Hrvate čeka šesti baraž? Ovo su četiri trenutna protivnika, jedan je paklen

Nakon poraza u oktobru

Hrvate čeka šesti baraž? Ovo su četiri trenutna protivnika, jedan je paklen

Admin Čaušević

Fudbalska reprezentacija Hrvatske je izgubila oba oktobarska meča kvalifikacija te sebi značajno zakomplikovala put na Evropsko prvenstvo. Izabranike Zlatka Dalića prema svemu sudeći čeka baraž.

Uoči novembarskih mečeva Hrvatska je porazima od Turske sa 0:1 te Velsa sa 2:1 pala na treće mjesto u grupi i više ništa nema u svojim rukama.

Turska sa 16 bodova je već na Euru, dok Vels i Hrvatska imaju po 10 bodova s tim da je međusbni duel na strani Velšana poslije remija u Splitu te trijumfa u Cardiffu.

Zahvaljujući prvom mjestu svoje grupe u Ligi nacija Hrvatska ima osiguran eventualni baraž u martu, a poznati su i mogući rivali prema trenutnom stanju stvari.

Iz Lige A bi to bila Nizozemska koja je svakako najopasniji rival, te Poljska, dok bi preostalo mjesto popunila Estonija iz Lige D.

Oglasi

Kao što je poznato u slučajevima da se sve reprezentacije iz Lige A Lige nacija kroz kvalifikacije izbore mjesto na Euro, onda baraž igraju preostale reprezentacije iz Lige A.

Kako prazna mjesta ne mogu popuniti selekcije iz Liga A i B, u tom slučaju upada najbolja reprezentacija Lige D, u ovom slučaju je to Estonija.

Hrvati su do sada igrali pet baraža i svaki put su izlazili kao pobjednici, međutim ovaj put se igra po jedan meč i situacija je drugačija.

Ipak, izabranici Zlatka Dalića još uvijek direktno mogu otići na Euro i za to im treba pomoć Turske i Armenije. 

U novembru će Vatreni igrati protiv Latvije u gostima te Armenije kući i za očekivati je da osvoje puni plijen s obzirom na ozbiljnost situacije.

Sa druge strane velške Zmajeve čekaju dueli sa Armenijom i Turskom te bi ih i jedan kiks uz dvije pobjede Hrvata ostavio bez Evropskog prvenstva.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Dakle, za Hrvate je računica poprilično jasna. Da bi otišli direktno na Evropsko prvenstvo u novembarske dvije utakmice moraju osvojiti više bodova ili bod od Velsa. 

U slučaju da Turska, Vels i Hrvatska osvoje po 16 bodova, kreirala bi se mini grupa od po tri reprezentacije gdje bi se gledali bodovi iz međusobnih duela. Hrvatska tu najslabije kotira sa četiri boda i četiri utakmice te bi i u tom slučaju morala u baraž.

Top Komentari

xX_Bosnian_Bull_Xx
Samo jedan bod vise napravili nego bosna ali je i grupa jaka, turska, vels armenija! Pa nije ni nasa grupa laksa sa portugalom, slovackom i isladnom, cak i luxemburg moze opasan biti danas haha Nikad nemamo lagane grupe kao ostali, svajcarska naprimjer jos nisam vidio da imaju tesku grupu, stvarno nikad a neke druge reprezentacije isto tako! A dobro imaju i predsjenika na celu! Lako je tako!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi