Gdje su nestali toliko hvaljeni "bili tići": Hajduk bez rezultata, ali i promocije zlatne generacije
Pukštas je jedan od rijetkih "bilih tića" čiji razvoj ide dobrim putem (FOTO - Ante Cizmic / CROPIX)

Igrali su finale Lige prvaka

Gdje su nestali toliko hvaljeni "bili tići": Hajduk bez rezultata, ali i promocije zlatne generacije

Kenan Lizde

Da nemaju samo bosanskohercegovački klubovi problem sa promocijom mladih igrača u prvi tim, govori i primjer splitskog Hajduka. Naime, juniori ovog kluba prije nekih godinu dana su igrali finale Lige prvaka, no iako su im "tepali" da su zlatna generacija, čelnici i struka kluba, nisu se potrudili kako bi ih na bolji način promovisali u seniorski fudbal. Igra danas u Hajduku svako, no "bili tići" minutažu dobijaju na kapaljku.

Prije otprilike godinu dana, tačno u ovom periodu, pomalo se stvarala jedna lijepa regionalna fudbalska priča. Autori te priče su bili juniori Hajduka, predvođeni svojim trenerom Marijanom Budimirom i njegovim pomoćnicima.

Tada su od strane "bilih tića" redom padali velikani europskog fudbala Shakhtar, Manchester City, Borussia Dortmund, AC Milan, da bi u finalu najprestižnijeg UEFA klupskog takmičenja za juniore ekipa AZ Alkmaara prekinuli bajku i zaustavila Hajduk na putu do trofeja.

Svi su tada sa zanimanjem i divljenjem pratili te njihove utakmice i "sipali" hvalospjeve na račun splitskih mladića i njihovog stratega. I nakon poraza u finalu priređen im je veličanstven doček u Splitu, te su im najavljivane velike karijere.

Da bi lakše razumjeli daljnji tok priče, prisjetiti ćemo se načina kako su juniori Hajduka redom pobjeđivali svoje protivnike. Na svakoj od utakmica trener Budimir je taktiku postavljao na način čvrstog obrambenog bloka sa brzom okomitom tranzicijom.

Oglasi

Posjed lopte bi u velikom omjeru bio na strani protivnika, čak u većini utakmica između 75 i 80 posto.. Takav način postavke ekipe u omladinskom takmičenju, uz izražen voljni momenat koji im je trener prenio, donosio je odličan rezultat i svi su bili zadovoljni.

Međutim, kada se zagrebe ispod površine, postavlja se logičnim pitanje da li je to pravi razvojni put za mlade igrače. Još jedno bitnije pitanje, na koje će vrijeme pred nama dati odgovore, je kakve i kolike koristi bi Hajduk mogao imati od te svoje nadarene generacije. Gdje su ti momci danas, te koliko su konkurentni u seniorskom fudbalu.

Posebno se trenutno izdvajaju dva imena i to Luka Vušković i Rokas Pukštas. Vušković je još kadet, a već drugu sezonu igra seniorski fudbal. Potpisao je milionski ugovor za Totenham, trenutno je na posudbi u poljskom Radomiaku. Pošto su Englezi platili veliki iznos za njega, sigurno će se potruditi da mu pronađu pravi fudbalski put i razviju ga u odličnog igrača.

Gdje je pogriješio HNK Hajduk

Pukštas je trenutno najveći Hajdukov biser, momak koji svojim tehničko-taktičkim vještinama nagovještava veliku karijeru. Iako ima 19 godina, na terenu djeluje kao neko sa vizijom igre, te će Hajduk od njega imati velike koristi u svakom pogledu.

Od ostalih igrača iz "zlatne" generacije još su samo Prpić i Hrgović ove godine dobijali konkretniju minutažu u Hajduku, dok je nekolicina igrača na posudbi u drugoligašu Solinu i bh. ligašu Širokom. Par momaka poput Skoke i Brajkovića još imaju pravo nastupa za juniore, pa su sigurno pod opservacijom kluba.

Kada sagledamo sve činjenice, dojam je da je Hajduk izvukao vrlo malo koristi od generacije kojoj je predviđana sjajna budućnost. Definitivno, još nije kasno za te momke, svi su mahom 19 i 20 godina stari, ali tempo kojim napreduju i kakve im se šanse pružaju ne ide u prilog ni njima niti samom klubu.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Još ako u obzir uzmemo da je najvrjedniji eksponat Hajduka Pukštas u klub stigao kao gotov proizvod, dolazi se do zaključka da klub nije napravio dobar plan za razvoj svojih mladih igrača. Na ruku im ne ide ni dugotrajna "suša" bez trofeja, pa klub u trci sa imperativom pobjeda i bodova, nije u stanju pružiti priliku i istrpiti potencijal mladića iz svoje omladinske škole.

Na kraju, poslije poraza od Dinama, nazire se još jedna sezona bez titule, a porazno zvuči da u takvoj sezoni Hajduk nije kvalitetno promovirao niti jednog mladog igrača iz svog nadaleko poznatog omladinskog pogona.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije