Šta bi Hrvatska bez Bosanaca i Hercegovaca?
Hrvatska će osvojiti i četvrtu medalju u svojoj historiji, a sve četiri bit će pod vodstvom selektora iz Bosne i Hercegovine.

Novi veliki uspjeh Vatrenih

Šta bi Hrvatska bez Bosanaca i Hercegovaca?

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Hrvatske definitivno je najuspješnija od svih selekcija nastalih raspadom bivše Jugoslavije, a do najvećih uspjeha u njihovoj historiji vodili su ih selektori porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Od sinoć je poznato da će fudbalska reprezentacija Hrvatske osvojiti novu medalju. Pobjedom protiv Nizozemske u polufinalu Lige nacija, Hrvatska se plasirala u finale ovog takmičenja i imat će šansu osvojiti prvo zlato u historiji.

Bila zlatnog ili srebrenog sjaja, biti će to ukupno četvrta medalja za fudbalsku reprezentaciju Hrvatske, a prethodne tri osvajali su na Svjetskim prvenstvima.

Prvo Svjetsko prvenstvo na kojem je Hrvatska nastupila bilo je ono 1998. godine kada je prvak svijeta postala Francuska, koja ih je izbacila u polufinalu s dva gola Thurama, jedina dva gola koja je taj čovjek postigao u preko sto odigranih utakmica za Trikolore.

Nije Hrvatska posustala pa je u meču za treće mjesto porazila Nizozemsku rezultatom 1:2 golovima Prosinečkog i Šukera, te kreirala svjetsku senzaciju.

Oglasi

Nova medalja stiže u Rusiji 2018. godine kada su Vatreni ušli u finale Svjetskog prvenstva, gdje je po njih ponovo bila kobna Francuska, no srebro je osvojeno i napravljen je korak dalje u odnosu na generaciju od dvadeset godina prije.

Četiri godine kasnije Hrvatska je zamalo ušla u novo finale. Penal u polufinalu protiv Argentine bio je ključan detalj koji je prelomio utakmicu i Gaučosi su otišli u finale, a Vatreni u meč za treće mjesto

Tamo su se sastali protiv Maroka koji je imao šansu da postane jedina afrička selekcija s medaljom na Svjetskom prvenstvu, ali protiv Hrvatske nisu mogli, pa su naše komšije osvojile novu bronzu.

Što se tiče te tri medalje, ali i četvrte koja će biti osvojena 18. juna u finalu Lige nacija, jedan je zajednički sadržilac - selektori Hrvatske su tada bili tj. jesu iz Bosne i Hercegovine.

Do trećeg mjesta 1998. godine Hrvatsku je predvodio legendarni pokojni Miroslav Ćiro Blažević koji je rodom iz Travnika, dok je Zlatko Dalić, s kojim je Hrvatska došla do preostale tri medalje, iz Livna.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Što se samog finala tiče, Hrvatska će se 18. juna sastati protiv boljeg iz duela Španije i Italije koji se igra večeras od 20:45 sati. 

Top Komentari

Njazri94
Sto bi Bih bez Austrijanaca,Luksemburzana,Sveđana...
10 1
CeZenicaLik
Kod Tite nije bilo hrvata a ni srba nego bosanci.Sada sa kupljenim pasosima iz ove dvije tudje drzave mogu se zvati al je to bolan bio i ostao Bosanac.
2 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi