Hamulić: Imam bh. pasoš i očekujem poziv u reprezentaciju BiH
Mladi bh. napadač glavna je tema medija u Poljskoj, koji mu predviđaju da će uskoro zaigrati u mnogo većem klubu, ali i jačoj ligi

Drugi strijelac poljske Ekstraklase u razgovoru za SportSport.ba

Hamulić: Imam bh. pasoš i očekujem poziv u reprezentaciju BiH · Intervju

D. Kurbegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine kada je u pitanju napadački segment ima nekoliko sjajnih ofanzivaca koje predvodi kapiten Edin Džeko. Tu su još Ermedin Demirović, Smail Prevljak, te Kenan Kodro. Naša reprezentacija uskoro bi mogla dobiti još jedno pojačanje u ofanzivnom dijelu u vidu 21-godišnjeg nogometaša koji može igrati centralnog, ali i krilnog napadača. 

Riječ je o Saidu Hamuliću nogometašu koji je zaludio mnoge klubove u Poljskoj, ali i brojnim drugim u Evropi svojim nastupima ove sezone u poljskoj Ekstraklasi. 

Hamulić je u 13 utakmica ove sezone postigao sedam golova, uz tri asistencije, te je trenutno drugi strijelac najjače divizije Poljske. Redakcija SportSport.ba kontaktirala je ovog nogometaša koji je pristao za razgovor za naš portal, a u pomoći oko prevođenja budući da ne poznaje dobro naš jezik pomogla je i njegova mama Sanela.

Saide rođen si u Nizozemskoj, gdje si i počeo svoju nogometnu karijeru?

"Nogomet sam učio u klubovima Alphenese i Go Ahead, gdje sam igrao u juniorskoj selekciji. Nakon toga kratko sam bio u Quic Boysima, te u februaru 2021. godine odlazim u Litvaniju, tačnije u ekipu Dainave. Slijedi odlazak u bugarski Botev, te ponovo povratak u Litvaniju u ekipu Suduve, te ponovo u ekipu Dainave, gdje ostajem do ljeta ove godine kada prelazim u poljsku u ekipu Stal Mielec. Već sam sa 21. godine promijenio sam četiri države, nije da sam ja to tako htio nego tražio sam svoj put, odnosno pravu priliku u nekom od klubova, odnosno država u kojima sam nastupao".

Za kratko vrijeme tvoj život se faktički totalno promijenio, vaš klub je hit dosadašnjeg dijela prvenstva, a vaše igre i golovi su vas doveli u vrh liste strijelaca jedne respektabilne lige kao što je Poljska?

Oglasi

"Mislim da sam izabrao pravu sredinu, klub je dobar, nije među velikim u ovoj državi kao što su Legia, Lech, ali odlično igramo ovu sezonu. Javnost u Poljskoj nam je prognozirala da ćemo biti jedan od klubova koji će ispasti iz lige, a mi smo pokazali i dokazali da imamo kvalitete da igramo u najvišem rangu takmičenja. Idemo iz utakmice u utakmicu, pa vidjet ćemo gdje ćemo na kraju završiti. Ovdje igraju i neki naši igrači čuo sam za golmane Kovačevića i Burića. Liga je veoma dobra, ima dosta dobrih ekipa i igrača, znamo da je Lewandowski iz Lecha otišao u Borussiju Dortmund, zaista respektabilna liga i uživam da igram iz kola u kolo".

Tvoji roditelji su iz Bosne i Hercegovine, odnosno iz Krajine, kako bismo mi rekli ovdje "Ljuti Krajišnici", koliko često posjećuješ rodni kraj svojih roditelja?

"Mama mi je iz Bosanske Krupe, a otac je iz Cazina, dolazio sam koliko sam mogao prije, dosta češće nego sada kada sam profesionalac i imam mnogo obaveza, ali svaku priliku koristim da posjetim našu državu i tako će biti i u budućnosti".

Mediji pišu da ste svojim igrama ove sezone već privukli pažnju mnogih klubova u Poljskoj, ali i iz drugih država koji su zainteresovani da vas dovedu u svoje redove?

Oglasi

"Ne volim o tome pričati, moje je da igram najbolje što mogu, a sve ostalo će doći. Ima određenih ponuda, nešto sam i ja pročitao u medijima, ali ništa vam više od toga ne mogu kazati u ovom trenutku".

Da se dotaknemo i one teme koja interesuje sve u našoj zemlji, a to je reprezentacija BiH i eventualni nastup za našu zemlju?

"Ako me budu željeli i ako sam im interesantan kao igrač znaju da me mogu kontaktirati, znaju ko je moj agent. Imam bh. pasoš mnogi su pisali da sam tek predao zahtjev za bh. pasoš, ali ovom prilikom ja vam mogu potvrditi da imam naš pasoš i ostalo je do selektora, nikakvih daljih prepreka za nastup nema i naravno da želim igrati za BiH. To je sve što vam mogu kazati na tu temu".

Da li si pratio utakmice reprezentacije BiH u posljednje vrijeme i konkurencija na tvojoj poziciji u reprezentaciji je veoma jaka, ima li neki igrač koji ti se posebno sviđa u našoj selekciji?

Oglasi

"Mislim da imamo dosta dobrih igrača u reprezentaciji, par iskusnijih, ali i dobrih mladih igrača. Ja razmišljam da nije bitno koliko igrač ima godina, to je samo broj, bitno je ono što pruža na terenu. Nemam omiljenog igrača u reprezentaciji svi mi se sviđaju kako igraju i pratim svaku utakmicu".

Kakvo je tvoje mišljenje o kvalifikacionoj grupi za Evropsko prvenstvo, može li naša selekcija ostvariti plasman na još jedno veliko takmičenje?

"Dobili smo dobru grupu, ima dobrih i čvrstih reprezentacija, Portugal je veoma jak, mislim da možemo igrati sa svima i da imamo šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo".

Potražite više informacija na temu Ekstraklasa:

Koji su planovi za naredni period kada je u pitanju tvoja karijera?

"Vidjet ćemo šta nosi vrijeme, fokusiran sam samo na rad, utakmice i da budem što bolji. Ne brinem se ako nastavimo u ovom ritmu da ću uskoro igrati za neki jači klub ili u nekoj jačoj ligi. Idem korak po korak pa vidjet ćemo dokle ću stići", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Said Hamulić, nogometaš koji nema nikakvih prepreka da nastupi za našu reprezentaciju. Nadamo se da će selektor Ivaylo Petev već za neku od narednih provjera pozvati ovog talentovanog nogometaša i pojačati roster sa još jednim sjajnim ofanzivcem, koji pokriva pozicije krilnog, te centralnog napadača.

Top Komentari

Salihstircevic
Tako je momčino. Još Denis Huseinbašić iz Kölna i to je to!
13 0
realista1982
Sve je manje i manje ovih igrača,koji ce birati BIH,zato na sve načine omogućiti da igraju...
12 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi