se kaje zbog toga.

Gianluigija Buffona u Italiji i svugdje u svijetu smatraju istinskom sportskom ikonom i uzorom mnogim mladima, no legendarni golman Juventusa i Azzurra samo je čovjek koji je radio greške kojih se i u zrelim godinama srami.

Kako se bavio fudbalom i rano postao profesionalac, morao je odrastati brže od svojih vršnjaka, a zbog toga je na crnom tržištu kupio srednjoškolsku diplomu kako bi stekao formalno obrazovanje.

"Puno sam griješio, pogotovo kad sam bio mlad. Najmanje sam ponosan na to što sam s 18 godina kupio diplomu. Ne bih to ponovio, jer je nepravedno. Išao sam prečicom, iako nikad nisam bio tip osobe koja traži prečace za bilo šta u životu," rekao je Buffon u intervjuu za La Repubblicu.

Danas je kupovina diploma sasvim normalna stvar i mnogi na taj način uspijevaju da steknu "obrazovanje" i kvalifikacije za određena radna mjesta.

Oglasi

Buffonu diploma nije trebala u poslovnom smislu, pošto je izgradio fantastičnu sportsku karijeru. Istu je završio u svom matičnom klubu Parmi, iako je najveće uspjehe ostvario na golu Stare dame. Imao je čak 30 godina dugu karijeru, a okončana je prošlog ljeta u 45. godini.

Buffon je ponikao u Parmi iz koje je na ljeto 2001. godine prešao u Juventus za koji je branio čak 17 godina. Potom seli u PSG gdje je bio dvije sezone, a onda je sve iznenadio povratkom u Parmu gdje se sada i penzionisao.

U reprezentaciji Italije upisao je čak 176 nastupa i bio je dio ekipe koja je 2006. godine postala prvak svijeta.

Izbacivanje od Manchester Uniteda u osmini finala Lige prvaka smatra najtežim porazom u karijeri. PSG je bio u dobroj poziciji da prođe nakon što je dobio prvu utakmicu s 2:0 na Old Traffordu, samo da bi zatim izgubio drugu utakmicu na Parku prinčeva s 3:1.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Bio sam uvjeren da smo nadmoćni. Otišli smo u Manchester igrati prvu utakmicu osmine finala s Unitedom i dominirali smo, ali su nas izbacili u drugoj utakmici. To je bilo najveće razočarenje u mojoj karijeri", priznao je.

Iako je imao veliku karijeru, ostaje žal što nikada nije osvojio Ligu prvaka, ali je zato 10 puta bio šampion Italije...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti