Na dalekom Kavkazu
FOTO: EPA

Fudbalske priče

Na dalekom Kavkazu

H. Zilić
Teme:

Tišina ponekad piše zlatne redove, vrijednije od bilo kojeg trofeja, medalje. Tamo u nekoj prašini gdje vas većina ne zapazi, skupljaju se čestice eskplozije čije će iskre obasjati nebo.

Bez jakog glasa, pristojno i samouvjereno hodajući prema prohodnijim putevima, takvi koraci ponude najljepšu melodiju u stvaralaštvu jednog stepena uspješnosti čija jačina treba tek da se izmjeri na pravi način. Moglo bi to biti eksplozivno i ovaj put itekako glasno.

Daleko negdje gdje je lopta bila samo predmet za tjelesni odgoj, tamo gdje se godinama kopalo da se dođe do prave ideje, jednog sistema, jednog procvata, društvenog zadovoljstva i nacionalnog herojstva. U tom prirodnom okruženju stigao je čas da lopta prestane biti običan predmet i da bude pero kojim će se ispisati neka posebna slova u kamenom reljefu.

Konfučije je u svojim filozofskim tezama ostavio jednu izreku koja je prerasla u vodilju mnogima - "Nije važno koliko sporo se krećete dokle god niste stali", izreka koja ima svoju dubinu, a čini se da je bila vodilja novim generacijama fudbalskih stručnjaka na dalekom Kavkazu.

Koliko god su bili spori, danas lagano izrastaju u ozbiljne fudbalske ideologe i mongi su već znatiželjni i žele prepisati rukopis koji će tek u budućnosti da podvlači važne fudbalske lekcije.

Oglasi

I šta je ta Gruzija dala i kako je sve počelo?

Od samog početka, od temelja, stepenica koje se preskaču kao rupe, posebno u našoj regiji. Kada je počelo sve prije skoro dvije decenije, bilo je spremnih negativaca i stručnjaka da su već otpisali prve temelje rekonstrukcije stadiona u Tbilsiju koji nosi ime "Boris Paitchadze" ime najpoznatijeg majstora loptanja iz Gruzije, barem do nove ere. Izgradnja sjajnog fudbalskog kompleksa kapaciteta 54.139 sjedećih mjesta koji ispunjava sve kriterije UEFA-e, bio je samo zamah za ono što tek treba da bude.

Opis nije dostupan.

Organizovan sistem u omladinskim ligama, seminari za trenere, skauting po cijeloj državi, analize i sistemski plan doveli su do stvaranja svjetskih fudbalskih zvijezda, ali probudili interes u zemlji hrvanja, interes za fudbalskom loptom.

Ja to želim

Oglasi

Od nezavisnosti Sovjetskog Saveza, Kahaber Kaha Kaladze najpoznatije je gruzijsko fudbalsko ime, ostavio je veliki trag u Seriji A u dresu Milana i Genoe, a 2012. godine završio je karijeru, ali je znao šta želi nakon iste.

U dogovoru sa čelnim ljudima Gruzije uz svoj glas u UEFA-i krenuo je u jednu za mnoge nedohvatljivu misiju, da Gruziju stavi na mapu evropskog fudbala. Ideja o ulaganju u omladinske kategorije i ideja od modernom fudbalu na Kavkazu na naplatu je došla deceniju kasnije na velikoj sceni.

Opis nije dostupan.

Koliko god čudno bilo što je Gruzija dobila organizaciju EURO-a U21 2023. godine i ako je još čudnije što je gruzijska mlada reprezentacija stigla među osam najboljih, svi moraju biti svjesni da je na naplatu došao jedan rad predvođen istinskim glasom legendarnog fudbalera, a u takve priče na nekim prostorima neće i ne žele da vjeruju, a imenovanjem ne bi kvarili priču o gruzijskom fudbalskom usponu.

"Kvaradona"

Oglasi

Čudan je to klinac mnogi će reći. Gradsko je dijete, momak Tbilsija, a njegov talenat je neki dar od Boga. I zamislite, tamo na jugu svojim igrama vratite titulu nakon tri decenije i daju Vam nadimak fudbalskog genija. Nije Diego Maradona, ali jeste u njegovom gradu, njegovom Napulju - Kvaradona.

Ko je Kvaradona? Riječ je o prvom gruzijskom superstaru čije ime pojedinim komentatorima stvara problem, pa možda ljepše i jednostavnije, modernije i atraktivnije zvuči Kvaradona.

Khvicha Kvaratskhelia je prvi svjetski dragulj iz gruzijskog rudnika fudbala u podnožju Kavkaza. Momak koji je dostigao vrijednost od 85 miliona eura. I eto, ta mala Gruzija gdje je fudbal bio misaona imenica lansirala je zvijezdu i sigurno neće biti prva takva sa pomenutog podneblja.

Opis nije dostupan.

Koliko će momaka eksplodirati nakon pomeutog EURO U21? Teško, teško je pogoditi, ali Gruzija ima jasan cilj i nisu završili. Konačan cilj cijele priče je da se dragulji pretvore u ozbiljnu fudbalsku seniorsku reprezentaciju u ozbiljnog svjetskog fudbalskog fajtera i vjerujte prvi plasman Gruzije na veliko takmičenje nije daleko, možda to već bude EURO 2024. u Njemačkoj.

Oglasi

Gruzijski kolač i sarajevski šmek

Dok pišemo ove redove, vraćamo se u našu zemlju, gdje, gle čuda na sceni imamo još jednog dragulja sa Kavkaza.

Vjerovatno teško za povjerovati, ali Giorgi Guliashvili (21) možda bude najvrijednije ime koje je loptalo našim fudbalskim terenima. Ime koje će možda obilježiti Premijer ligu BiH, a da li slučajno ili ne, to samo znaju čelni ljudi FK Sarajevo koji su angažovali za mnoge anonimusa iz gruzijskog Sabrutala, ali momka koji je donio poseban miris u Bosnu i Hercegovinu, fudbalski šmek koji smo lagano osjetili, a bio je i dio historije, član U21 reprezentacije Gruzije koja je među osam u Evropi.

Oglasi

Opis nije dostupan.

Milioni - šampioni

I šta bi bila jedna priča iz svijeta fudbala bez novčanica koje večinu interesuju? I gdje je tu Gruzija.

Fudbalska reprezentacija Gruzije je po vrijednosti među 25 u Evropi, pored imena imaju cifru od 144 miliona eura, a kako igraju "Kvaradona" i još neki momci, ta cifra će prerasti u ozbiljnu u narednim mejsecima.

Ne samo milioni, jer tu su i šampioni - Kavratskhelia, Mikatuadze, Azarovi, Kashia, Sazonov...

Dva imena se posebno izdvajau, golman Valncije 22-godišnji Giorgi Mamardashvili (25 milioan eura) i Giorgi Chakvetadze (2,4 miliona eura), fudbaler Genta.

Ozbiljno u julu

Kuglice u UEFA-i spojiše i bh. klub sa gruzijskim i nastavljena je ta neka fudbalska vrpca povezanosti, opet FK Sarajevo i Gruzijci.

Ovaj put nije u pitanju transfer, nego prvo pretkolo UEFA konferencijske lige, gdje će FK Sarajevo igrati protiv Torpedo Kutaisija.

I koliko god taj Torpedo bio anoniman i nepoznat klub, treba biti svjestan podatka da predstavlja zemlju čije fudbalske iskre stvaraju veliki prasak na fudbalskom evrospkom nebu. Državu gdje su nacionalne vještine stavljene na drugi papir, zbog lopte i dva gola od sedam metara.

Zato, ozbiljno u julu, jer tamo daleko u zagrljaju Turske, Armenije, Azerbejdana i Rusije, igra se pametno i planski, tiho i opasno.

Top Komentari

plemic
sranja i članka ...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi