Njemački fudbalski zvaničnik je pretjerao, udario je Gundogana tamo gdje najviše boli

Njemački fudbalski zvaničnik je pretjerao, udario je Gundogana tamo gdje najviše boli

Edmir Škorić

Njemačka fudbalska reprezentacija nastavlja da se muči i pod vodstvom Juliana Nagelsmanna, pa iako će biti domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine, malo ko vjeruje da može otići do samog kraja.

S Hansijem Flickom porazi su se redali jedan za drugim u pripremnim utakmicama, a onda je tim preuzeo Nagelsmann. Iako je u debiju imao pobjedu protiv SAD-a (3:1), uslijedio je remi s Meksikom, a onda porazi od Turske i Austrije.

Istina, radilo se isključivo o prijateljskim utakmicama, ali Njemačka je bila daleko ispod svog nivoa i vlada velika zabrinutost uoči Evropskog prvenstva u kojem će Nijemci pred svojim navijačima željeti da osvoje trofej.

I dok svi nestrpljivo čekaju taj Euro, u Njemačkoj vlada fudbalska zabrinutost, a jedan od fudbalskih zvaničnika Njemačke i član izvršnog odbora DFB-a Ralph-Uwe Schaffert javno je kritikovao neke zvijezde reprezentacije.

"Bilo bi vrijeme da se radikalno promijeni igrački kadar", rekao je čelnik Fudbalskog saveza u intervjuu za "Hannoversche Allgemeine Zeitung" šest mjeseci prije domaćeg Evropskog prvenstva.

Oglasi

"Možda vam više neće trebati samo visoko nadareni, već i oni koji su spremni zasukati rukave. Jer imam osjećaj da uz ne baš mali broj igrača koji su trenutno aktivni, misle da mogu izdržati sa možda 85 posto mogućeg napora na terenu".

Schaffert je naveo čak i imena. Prvi je Joshua Kimmich. "On do sada ove godine nije uspio ništa pokazati, ni u reprezentaciji, a ni u klubu".

Potom je u usta uzeo i veznjaka Barcelone Ilkayja Gundogana, pa je bio surov prema njemu rekavši:

"Da li je poslao svog manje talentovanog brata blizanca? Stvarno ne razumijem".

Ilkayov brat Ilhan Gundogan je trenutno njegov menadžer i nije se proslavio kao fudbaler, a bivšem veznjaku Manchester Cityja sasvim sigurno će teško pasti riječi jednog od fudbalskih zvaničnik u Njemačkoj jer ga je udario tamo gdje najviše boli - u porodicu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Inače, u Njemačkoj su toliko očajni da se nadaju povratku Tonija Kroosa u reprezentaciju iako se davno povukao. Fudbaler Real Madrida je pomalo iznenađen time, a navodno je, piše to Kicker, Nagelsmannu rekao da je spreman ako bude potrebe staviti se na raspolaganje za Euro.

Podsjećamo, Njemačka će na Evropskom prvenstvo igrati u Grupi A u kojoj se još nalaze Mađarska, Škotska i Švicarska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi