I da budu posljednji u grupi Zmajevi mogu na Evropsko prvenstvo

Polovičan učinak u martovskom prozoru

I da budu posljednji u grupi Zmajevi mogu na Evropsko prvenstvo

Admin Čaušević

Od sjaja do očaja. Velika pobjeda i ponižavajući poraz. Kratka je to rekapitaulacija učinka fudbalske reprezentcije BiH u martovskom prozoru na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. 

Nakon dva odigrana kola Bosna i Hercegovina ne drži pozicije koje vode direktno na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine, ali s obziom da je do kraja ostalo po osam utakmica za svih šeste ekipa grupe J promjene su itekako moguće.

Izabranici Faruka Hadžibegića su izgledali odlično protiv Islanda. Na pogon Amara Dedića te uz dvostrukog strijelca Radeta Krunića bilo je 3:0.

Protiv Slovaka potpuno druga priča. Hadžibegić se odlučio za istu postavu i pogriješio. Već se na startu vidjelo da brojni igrači nisu u stanju odigrati dvije zahtjevne utakmice u razmaku od tri dana.

Generalni zaključak je da je stručni štab protiv Islanda položio sve moguće ispite, dok je protiv Slovačke totalno zakazao i snosi najveći dio krivice za šokantan i bolan poraz.

Oglasi

Poraz koji za sada ne mora ništa značiti jer je do kraja sasvim dovoljan broj utakmica da se poraz iz Bratislave nadoknadi. Uostalom i Slovačka treba gostovati na Bilinom polju koje je opet pravo grotlo za sve rivale, baš kao u stara dobra vremena Ćire Blaževića i Safeta Sušića.

Portugal je očekivano maskimalan. Cristiano Ronaldo i društvo su bez većih problema pobijedili Lihtentšajn(4:0) i Luksemburg(0:6) i jasno je da su favoriti za prvo mjesto u grupi.

Slovačka je kiks protiv Luksemburga nadoknadila pobjedom nad BiH te je druga sa četiri boda. Slijede BiH i Island sa po tri boda. Između tih selekcija treba tražiti drugog direktnog putnik za Euro.

Ipak, zahvaljujući asu iz rukava Bosna i Hercegovina i da završi treća, četvrta, pa čak i posljednja u svojoj grupi na kraju može završiti na Evropskom prvenstvu.

Dok je selektor Zmajeva bio Ivaylo Petev, koji je prema mišljenju javnosti neopravdano nije produžen ugovor, izborena je promocija u Ligu A Lige nacija, ali i ono mnogo važnije - baraž za Euro.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

U slučaju neuspješnih kvalifikacija baraž bi se igrao u martu 2024. godine, a rivali BiH bi bile tri najbolje selekcije iz Lige B koje nisu uspjele izboriti plasman na Euro kroz kvalifikacije.

Iako će Zmajevi imati "drugu meč loptu" za Euro, to ni pod koju cijenu ne smije dovesti do opuštanja u kvalifikacijama jer su uvodna dva kola pokazala da je grupa po mjeri i da se direktnim putem može izboriti historijski plasman na prvenstvo Starog kontinenta.

Top Komentari

plemic
već počele kalkulacije, ako ovaj, ovoga. a mi onoga, a oni drugi ne uspiju ... NAŠA POSLA!!!
3 1
amza
Treba mijenjat sehica previse se opustio vratite begovica dajte mu pravu konkurenciju
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi