Derbi Hajduk - Dinamo sudi čovjek koji je 'lagan na okidaču: HNS angažovao poznatog Italijana
Fabio Maresca je jedno od najpoznatijih lica sudijske scene u Seriji A (Foto: EPA)

Maresca na centru

Derbi Hajduk - Dinamo sudi čovjek koji je 'lagan na okidaču: HNS angažovao poznatog Italijana

M. Šljivak

Utakmicu hrvatskog Kupa između Hajduka i Dinama sudit će poznati italijanski sudija Fabio Maresca. 

Hrvatski nogometni savez (HNS) odlučio je da će važne utakmice u završnici sezone suditi strane sudije, a s njihovim angažmanom se krenulo na derbijima Hajduka i Dinama.

Ove subote na Poljudu se igra prvenstveni derbi. Hajduk dočekuje Dinamo u izuzetno važnoj utakmici za rasplet sezone, a odlučeno je da će ovaj derbi suditi njemački sudija Daniel Siebert.

Trećeg dana mjeseca aprila Hajduk i Dinamo ponovo izlaze na teren Poljuda. Ovog puta se igra polufinalni meč Kupa, a na terenu će biti italijanska sudijska ekipa.

Glavni sudija je Fabio Maresca. 42-godišnjak je jedno od najpoznatijih sudijskih likova u Italiji gdje je u ovoj sezoni Serie A sudio ukupno 13 utakmica, među kojima je i najveći derbi između Intera i Juventusa.

Oglasi

Često Maresca ima ulogu gostujućeg sudije. Ove sezone je posao obavljao u Grčkoj i Saudijskoj Arabiji, dok u evropskim utakmicama nije imao previše obaveza jer je odradio samo četiri utakmice.

Treba istaći da 42-godišnji sudija dolazi iz Napulja i da se van terena bavi spašavanjem ljudskih života. Zaposlen je kao vatrogasac.

Fabio Maresca voli mahati kartonima

Fabio Maresca je sudija koji voli mahatu žutim kartona. Ove sezone je u 13 utakmica italijanske Serije A podijelio čak 73 kartona, odnosno 5.6 po meču.

U tri utakmice Serije B je također bio nemilosrdan. Dao je čak 21 karton, a prosjeka se drži i u Evropi gdje je u četiri utakmice pokazao 18 kartona.

Oglasi

To je jasan znak za Hajduk i Dinamo da se moraju čuvati. Maresca je lak na okidaču i ponekad kao da jedva čeka da pokaže karton.

Treba svakako napomenuti da će 42-godišnji sudija ovog vikenda suditi još jedan zanimljiv meč u Seriji A. Na terenu će biti Fiorentina i AC Milan.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Vidjet ćemo kako će se Italijan snaći na Poljudu. Nema dileme da će pokušati nametnuti svoj autoritet igračima Hajduka i Dinama koji će morati biti veoma oprezni s njim.

U svakom slučaju trebalo bi biti mnogo manje priča o sudijama nakon utakmice. Strance su svi s nestrpljenjem očekivali na centru i vidjet ćemo kako će sve proći.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi