Izabrani najveći promašaji Intera u protekle 23 godine, listu predvode Hrvat i Srbin

Njih se niko ne želi sjećati

Izabrani najveći promašaji Intera u protekle 23 godine, listu predvode Hrvat i Srbin

Edmir Škorić

Često možete pročitati na internetu riječ "flop" i Englezi, a i ostatak fudbalskog svijeta njome uglavnom žele da naglase koliko je neki fudbaler bio neuspješan u datom timu. To se naročito odnosi na dobro plaćene igrače zvučnih imena koji su stizali kao velika pojačanja, ali su se ispostavili kao veliki promašaj.

Gazzetta dello Sport odlučila je za kraj 2023. godine obajviti najveće "flopove" u velikanima Serije A u proteklih 23 godine. Imali su Juventus, Inter, Milan, Roma... svakako dobrih akvizicija, no bilo je i velikih promašaja.

"Iako su kroz Inter prolazili veliki šampioni poput Ronalda, Eto'oa i Ibre, nije nedostajalo ni takozvanih 'kanti'", piše Gazzetta u uvodu svog teksta u kojem navodi 11 najvećih promašaja Intera u periodu od 2000. godine do danas.

Na golu ovog neslavnog tima je smješten Fabian Carini, koji je 2004. godine doveden iz Juventusa, ali je za Nerazzurre upisao tek četiri nastupa. Očekivanja od Urugvajca bila su velika, ali bio je potpuni promašaj. Jedino značajno što je napravio je odbranjeni penal u debiju Amorusu u 5:9 pobjedi protiv Messine, kada je ušao u igru jer je Toldo zaradio crveni karton.

U ovom "flopovskom" timu nalaze se i dvojica fudbalera sa Balkana. U odbrani je bivši hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko. U ljeto 2018. godine vraćen je u Seriju A nakon četiri sezone provedene u Atletico Madridu. Plaćen je dobrih 6,5 miliona eura za posudbu, no 10 mjeseci kasnije vraćen je na psoudbu. Samo 13 puta je istrčao na teren, ali treba imati na umu da je imao problema s koljenom i operaciju zbog koje je izbivao 150 dana.

Oglasi

Ispostavio se kao loš potez Intera, a početkom ove godine Hrvat se penzionisao sa samo 31 godinom. Bio je u Olympiakosu gdje je upisao samo devet nastupa, ali je bilo jasno da je 'to to'.

Još jedan Balkanac smješten je u odbranu Interovih "najgorih 11". Vjerovali ili ne, radi se o jednom od najboljih defanzivaca u novijoj fudbalskoj historiji, Nemanji Vidiću. Kao slobodan igrač je u Milano stigao u ljeto 2014. godine, kao 33-godišnjak, ali je imao nesuglasice sa tadašnjim trenerom Robertom Mancinijem.

Srbin nikako nije bio u milosti Mancinija, s kojim se žučno psovađao u evropskoj utakmici protiv Celtica zbog "preblagog zagrijavanja".

Odnos između njih dvojice djelomično se popravio krajem godine, no sljedeće sezone teška povreda udaljila je Srbina s terena na šest mjeseci. Na kraju svoje druge godine u Milanu, Vidić se oprostio nakon ukupno 27 nastupa u dresu Nerazzurra i rekorda koji ne opravdava slavne godine s Unitedom, s kojim je osvojio Ligu prvaka i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Oglasi

Među 11 najgorih Intera u protekel 23 godine su i Gonzalo Sorondo, koji je doveden 2001. godine, potom Vratislav Greško, slovački bočmi defanzivac koji je za 14 miliona doveden iz Bayer Leverkusena 2000. godine. Imao je priličan broj nastupa za Inter, čak 54, ali definitivno je njegovo ime neslavnim slovima upisano u historiji kluba. Imao je neke od ključnih grešaka u važnim utakmicama i stoga se našao na ovoj crnoj listi.

Marcos Vampeta jedan je od najpoznatijih promašaja u historiji Intera. Proveo je u Italiji samo osam mjeseci. Interesantno da ga je tada Massimo Moratti doveo na nagovor slavnog Ronalda, ali nije se uklopio.

"Imao je strast prema dobrom vinu i znao da je da partija", opisuje ga Gazzetta dello Sport. Oprostio se nakon samo osam nastupa, ali je njegov transfer imao "zaslugu" što je u Milan doveo izvjesnog Adriana.

Mnogi se sjećaju i Yanna M'Vile, koji je tek pola godine nosio dres Intera. Tek osam nastupa u ligi i očigledan sukob sa Mancinijem. "Nisam mu se sviđao, siguran sam da me mrzio", govorio je M'Vila nakon povratka u Rusiju iz Italije.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Ricardo Quaresma jedan je od najpoznatijih igrača koji je smješten u Interovih "najgorih 11". Iako je bio veliki talenat, kod Josea Mourinha u Interu je bio nevidljiv. Mou ga je pod svaku cijenu želio, ali ispalo je loše na kraju.

Antonio Pacheco, Gabriel Barbosa i slavni Diego Forlan kompletiraju najvećih promašaja Intera u posljednjih 23 godine.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BosanskaSvedska
Nista cudno za traktoriste!
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi