Godišnjica druge najvažnije pobjede u historiji: Heroj je nestao sa scene, ali zadovoljno trlja ruke

Put ka najvećem uspjehu Zmajeva

Godišnjica druge najvažnije pobjede u historiji: Heroj je nestao sa scene, ali zadovoljno trlja ruke

A. Čaušević

Velike pobjede reprezentacije Bosne i Hercegovine se mogu nabrojati na prste. Rušili su nekadašnji Ljiljani, a sadašnji Zmajevi zvučna imena u reprezentativnom fudbalu, ali dva trijumfa se izdvajaju iznad ostalih. 

Prvi je svakako onaj igran u Kaunausu protiv Litvanije u oktobru 2013. godine. Vedad Ibišević je zabio za 0:1 i odveo bh. reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo. Mongi su skloni reći da je to najveća i najvažnija pobjeda u historiji bh. reprezentacije.

Međutim, ta pobjeda bi bila uzaludna da nije bilo trijumfa nad Slovačkom. Na današnji dan prije sedam godina Izet Hajrović, tada nepoznato ime većini ljubitelja bh. fudbala je postao apsolutni heroj nacije. 

Stadion pod Dubnom. Na tribinama 10 hiljada gledatelja, od kojih minimalno sedam hiljada bh. navijača. Žilina je te noći bila centar svijeta za svakog iskrenog Bosanca i Hercegovca. Nekom i dan danas potekne suza radosnica kad se sjeti te noći.

Izabranici Safeta Sušića pod velikim pritiskom, za direktan plasman na Mundijal igra samo pobjeda. Najgori mogući završetak prvog poluvremena. Marek Hamšik dovodi Slovačku u vodstvo. Bilo je to u 40. minuti. Slijedi panika i nervoza, nekako svojstveno za nas.

Ali predaje za nas. Tadašnja generacija Zmajeva je bila drugačija od svih ostalih. Počinje drugo poluvrijeme, na semaforu rezultat isti sve do 70. minute. Ermin Bičakčić nakon kornera zabija za izjednačenje. 

U 77. minuti Pape pravi hrabar potez. Iz igre vadi Zvjezdana Misimovića, a ubacuje Hajrovića. Nisu ni prošle dvije minute uslijedio je projekil, bomba, raketa, zovite to kako hoćete. Hajrović je pocijepao mrežu Slovaka za 1:2. Nezapamćeno slavlje.

Možda su neki Bosanci i Hercegovci koji su te noći postali očevi i svojim sinovima dali ime Izet, od silne radosti i zadovoljstva. Taj momenat i trenutak slavlja je zaista teško opisati. To jednostavno treba doživjeti. 

Roller coaster

Šta se u međuvremenu desilo s Hajrovićem? Karijera sada već iskusnog ofanzivca je izgledala poput vožnje "roaller coasterom". Veliki uspon, onda pad, a na kraju i nestanak sa scene s obzirom da u posljednje vrijeme praktično ne igra.

Kada je zabio gol Slovačkoj bio je član Grasshoppersa, a u januaru 2014. godine je potpisao za slavni Galatasaray gdje ga Roberto Mancini i nije baš "mirisao".

Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu postao je član Werdera, igrao je jedno vrijeme vrlo dobro, a onda slijede posudba u Eibar, pa novi povratak u klub iz Bremena. U januaru 2018. godine stigao je u Dinamo.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

U dresu Modrih je na početku pružao odlične igre, zabijao je neke važne golove posebno u Evropi, međutim s vremenom je nestao scene u toj mjeri da u zagrebačkom klubu traže načina da ga se riješe. 

Međutim, iako ne igra s finansijske strane Hajrović može zadovoljno da trlja ruke. Plata u Dinamu mu je čak 400.000 eura. Zadovoljno može trljati ruke minimalno do decembra 2021. godine do kada mu važi ugovor s prvakom Hrvatske. 

Top Komentari

Sport111
Obicna botina od fudbalera
2 9
starmac
Kada već prodaju i oživljavaju pojedine igrače.Mogli su pružit šansu i Hajroviću.Ipak nas je zadužio da mu se da šansa i vjerujem da bi je iskoristio.
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi