City ili Girona? Pred meč s Realom pala odluka hoće li španska senzacija igrati Ligu prvaka

Imaju iste vlasnike

City ili Girona? Pred meč s Realom pala odluka hoće li španska senzacija igrati Ligu prvaka

Admin Čaušević

Prema UEFA-inim pravilima klubovi koji imaju iste vlasnike ne mogu nastupiti u Ligi prvaka, to je slučaj sa Manchester Cityjem i Gironom koja je najveće iznenađenje ove sezone i već sada je na pragu historijskog plasmana u elitno takmičenje.

Girona će za vikend igrati meč protiv Real Madrida, a nekoliko dana pred taj susret stiglo je i rješenje kako će ovaj klub ipak zaigrati u Ligi prvaka ako se plasira u elitno takmičenje.

Prema najavama britanskih medija Manchester City će prodati dio vlasnički prava u španskom klubu te će tako oba moći nastupiti na najvećoj klupskoj sceni.

Katalonska ekipa je otkriće sezone i druga je u La Ligi, samo dva boda manje od vodećeg Reala i 11 ispred petoplasiranog Athletic Bilbaa.

Girona, koja se pridružila City Football Groupu 2017. je plasman u La Ligu izborila tek prije 18 mjeseci, a prošlu sezonu je završila u sredini tabele.

Oglasi

Pravila UEFA-e zabranjuju vlasništvo nad više od jednog fudbalskog kluba koji igra u istom takmičenju zbog čega se špekulisalo da Girona neće igrati u Ligi prvaka.

Kao rezultat tog pravila gazde Cityja će prodati većinu ili čak potpuno prodati svoj kompletan vlasnički udio u Gironi koji je trenutno iznosi 47 %.

U slučaju da promjene ne budu dogovorene, samo će najbolje plasirana ekipa u svojoj ligi sljedeće sezone moći igrati Ligu prvaka.Zanimljivo da su trenutno i Girona i City drugi u La Ligi, odnosno Premiershipu.

Ako oba kluba završe na istoj poziciji, tada se ekipa koja igra u prvenstvu sa boljom pozicijom na UEFA-inoj pristupnoj listi plasira u elitno takmičenje. U ovom bi scenariju ekipa Pepa Guardiole dobila ulaz.

Potražite više informacija na temu La Liga:

​Odnos Cityja s ostalih 12 klubova pod okriljem City Football grupe stavljen je pod lupu jer su Građani blizu kupovine 19-godišnjeg krilnog napadača Savia koji briljira upravo u dresu Girone.

Brazilac u španskom klubu igra kao posuđen igrač Troyesa koji je također član CFG-a. Ovaj fudbaler je u dosadašnjem dijelu sezone zabio pet golova i upisao sedam asistencija.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi