Za njega Petev ne mora da brine: Najstandarniji Zmaj i motor svoje ekipe
Foto: T. Hebib

Postava Standarda nezamisliva bez Cimirota

Za njega Petev ne mora da brine: Najstandarniji Zmaj i motor svoje ekipe

E. Ganibegović

Godinama unazad selektori naše fudbalske reprezentacije muku muče s minutažom naših reprezentativaca.

Safet Sušić je imao tu sreću da vodi tim igrača koji su bili na vrhuncima karijere i nosioci igara svojih ekipa, dok drugi selektori uglavnom na raspolaganju imaju "miks" onih koji su standardni, te onih koji imaju promjenjivu minutažu u svom klubu.

Jedan od fudbalera reprezentacije Bosne i Hercegovine koji je među najstandardnijima jeste veznjak Gojko Cimirot.

Njegov Standard danas je u 12. kolu belijske Jupiler Pro lige s 3:0 savladal favorizovani Antwerp. Sva tri gola vidjeli smo već u prvih devet minuta, a pogađali su Balikwisha, Dragus i Canak, a Cimirot je odigrao novih 90 minuta.

Inače, Cimirot je posljednji put na klupi utakmicu svog Standarda presjedio još u 28. kolu prošle sezone kada je tim iz Liegea poražen kod Oostendea 1:0.

Od posljednjih dvadeset utakmica, 18 je počeo u startnoj postavi, jednu je ušao s klupe i jednu nije bio u konkurenciji, a od toga je 12 odigrao svih 90 minuta.

Oglasi

Cimirot je vrlo zahvalan igrač i kada su izostanci zbog povreda u pitanju. Prema zvaničnim podacima, Cimirot je u dresu Standarda propustio samo dvije utakmice zbog povrede i to u oktobru prošle godine kada je zbog povrede koljena bio odustan dvije sedmice.

Dok je nastupao za grčki PAOK imao je jednu povredu 2015. godine koja je zahtijevala dva i po mjeseca oporavka i propustio je 14 utakmica, te 2016. godine je propustio tri utakmice zbog povrede koju je liječio četiri sedmice. 

Pošto je po vokaciji zadnji vezni, od Cimirota se ne očekuju golovi i asistencije, nego odrađivanje onog "prljavog posla" koji se često i ne vidi kada je prosječan gledaoc fudbala u pitanju.

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

Ugovor sa Standardom našem reprezentativcu traje do kraja ove sezone, a nema sumnje da će mu belgijski tim ponuditi produžetak saradnje, s obzirom na to koliko mu vjeruju.

Podsjetimo, za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupio je 37 puta, a debitovao je upravo kod Safeta Sušića i to 4. septembra 2014. godine u prijateljskoj utakmici protiv Lihtenštajna (3:0) u Tuzli.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi